Сенатът на Конгреса на САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.

На ход е Камара на представителите
296
Сенатът на Конгреса на  САЩ одобри помощ за Украйна от $61 млрд.
Снимка: Pixabay

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи БТА като се позова на Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. 22 сенатори от Републиканската партия са го подкрепили също.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа, ако бъде гласуван в Камарата на представителите.
Ройтерс припомня, че преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се гласува и от Камарата на представителите, но, според агенцията, това ще стане трудно.
Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница. Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2024 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането от Сената на законопроекта, който предвижда конкретно за Украйна помощ в размер на 61 милиарда долара.
„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа "Екс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още по темата: украйнаСАЩпомощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Селидово. Запомнете това име на градче в окупраната от киевската хунта част на Донбас. Ще видим дали слугинажът на "Козяк" ще си превърти кривите ръчички и дали ще напише за днешния епичен провал на xoxлите. Самите xoxли съобщават за 200 утрепани кафеви елфа, но това преди втората "добавка" с касети. Едновременно със Селидово под ракетен удар са попаднали и кафеви елфи в Константиновка, два часа детонации на боеприпаси и "море от трупове и ранени".
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"СМИ писали, что ВСУ в Авдеевке усилили 3-ей штурмовой бригадой. Но, судя по словам Секача, ее ввели не в дополнение к текущим силам, а вместо них." По това което гледам и чета, освен, че са обградени украинците в Зенит и Авдеевка, украинските командващи са сменили войниците, преди да бъдат обкръжени, ако това е вярно, значи са изтеглили войските , а са пуснали обикновени украинци вместо тях да умират на линията, усещайки на къде върви работата, украинците в него район да се предават и оживеят!
241
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейки, не ви остават много години живот. Само такива които са били комсомолци, могат да милеят за БКП и СССР. Сега трябва да са над 50 годишни, и да висят с часове пред ДКЦ'тата и лекарските кабинети.
240
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
нормалните знаят че трябва да се премине още едно гласуване-тогава ще говорим-а това тука сие обикновен характерен за евроатлантиците он8ан0изъм
239
5
 
0
 
! Отговори
до 242 от Мустафа преди 2 месеца
Вярно не е урколандия - *** е - стара османска територия готова за специална военна операция за освобождаване на шумен и кържали. За разлика от урколандия всички сте приготвили *** и веднага ще сложите като дойде времето.
238
5
 
4
 
! Отговори
Западняк преди 2 месеца
До 241, 242. Нещо нервен ми се виждаш. Какво стана с Авдиевка, минахте ли я вече, че май щяхте да ходите до Лисабон?
237
6
 
4
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 месеца
Какво стана бе, путински шушляци? Рашистите пак ще падат като гнили круши.
236
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъжна вест за Костякомпания
235
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 244 Ти ли ще казваш кой,какво ще прави бе украинска копейко тук не ти е урколандия
234
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 242 И ти ли си България бе уркопитек и кво стана с многохилядния протест срещу Русия или вашите глупости не ни интересуват
233
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 239.Ами аз само украински виждам тук пък и с помощ и без те са си мъртви
232
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България подкрепя Украйна с всички възможни средства. Скоро ще изпратим още оръжие за братска Украйна!!!
231
7
 
5
 
! Отговори
Слава Україні БРАТЯ преди 2 месеца
ГЕРОЯМ СЛАВА!
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 233 Е тук украинцк не съм видял да просят обаче с руснаци се напълни пък ти си гледай себе си не ми се обяснявай щото си същия *** като тия нагляри
229
6
 
5
 
! Отговори
Златен Киев преди 2 месеца
Пълна подкрепа за братския украински народ в борбата му срещу путлерофашизма!!!
228
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 233 Е тук руснаци не съм видял да просят обаче с украинци се напълни пък ти си гледай себе си не ми се обяснявай щото си същия *** като тия нагляри
227
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 227 Ами България е бе не съм длъжен като българин да ти търпя руските простотии нито пък да ме занимаваш с тях като си имаш проблеми с някой отиваш си обратно и си ги решаваш ясно ли ти е
226
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До До 216-Дженди ,ти имаш нужда от помощ!Психар ти трябва!Пари за Украйна ще има.А и тези които им дадоха ,украинците ги използваха по предназначение да трепят руснаци. Виж как живеят наглите руснаци по нашите скъпи зимни курорти ,където ти никога няма да стъпиш.И ако искаш ,бегай към руслямистан да им помагаш ,докато руснаците се плацикат по басейните и джакузитата
225
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 227 Ами България е бе не съм длъжен като българин да ти търпя украинските простотии нито пък да ме занимаваш с тях като си имаш проблеми с някой отиваш си обратно и си ги решаваш ясно ли ти е
224
0
 
0
 
! Отговори
Я, тя и преди 2 месеца
Камелия била като мен. Вижда в бъдещето. Ками, вземи си редактирай статията, моето момиченце! Кога е 7 октомври 2024 г. Сериозно ли им плащат на тези???