Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?

В Русия няма вече опозиция, която тя да ръководи
21 фев 2024 21:32, Нели Христова
162
Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?
Снимка: БГНЕС

Години наред Юлия Навалная беше почти постоянно до съпруга си. Тя присъстваше на политически протести и съдебни заседания, често държейки ръката му.

През 2020 г., когато Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент, Юлия беше тази, която настоя за разрешение да го изпрати в чужбина за животоспасяващо лечение.

А сега той умря сам и далеч от нея в арктически затвор.

Тя обвинява руския президент Владимир Путин за това и призовава руснаците да застанат до нея в битката срещу него.

Видеоизявлението, което Юлия Навалная публикува онлайн в понеделник, беше умишлена и драматична стъпка в светлината на политическите прожектори. Любовта й към съпруга й е толкова силна, а мъката й все още толкова сурова, че записът е болезнен за гледане.

Но е много завладяващ.

Вдовицата на Навални описва себе си като разкъсана на две, с разбито сърце. Но яростта й я кара да продължи каузата на съпруга си. Тя казва, че иска да реализира неговата "красива Русия на бъдещето", така че неговата "немислима" смърт да не е била напразна.

За някои руснаци, които се противопоставят на Путин и са много отчаяни в момента, речта ще бъде вдъхновяваща.

До този момент Юлия Навална беше сдържана и дистанцирана. Но видеото разкрива, че тя е жена с огромна вътрешна сила.

Нейната загуба - и нейната любов - й придават ясен морален авторитет и тя е ангажираща.

Силни жени

Има прецедент силни жени да се намесват вместо отсъстващи мъже.

Това се случи най-вече в съседна Беларус, където авторитарният Александър Лукашенко толкова подцени Светлана Тихановская, че й позволи да се регистрира за президентската кампания през 2020 г., когато съпругът й Сергей Тихановски беше арестуван.

Този сексизъм едва не струваше на Лукашенко изключително дългата му хватка на властта. Когато той обяви убедителната си победа, Тихановская изведе огромни тълпи на улицата, които скандираха, че вотът е бил фалшифициран.

Тя трябваше да избяга в чужбина след предупреждение от КГБ и сега действа като "президент" в изгнание.

Евгения Кара-Мурза също влезе в световна роля.

Когато съпругът й беше отровен в Москва през 2015 и 2017 г., Евгения се бореше да остане до него в болницата, пазейки го "като куче", пишат от BBC.

По това време Владимир Кара-Мурза агитира западните лидери да затегнат санкциите срещу хората на Путин.

След това през 2022 г. той беше арестуван за осъждане на руски военни престъпления в Украйна и осъден за държавна измяна.

Евгения, която е преводач по професия, сега прекарва по-голямата част от времето си, продължавайки кампанията на съпруга си за санкции - както и призовавайки за свободата му - в западни столици.

Смазваща опозиция

Юлия Навалная може да влезе в подобна роля.

Тя вече се обърна към външните министри на ЕС, които излязоха с изявление за "възмущение" от смъртта на Навални. Те обявиха, че "крайната отговорност" е на  Путин и обещаха "по-нататъшни мерки", които все още са неуточнени.

Но водещите опозиционни сили в Русия е по-трудно да се видят.

За начало Юлия Навалная е в чужбина. Тъй като току-що обвини Путин в убийството на съпруга й, пътуването обратно до Москва като активист би било много рисковано.

В Русия политическата организация на Навални е забранена като "екстремистка", наравно с групировката "Ислямска държава" и Ал-Кайда.

Точно преди организацията да бъде забранена през 2021 г., екипът на Навални свика протест, който определиха като "последната битка". Причината беше силна. Полицейската активност беше масова.

Но броят на протестиращите не беше толкова впечатляващ. Оттогава натискът върху цялата опозиция се засили.

Активистите на Навални или са в затвора, както той беше, или са избягали в изгнание, за да не бъдат арестувани.

Владимир Путин прекара последните две десетилетия на власт, като систематично смазваше всяка опозиция.

На Навалная не й остана какво да води.

Купищата цветя на паметниците на Навални в цяла Русия показват, че много хора наистина искат промяна.

Всеки път, когато почестите се премахват от мъже с черни качулки, хората носят още цветя. Това е акт на тиха и мирна съпротива.

Именно към тези руснаци се обръща вдовицата на Навални с видеото си, призовавайки хората да се обединят в юмрук и да "ударят здраво" режима на Путин.

Но техният страх и чувството за безсилие се чувстват твърде силни.

В крайна сметка Алексей Навални беше този, който удряше най-силно от всички и плати огромна цена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Юлия Общата. Ще мине всички двойни агенти.
88
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Публикации за неутешимата весела вдовица започват да стават досадни.
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Юлия да отива при мъжа си и да взема нела с нея.
86
15
 
2
 
! Отговори
Украинците са братя преди 2 месеца
Руснаците не са ни братя. руснаците са руси, високи, със сини очи.
85
3
 
0
 
! Отговори
съвкупленката преди 2 месеца
Възраждане са емисари на ГЕРБ в Москва. Борисов ги прати в Кремъл, за да донесат нареждането как да продължи със снадката. Резултатите не закъсняха - спойката вече се разтапя едва часове след заповедта на Кремълските Господари. Според мен притесненията на руските сатрапи са, че Възраждане се разпада и трябва да използват потенциала (лепилото на сглобката), докато още го има. Нали знаете - като ви свършва лепилото Капчица - стискате на макс, да излезе каквото е останало и после - в казана за смет
84
11
 
3
 
! Отговори
Нещо не се връзва преди 2 месеца
С руснаците не знам какви братя сме, като те са руси, ние сме чернокоси. Да не сме от различни бащи?
83
11
 
4
 
! Отговори
Кой кум, кой брат преди 2 месеца
В училище ни учеха, че руснаците са високи, руси, със сини очи. Сега ни викат, че са ни братски народ, а аз не съм видял рус, синеок българин. Тука сме чернокоси. Украинците също са чернокоси. По-скоро украинците са ни братя, а не руснаците.
82
4
 
3
 
! Отговори
Международни Отношен преди 2 месеца
До ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМЕН! - по-скоро Тиквата ще направи щурм, за да узурпира властта, за което му трябват хляб и зрелища, за да може да закрепи делюзионната си представа за управление на България. Но както всички знаем прекрасно, Борисов е психопат с болно его и единственото, което ЩЕ постигне е тотален хаос в България и опит за гражданска война между русофили и русофоби (изключително изгодно за Кремъл), което ще доведе до създаване на руски терористи. Сигурно в идните 3-6 месеца. Просто ви казвам
81
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбирам защо българите не могат да съчувстват на някой с вид на Снежната принцеса.Това което не мога да разбера е как продължават да вярват , че са и "братски" народ.Русия никога няма да е прекрасна и никога няма да е братска, колкото по-бързо го разберете , толкова по-добре.
80
1
 
4
 
! Отговори
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УМЕН! преди 2 месеца
Явно ни се готви много силен сценарий, защото ГЕРБ-аджиите са наредили да се пускат всички зрелища по телевизиите си - от Стани Богат с Ники Кънчев, през Ергеня, Денцин старс, Готварски предавания та чаааак до Биг Брадър и Под Прикритие. Готви се някаква голяма криза в момента. Според мен, ако гледаме логически много лесно може да разберем каква е. Вие сещате ли се? Ако не, ще ви кажа веднага. Подготвят се толкова много зрелища, защото иде глад. Глад и Зрелища. Ще секнат храните,събирайте ресурс
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A Гал Гадот какво каза за Навални, изказа ли се Гал Гадот за Навални?
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изследователските интереси на професор Екман са фокусирани върху няколко различни, но свързани теми. Първоначално той се фокусира върху невербалното поведение , а до средата на 60-те години се фокусира върху изразяването и физиологията на емоциите . Той също имаше дългогодишен интерес към междуличностните измами. Вижте кадрите от Мюнхен минути след като съпругата на Навални разбира за смъртта на мъжа си! Потресаващо!
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Психологът Пол Екман: ​​Юлия Навална не можа да сдържи радостта и облекчението си, когато говори след смъртта на съпруга си в Мюнхен."Реакцията на Юлия Навальная не е реакцията на жена, която наскоро научи за смъртта на любимия си съпруг. Пред нас е могъща жена, която след смъртта на съпруга си най-накрая получи цялото внимание на този свят. Това е, което тя желана, за да може целият свят да говори само за нея", казва психологът.
76
0
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
И мен защо трябва да ме интересува какво мисли или не мисли някаква хазарска руска коза? В турският печат в България само с някакви козьоподобни ни за имават. Погледнете й грозната,противна,отвратителна козя физиономия.Тая и Навални са първите защитници на Путин и точно затова имитираха опозиция.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нахална и дъщеря и от години живеят царски в Лондон, като са на всички партита и излиза забележете с Руски Олигарх. Има достатъчно снимки как *** слагаше Рога на Навални а сега реве по всички телевизии. Много ясно че ще реве взе му събраните дарения и фондове, получи политическа подкрепа и сега ще играя ролята на обичната съпруга..а тайно ще бълбука шнуровете на този който плати повече! Инглизите обичат такива "светици" като Лейди Дайана, слагаша рога с Арабин и ходеща по хотелите като уЧк
74
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
може скоро да се присъедни към него
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 76 "ФАШ и ЕС са по-голямо зло от СССР" - естествено! СССР, даже Сталин, предлагаше на германиите да се обединят като независима и свободна държава (както е Австрия), но сащ и западът отказаха.
72
3
 
2
 
! Отговори
Doom Metal преди 2 месеца
Съжалявам, че забраих 79 съм аз :). Има едно нещо , НИЕ СМЕ С РУСИЯ, ВИНАГИ, който иска да бъде със запада, фаш, да хваща самолета и да си ходи !!!!АВИТОХОЛ , 165 година родът ДУЛО !!!!!!!
71
1
 
9
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Вдовицатъ кът разголи едни рамена, че като взе да раздава едни усмивки налево и надесно..., само дето не каза: Thank you very much ladies and gentlmen! и Danke shön damen und herren! -))) А, след туй да добави: Как долго ждала я этого дня! Но, успя да удържи емоциите си с.... Усмивка!!!! -))))))
70
9
 
2
 
! Отговори
Пешо войнолюбеца!!! преди 2 месеца
Всички ррушняци и ввуллгарските им *** СПИН да ви фане,бре!Освен това ччума да ви покоси,холера да ви отнесе,проказа да ви изгние!Огин да ви гори,от устенцата ви ллайна да излизат!Множествена склероза да ви порази,семето ви да изсъхне!Хаир да не видите,децата и внуците ви да иизпукат!Целата ви рода да иизгние,бре!