Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?

В Русия няма вече опозиция, която тя да ръководи
21 фев 2024 21:32, Нели Христова
162
Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?
Снимка: БГНЕС

Години наред Юлия Навалная беше почти постоянно до съпруга си. Тя присъстваше на политически протести и съдебни заседания, често държейки ръката му.

През 2020 г., когато Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент, Юлия беше тази, която настоя за разрешение да го изпрати в чужбина за животоспасяващо лечение.

А сега той умря сам и далеч от нея в арктически затвор.

Тя обвинява руския президент Владимир Путин за това и призовава руснаците да застанат до нея в битката срещу него.

Видеоизявлението, което Юлия Навалная публикува онлайн в понеделник, беше умишлена и драматична стъпка в светлината на политическите прожектори. Любовта й към съпруга й е толкова силна, а мъката й все още толкова сурова, че записът е болезнен за гледане.

Но е много завладяващ.

Вдовицата на Навални описва себе си като разкъсана на две, с разбито сърце. Но яростта й я кара да продължи каузата на съпруга си. Тя казва, че иска да реализира неговата "красива Русия на бъдещето", така че неговата "немислима" смърт да не е била напразна.

За някои руснаци, които се противопоставят на Путин и са много отчаяни в момента, речта ще бъде вдъхновяваща.

До този момент Юлия Навална беше сдържана и дистанцирана. Но видеото разкрива, че тя е жена с огромна вътрешна сила.

Нейната загуба - и нейната любов - й придават ясен морален авторитет и тя е ангажираща.

Силни жени

Има прецедент силни жени да се намесват вместо отсъстващи мъже.

Това се случи най-вече в съседна Беларус, където авторитарният Александър Лукашенко толкова подцени Светлана Тихановская, че й позволи да се регистрира за президентската кампания през 2020 г., когато съпругът й Сергей Тихановски беше арестуван.

Този сексизъм едва не струваше на Лукашенко изключително дългата му хватка на властта. Когато той обяви убедителната си победа, Тихановская изведе огромни тълпи на улицата, които скандираха, че вотът е бил фалшифициран.

Тя трябваше да избяга в чужбина след предупреждение от КГБ и сега действа като "президент" в изгнание.

Евгения Кара-Мурза също влезе в световна роля.

Когато съпругът й беше отровен в Москва през 2015 и 2017 г., Евгения се бореше да остане до него в болницата, пазейки го "като куче", пишат от BBC.

По това време Владимир Кара-Мурза агитира западните лидери да затегнат санкциите срещу хората на Путин.

След това през 2022 г. той беше арестуван за осъждане на руски военни престъпления в Украйна и осъден за държавна измяна.

Евгения, която е преводач по професия, сега прекарва по-голямата част от времето си, продължавайки кампанията на съпруга си за санкции - както и призовавайки за свободата му - в западни столици.

Смазваща опозиция

Юлия Навалная може да влезе в подобна роля.

Тя вече се обърна към външните министри на ЕС, които излязоха с изявление за "възмущение" от смъртта на Навални. Те обявиха, че "крайната отговорност" е на  Путин и обещаха "по-нататъшни мерки", които все още са неуточнени.

Но водещите опозиционни сили в Русия е по-трудно да се видят.

За начало Юлия Навалная е в чужбина. Тъй като току-що обвини Путин в убийството на съпруга й, пътуването обратно до Москва като активист би било много рисковано.

В Русия политическата организация на Навални е забранена като "екстремистка", наравно с групировката "Ислямска държава" и Ал-Кайда.

Точно преди организацията да бъде забранена през 2021 г., екипът на Навални свика протест, който определиха като "последната битка". Причината беше силна. Полицейската активност беше масова.

Но броят на протестиращите не беше толкова впечатляващ. Оттогава натискът върху цялата опозиция се засили.

Активистите на Навални или са в затвора, както той беше, или са избягали в изгнание, за да не бъдат арестувани.

Владимир Путин прекара последните две десетилетия на власт, като систематично смазваше всяка опозиция.

На Навалная не й остана какво да води.

Купищата цветя на паметниците на Навални в цяла Русия показват, че много хора наистина искат промяна.

Всеки път, когато почестите се премахват от мъже с черни качулки, хората носят още цветя. Това е акт на тиха и мирна съпротива.

Именно към тези руснаци се обръща вдовицата на Навални с видеото си, призовавайки хората да се обединят в юмрук и да "ударят здраво" режима на Путин.

Но техният страх и чувството за безсилие се чувстват твърде силни.

В крайна сметка Алексей Навални беше този, който удряше най-силно от всички и плати огромна цена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И това трябва да ме обиди ? Имам си всичко , което ми трябва. САЩ и Англия направиха толкова много войни през годините ...... А да ви питам нещо, мама , мойта МАМА 1992 година рева и не ме пускаше в Унгария, знаеш ли защо ?????????????? Трябва да мина през Югославия, я кажете смешници какво направи нато с тях ???????? Знаете ли какво е хубавото, тагаренко ще ви гепи всичките да се биете за бай Дън , аз съм дърт, хехехе , смешници :)))))))))))))). До един ще умрете, и ще има мацки за мене :))
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Фигачев "Това се оказа новата модна тенденция в блатните територии." ------ ти не се радвай, че оловното натряване все още не е отменено и в блатните и извънблатните територии!
67
4
 
2
 
! Отговори
До Doom Metal преди 2 месеца
Имам един стар хладилник мраз, ако искаш да ти го дам. Ще бъде добро начало за завръщането ти в сесесер.
66
4
 
11
 
! Отговори
Doom Metal преди 2 месеца
Аз съм възрастен човек, около 50 вече. Помня когато падна комунизма, бях НАЙ-ГОЛЕМИЯ фен на запада. С времето разбрах какво е запада, и историята им от къде са им парите. Не съм гласувал от 20 години, но, сега ще се гласувам, и моето семейсвтво ще гласува против там разни хора. Ако някой иска да ме пропомотира , абе дай за разни рубли / копейки да си казвам това, което мисля !!!!!!! ФАШ и ЕС са по-голямо зло от СССР !!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Фигачев преди 2 месеца
Мурзилков не издържа на руския мир и си пусна един тромб във вената. Това се оказа новата модна тенденция в блатните територии.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това дело?! Нещо е съградил с ръцете си ли?
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чака я съдбата на Съпруга и.Крадци и шпиони на Сащ.
62
3
 
5
 
! Отговори
СТАЛИН СЕ ЗАВРЪЩА преди 2 месеца
Това жълто куче , още ли диша ? Ще я строя пред наказателните взводове.
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да се вметне в коментарите, тя не е ли сред първите облагодетелствани от смъртта на съпруга си?
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А тая дали обещава като мъжо си, че ще организира цветна революция ако й дадат някое друго милионче?
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще свърши и тя като него,безславно .
58
2
 
10
 
! Отговори
Не ни внушавайте преди 2 месеца
отсега колко е сурова яростта на Юлия Навалная. Времето ще покаже. Пък ако не се окаже достатъчно сурова, може да я подсилят с отвъдокеански финикийски знаци.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам дали тази има деца, но първо за семейството си трябва да помисли! Тази веднага трябва да престане с глупостите, докато все още не е късно, видя как завърши мъжа И, няма нужда и тя да се набутва в калта! Добре си се разкарва из курортите с любовника си, живее си добре, няма нужда от повече, нито от политика!
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фатъй моме ранцат со такъмите и бегай да полежишвлайната на фронта, където укерутите срещу които Навални бе крайно и то доста яко анти украински настроен дори казвайки или по скоро повтаряйки че Криме е само Руски. Оди в Киев да белиш очи. Колко пъти отиде до затворите в които Навални бе засилен. Колко ***? Явно Сашко е бил глупаче да не зацепи с каква неверница се е обвързал. Та тая го следеше къде Сашко премята краденото за да одмъкне всички- изобщо сценарий за криминална лепоф
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как да продължи - тя и любовника и са съсипани от смъртта на мъжа и и ще трябва да го преживеят някак. Някъде на почивка може би.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На никой не му пука. Ние не сме американци и тук пропагандата има обратна реакция. А, Наволна от години не живее в Русия. Кой знае къде се ......бе, но си прави реклама.
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уж ЕС и САЩ говорят за демокрация а пък в Полша Арестували фермера протестиращ със плакат Путин да бил навел порядък във Полша и Брюксел след като свършел със Крайна. Всеки уж имал право на мнение. Бти и Диктатурата в ЕС и САЩ.
51
5
 
0
 
! Отговори
Ceляндурът преди 2 месеца
888, боли ли истината, ограмотения/ ограмотената? Муахахахахаха..
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква сурова ярост?Всички видяха как нахално Нахална се усмихнваше когато разбра какво се е случило с мъжа й.Ще продължи делото на мъжа си като иска пари от западните балъци като им обещава да разруши Русия.Нещо като ало измамниците хаха.