Убили Навални с един юмрук в сърцето, стара техника на КГБ?

Кремъл може и да кремира тялото на опозиционера
21 фев 2024 17:30, Нели Христова
323
Убили Навални с един юмрук в сърцето, стара техника на КГБ?
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че Алексей Навални вероятно е бил убит с юмрук в сърцето. Техника, която някога е била използвана от оперативните служители от специалните части на КГБ. Твърди се, че той е също така е бил оставен на студа в продължение на няколко часа.

Владимир Осечкин, основател на правозащитната група Gulagu.net, каза пред The Times, че синини, открити по тялото на опозиционния лидер, съответстват на техника, наречена "един удар", цитирайки източник, работещ в арктическата наказателна колония, където Навални почина в петък.

Преди смъртта си 47-годишният Навални е бил принуден да прекара повече от два часа и половина на открито в изолирана камера на открито, където температурите могат да паднат до минус 27 градуса, каза Осечкин. Затворниците обикновено са били държани на открито за не повече от един час или много по-малко при такива екстремни условия.

Още по темата
"Мисля, че първо са унищожили тялото му, като са го държали дълго време на студа и са намалили кръвообращението до минимум", обяснява Осечкин. "И тогава става много лесно да убиеш някого за секунди, ако оперативният агент има известен опит в това.Това е стар метод на специалните части на КГБ. Те обучаваха своите агенти да убиват човек с един удар в сърцето, в центъра на тялото. Това беше отличителен белег на КГБ."

Той добави, че бивши затворници, излежали присъди в Арктическия регион, преди това са съобщавали за затворници, убити от техните надзиратели по този начин.

Информацията, предоставена досега от руските власти за смъртта на Навални, е разпокъсана и противоречива. Тялото му все още не е освободено.

Смъртта му беше обявена от Федералната пенитенциарна служба на Русия (FSIN), която каза, че той е загубил съзнание след разходка в затвора, наказателна колония, известна като Полярния вълк в Ямало-Ненецкия регион, на 1200 мили североизточно от Москва.

Минути по-късно контролиран от държавата канал на сайта за съобщения Telegram заяви, че причината за смъртта е кръвен съсирек.

На следващия ден майката на Навални и неговият адвокат получиха съобщение за смърт, в което му се казваше, че е починал от "синдром на внезапна смърт".

Юлия Навальная, вдовицата на Навални, предположи в понеделник, че съпругът й е бил убит с новичок, нервнопаралитичното вещество, с което убийците от ФСБ се опитаха да го убият през август 2020 г.

Осечкин каза, че смята това за малко вероятно. Той каза: "Възможно е, разбира се, но когато някой е под контрола на затворническата система, има много възможности как да бъде убит. "Новичок" би оставил следа в тялото му и би отвел директно обратно към Путин, при условие че той го е опитвал веднъж преди."

Gulagu.net, което се превежда като "Не на ГУЛАГ", е основан от Осечкин през 2011 г. Информиран от широка мрежа от излежаващи затворници и служители на затвора, той се превърна във водещ авторитет за нарушенията на човешките права в руските затвори.

Миналата седмица медията публикува доклад, в който се посочва, че офицери от ФСБ са посетили затвора два дни преди смъртта на Навални и са изключили някои от неговите охранителни камери и подслушвателни устройства. Осечкин каза, че присъствието на служители на ФСБ в затвора е доказателство, че смъртта на Навални е поръчана от Кремъл.

"От това, което знам от моите източници, това е специална операция, която е била подготвена няколко дни предварително", твърди той. "Това беше команда от Москва, защото без Москва нямаше да е възможно да демонтираме камерите по начина, по който го направиха.“"

Във вторник Людмила Навальная, майката на Навални, поиска президентът Путин да предаде тялото на сина й, след като й беше казано, че то е задържано за "химически анализ" и няма да бъде освободено още две седмици.

"Вече пети ден не мога да го видя. Нямаше да ми пуснат тялото му. И дори не ми казват къде е той", каза Навална във видео. "Обръщам се към вас, Владимир Путин. Решението на този въпрос зависи единствено от вас. Нека най-накрая да видя сина си. Настоявам тялото на Алексей да бъде освободено незабавно, за да мога да го погреба като човек."

Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли изявлението на Навална, че Путин е убил съпруга й като "неоснователно и вулгарно".

"Не ми пука как прессекретарят на един убиец коментира думите ми", отвърна Навална в социалните мрежи. "Върнете тялото на Алексей и нека го погребем достойно. Не спирайте хората да се сбогуват с него."

Според руския опозиционен вестник тялото на Навални е било откарано в окръжната клинична болница в Салехард в петък вечерта, а не в близкото бюро за съдебно-медицински експертизи, както би било нормално. Фелдшерът каза, че по тялото му са открити синини, съответстващи на гърчове. Установено е и натъртване на гърдите му, което изглежда "във връзка с индиректен сърдечен масаж".

"Точно сега трябва да се уверим, че тялото му ще бъде прехвърлено на семейството на Навални и на запад за тестване", каза Осечкин. "Но има голям риск специалните части на Путин да го кремират вместо това."

В понеделник беше обявено, че високопоставен служител на затвора, който беше обвинен, че се е намесил няколко пъти, за да гарантира, че Навални ще бъде третиран грубо, е бил повишен. С директива на президента беше повишен в звание генерал-полковник Валери Бояринев, досегашен заместник-директор на затворническата служба.

Иван Жданов, директорът на Фондацията за борба с корупцията на Навални, публикува изображение на указа на X, където написа, че повишението е "лична награда за изтезания и убийства от Путин".

"Бояринев лично ръководи изтезанията на Алексей Навални в затвора. Ограничаването на закупуването на храна от Алексей, както всички други изтезания, беше лична заповед на Бояринев от FSIN", пише Жданов.

На фона на глобалното възмущение от смъртта на Навални, Съединените щати ще разкрият в петък това, което официални лица описаха като основен нов пакет от санкции срещу Русия.

Президентът Байдън не даде никакви подробности, когато говори с репортери за новите мерки, докато напускаше Белия дом преди пътуване до Калифорния. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ, Джейк Съливан, каза, че санкциите ще бъдат насочени към отбраната и индустриалните бази на Москва, заедно с източниците на приходи за икономиката.

Високопоставен американски служител каза пред Асошиейтед прес, че вече се планира пакет от санкции за отбелязване на втората годишнина от войната тази седмица, който Вашингтон сега ще преразгледа и допълни в отговор на смъртта на Навални.

Джон Кърби, говорителят на Белия дом по националната сигурност, каза, че пакетът ще "държа Русия отговорна за това, което се случи с г-н Навални" и за нейните действия по време на войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
10
 
! Отговори
Много американски преди 2 месеца
филми със смесено съдържание - каубой-японско гледате в редакцията! Не се сещам за филмите, ама вие се сещате! Но след юмрука в сърцето трябвало е да направи седем крачки и след това да рухне! Тук има някои неща за до изясняване! Дерзайте!
248
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да убият някого и да обвинят Русия за това е стара техника на САЩ и Великобритания
247
2
 
8
 
! Отговори
Трол преди 2 месеца
Терминатора пасти да яде.
246
5
 
12
 
! Отговори
Конфуций преди 2 месеца
Синините са от сърдечен масаж, официалните новини твърдят че Навални е бил реанимиран 30 минути.
245
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилно ли разбрах последното изречение, че Кърби щял да държи Русия за пакета?
244
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През 1885г. Аксаков пише в във в-к "Русъ": ,,Всяко тържество на българите е смърт за Русия'' Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите! ..... а сега може към тия СЛОВА да се допълни... Ние Куманите - Хитрата Лисица от жълтата река на Китай сътворили Османската Империя и Руската Империя - покорили Мала Азия и Балканите, трябва да ги освободим и чрез Русия и СССР отново да ги покорим!
243
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брей то направо митове за това КГБ,което не съществува от 30 години.По-скоро е модерна техника и я наричат експериментална ваксина за ковид-19.В последните 2-3 години доста по-млади известни личности и при това спортисти си заминаха от тромбоза,а други получиха рак като принц Чарлз и Лой Остин.А трети се държат неадекватно като Бай Дрън и Кирчо все едно са в мозъчна мъгла и две изречения на кръст не могат да вържат.Всички те са ваксинирани.
242
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О, вече сигурно знаете и рождения ден на ударника от КГБ. Хвала таквшзи разследващи!
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
249платени сме ама рублите били мн евтини. Де да знаем, пак ни прекараха. Идвам при вас, поне ще знам какво получавам!
240
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи Путин му е пратил некой кагебеец, от най-старите! Интересно, как след като е имал постоянна връзка с медии и соц. мрежи не е споменал нищо от изписаното в статията? Поне нашия Хр. Грозев щеше да знае! А пример за убиец, станал после държавен ръководител има и нашата история - Бойко Борисов уби Тодор Чакъров във вилната зона в Харманли, за да си придаде имидж на добър гл. секретар на МВР! Стара практика на ЦРУ!
239
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Загинал от заблудата в западна пропаганда.
238
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те бяха крепостни селяни. Но загинаха смело на Шипка. Дарявайки Свободата на нас. Те бяха по-роби от нас. Но оставиха своите кости. За да угоди на Имперската власт! На Шипка е всичко спокойно. Радецки докладва в Москва. А мужиците с тънки шинели. Замръзват на поста в снега. На помощ ще дойдат и мъртвите. Сан Стефанска Русия остана. Имперски блен недостижим! Русия подписа съдбата. На бедния Български роб! Сан Стефанския куклен театър Беще "просто игра"! Която Царска Русия Умело Пред нас изигра!
237
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Удара на юмрука не се ли казва ПФАЙЗЕР ? Не му стигнала една доза ,та си ударил 4-5 за по-сигурно .
236
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
отдавна не бях се смял така...вземете и прочетете доклада от лечението му в Германия за да видите с какво се е зобил тоя...мир на праха му...
235
3
 
12
 
! Отговори
Ехаааа! преди 2 месеца
Бре, бре бреееее!
234
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те го отведоха в този далечен затвор, зад полярния кръг, именно за да го убият! От самото начало ми стана ясно и плаках за него...не заради някакво подчертано пристрастие към Навални като политик, а просто защото в 21ви век, все още заради казване на истината убиват, заради защита на човешките права убиват невинни хора, убиват ги силните и с власт. Това се случва в Русия. Случва се и в БГ.
233
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Та кой са ЛЮДОЕДИТЕ? Ами КУМАНИТЕ - напридошли от жълтата река на Китай след 12 век по Русия, Средна Европа, Мала Азия, Балканите, живееши в КОМУНИ и хранещи се с човешко месо. Именно те направиха така, в много от тия страни да не се наричат повече ХОРА, а ЛЮДЕ. Създадоха КОМУНИЗМА и до ден днешен в КИТАЙ, Северна Корея, Московия си е чист КОМУНИЗЪМ - КАНИБАЛИ - ЛЮДОЕДИ! Даже в Китай почти всяка седмица, някой като почине си правят по селата БАРБЕКЮ от човешко месо!
232
3
 
2
 
! Отговори
тодор живков преди 2 месеца
Рано или късно ще започнат някакви преговори за войната в Украйна а там щеше да бъде вкаран и Навални за евентуална подмяна и на фона на останалите преговорни въпроси би бил решен за секунди но УВИ .
231
20
 
5
 
! Отговори
тодор живков преди 2 месеца
Запада направи грешка и " уби" Навални . Кремълските фашаги се уплашиха от предложението за замяна на Навални с техен офицер който е с доживотна присъда в западен затвор и побързаха да очистят опозиционера . Аз им зная всичките номера на тези мрази питате ли ме как ги изтърпях 34 години .
230
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Височина на легенди заробили, ограбили, унищожили, живота на нас - Българите: Ленин - 164 см, Сталин - 163 см, Берия - 159 см. Хрущов - 166 см, Медведев - 158 см. Путин - 165 см. Дребни вождове, големи ядове. Защо са убили Навални? Понеже е висок над 2 метра! Такива Гиганти - Атланти не може да има по земята. Трябва да се размножават само Куманите от жълтата река на Китай с малките пишлeнца - подтикнати от Чингиз Хан по Руските, Источно европейските, Мала азия и Балканите земи, след 12 вek!