Кремълският елит в трескаво очакване на позиции в новия мандат на Путин

Очакванията за промяна се надигат около всички места в кабинета
14 мар 2024 21:30, Анисия Иванова
125
Кремълският елит в трескаво очакване на позиции в новия мандат на Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Кремълският елит трескаво се бори за позиции в новия мандат на Владимир Путин, докато президентът се обгражда с верни хора, за да продължи войната си в Украйна.

Според хора, близки до президентската администрация и правителството, след изборите тази седмица Путин може да извърши значително разместване на правителството за първи път от 2020 г. насам. Въпреки че Кремъл все още не е финализирал списъка с имена и назначения, няколко потенциални промени са вероятни, тъй като президентът се стреми да освежи екипа си в началото на още шест години на власт, казват запознатите.

Сред политическия и бизнес елит се засилва нервността по отношение на промени в правителството, тъй като Путин се готви да спечели пети мандат на изборите на 15-17 март, които са строго контролирани от Кремъл. С оглед на това, че руската инвазия в Украйна продължава вече трета година, официалните лица работят, за да осигурят победа на Путин като военен лидер на страната. Подобна победа придобива допълнителна важност, след като миналата година безпрецедентен бунт на наемниците на Вагнер разклати авторитета му като президент.

"За Кремъл е важно да изпрати сигнал за ротация и е необходима свежа кръв", казва Михаил Виноградов, ръководител на Фондацията за политика в Санкт Петербург. Очакванията за промяна "се надигат около всички позиции" в правителството, макар че нивото на спекулациите за това кой може да бъде преместен рискува да отклони вниманието на висшето ръководство от решаването на военните въпроси, каза той.

Според запознати 72-годишният министър на енергетиката Николай Шулгинов може да подаде оставка. Един от хората, които могат да го заместят, е Борис Ковалчук, който се очаква да подаде оставка като шеф на енергийния холдинг "Интер РАО" тази седмица.

Бащата на Ковалчук, Юрий, е санкциониран финансист, описан от Министерството на финансите на САЩ през 2014 г. като "личен банкер" на Путин и други висши руски служители.

46-годишният министър на земеделието Дмитрий Патрушев, син на влиятелния секретар на Съвета за сигурност на Путин Николай Патрушев, също може да бъде на линия за нов пост. Тъй като растежът на селскостопанската индустрия е един от големите успехи на Русия през последните години, една от възможностите, които се обсъждат, е той да бъде възнаграден с повишение до заместник министър-председател, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Юрий Трутнев, който в момента е вицепремиер, отговарящ за развитието на руския Далечен изток, също може да получи по-голяма роля.

46-годишният Ковалчук може алтернативно да бъде разгледан за назначение в някой от големите държавни енергийни холдинги или да поеме работата на руския преговарящ с ОПЕК+ Александър Новак, съобщава вестник "Комерсант", като се позовава на неназовани лица, запознати със ситуацията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на молбата за коментар.

Въпреки че в правителството може да има някои нови имена и отговорности, няма признаци, че Путин планира да промени посоката на политиката в конфронтацията си със САЩ и Европа за Украйна. Във водещата си реч пред законодателите и висшите служители във Федералното събрание на Русия на 29 февруари, която представляваше негов предизборен манифест, президентът изложи дългосрочни планове до 2030 г.

Западът "не само се стреми да възпрепятства нашия напредък, но и предвижда една Русия, която е зависимо, западащо и умиращо пространство", заяви Путин. "Именно нашите бойци създават днес абсолютно необходимите условия за бъдещето на страната и нейното развитие".

За последен път Путин смени правителството през 2020 г., като отстрани бившия президент Дмитрий Медведев от поста министър-председател и назначи бившия ръководител на данъчната служба Михаил Мишустин. Той съпроводи това с мащабна промяна на конституцията на Русия, която да му позволи да запази властта си като президент потенциално до 2036 г.

60-годишният Мишустин формално е вторият по ред след Путин в конституционния ред на Русия и ще го замести, ако нещо се случи със 71-годишния президент. По време на войната технократският премиер беше неизменно лоялен, като се съсредоточи върху прилагането на мерки за притъпяване на въздействието на международните санкции и увеличаване на производството на отбранителни продукти, без да показва каквото и да било безпокойство относно политическите и моралните последици от инвазията.

Тъй като в манифеста си Путин излага планове за реформиране на данъчната система, според запознати Мишустин вероятно ще продължи да изпълнява функциите на министър-председател. Все пак съществува външна вероятност той да бъде заменен от фигура като Сергей Кириенко, влиятелен заместник-ръководител на президентската администрация и яростен поддръжник на войната.

61-годишният Кириенко някога беше либерален реформатор, който през 1998 г. стана най-младият министър-председател на Русия по времето на президента Борис Елцин, което накара критиците да го нарекат "Киндер Сюрприз" по името на детските шоколадови изделия. Той подаде оставка след пет месеца заради финансовата криза, предизвикана от неплащането на държавния дълг.

60-годишният министър на финансите Антон Силуанов, друг технократ, който помогна за поддържането на засегнатата от санкциите руска икономика, откакто Путин нареди инвазията през февруари 2022 г., също може да продължи да заема поста си, казаха те.

Официалните лица очакват да научат каква роля може да играе Новак в новото правителство и дали външният министър Сергей Лавров, който този месец ще навърши 74 години, ще продължи да заема поста, който заема от 20 години.

Съдбата на 68-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, който е на този пост от 2012 г., също ще бъде внимателно наблюдавана. Путин застана зад своя близък съюзник, след като Шойгу стана мишена на бунт, ръководен от лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, който обвини министъра на отбраната в множество провали на бойното поле в Украйна.

Въпреки това, дори когато отстранява хора от правителството, Путин рядко ги оставя да си тръгнат. При предишни размествания той е назначавал излишни министри на длъжности като президентски съветници.

Отделно от това отново се появяват спекулации относно ръководството на Банката на Русия, въпреки че до края на настоящия петгодишен мандат на управителя Елвира Набиулина остават повече от три години. Набиулина, която заема този пост от 2013 г., се опита да подаде оставка след началото на инвазията, но Путин настоя тя да остане на поста си. Близки до Кремъл все още смятат, че оставката ѝ е малко вероятна.

"Има много слухове за нейното напускане", каза Татяна Станоева, основател на политическата консултантска компания R.Politik и старши сътрудник в Руския евразийски център "Карнеги". Въпреки че Набиулина помогна на руската икономика да оцелее след санкциите, Путин може би иска "някой, който споделя визията му", казва Становая.

Има само един пост, който не е свободен за заемане - и това е този на Путин.

След като си е осигурил перспектива за още 12 години на власт, няма признаци, че президентът подготвя някой кандидат за потенциален наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятността Путин да спечели каквато и да е война и да загуби каквито и да са избори в Русия е нула.
94
0
 
1
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Русия не е имала по качествен ръководител от царско време.Не случайно Путин печели с по 80%.Той пое една фалирала, разпадаща и алкохолизирана страна преди 24г и я превърна в топ военна и икономическа сила. През последните 2 години благодарение на войната и най вече на западните санкции Русия стана номер 1 по БВП в Европа и номер 5 в света за 2023г по данни на световната банка . Изпревари държави като Индия,Канада,Германия,Франция! По покупателна сила Руснаците вече са на средно европейско ниво,
93
0
 
5
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На наркомана клоуна Зефюрера от Киев военният трибунал не му мърда! Ще бъде съден за геноцид над собственият си народ!
91
0
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
В Расия щяло да има 3 дни избори Ха,Ха,Ха за какво ли си губят времето МИ ТОЙ ИЗБРАН М ъ.
90
6
 
5
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
На кремълския вова килията му в Хага е готова.
89
1
 
6
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Тези са като гладни кучета около един полу-разложен труп. То държава нямат но ще се бият за нея. ха ха!
88
6
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Има незначителни успехи в северозападната част на Вербовое, но най-вероятно позиците ще се ротират - днес в руски ръце, утре са на зомбитата на киевската хунта. Получена е информация, че зомбакнацистишена е готов да хвърли в битка доста значителни резерви. Херсонско н-ние. Зомбитата все още се разписват в присъствената книга на Кринки, факт - като в някаква трагикомедия. Малки групи зомбита също са разположени в островната зона северно от Кринки.
87
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
В Донецко н-ние има лек напредък в Красногоровка (все още в частния сектор), както и в Георгиевка. Н-ние Угледар. Щурмът на Новомихайловка продължава, в рамките на който ВС на РФ постигат малки успехи - има настъпление от юг и североизток. Освен това се съобщава, че ВС на РФ са успели да изтласкат зомбитата от позиции северно от Новомихайловка. Н-ние Запорожие. В Работино продължават ожесточени боеве. Руските бойци контролират източната част, но западните покрайнини на н.м. преминават от ръце в ръце.
86
5
 
8
 
! Отговори
3 преди 1 месец
По-нататък ВС на РФ ще трябва да се придвижи значително по-на север - до Новокалиново, а след това до Очеретино. Последното населено място се намира на височина и огънят оттам ще помогне значително при щурмуването на позициите на зомбакнацистишените.
85
5
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Зомбитата на киевската хунта окончателно загубиха позициите си в северозападната част на н.м.. и сега, който отива в контраатака, попада под кръстосан огън. Положението на зомбакнацистишена в Ивановское се е влошило значително, но е твърде рано да се говори за овладяване на н.м. от ВС на РФ. Авдеевско направление. ВС на РФ няколко седмици отблъскваха контраатаки на зомбита и след прегрупиране отново преминаха в настъпление. Приоритетните цели за ВС на РФ са прочистване на териториите на Тоненкое и Орловка, както и затваряне на "джобовете" на зомбитата между Орловка и Тоненкое и Орловка и Берди
84
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Лиманско н-ние. ВС на РФ с бой напредват към Терни. Зомбитата на киевският наркокартел контраатакуват, но не може да постигнат успех. Северское н.ние. ВС на РФ продължава Щурмът на Белогоровка, но не много активно, тъй като отвала на кариерата, най-важната височина в района, се контролира от зомбитата. Този насип се атакува от руската артилерия и авиация, но засега не е възможно зомбитата да бъдат изтласкани оттам. Артемовско н-ние. Руските бойци се закрепват в централната и източната част на Ивановское.
83
5
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Има жертви и сред цивилните. Зомбитата продължават да натрупват значителни резерви в готовност да хвърлят много по-значителни сили в атака срещу "старите райони" на Русия. Ако това се случи, то ще е в следващите дни.
82
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Границата. През последните няколко дни почти цялото внимание беше насочено към границата на Русия и Украйна, където зомбитата на киевският наркокартел се опитват да проникнат на територията на РФ в Белгородска и Курска област, за да превземат каквито и да е н.м. преди (а сега по време) на изборите за президент на РФ. Зомбитата търпят значителни загуби, без да постигнат някакви резултати. Заслужава да се отбележат атаките срещу регионите Курск и Белгород с помощта на РСЗО и артилерия.
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента зомбитата на киевската хунта, понасяйки огромни загуби, отидоха на авантюра - направиха хеликоптерен десант в района на Козинки, Белгородска област! В момента руските витязи ги утилизират. Очевидно всичко е много зле със зомбираната по натовски стандарт биомаса - те се опитват да влязат с помощта на малкото си останала авиация.
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама вие истина ли говорите- Кремъл имал елит- да бе....
79
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Нищо не е вярно от написаното и там е проблема. Навремето Гьобелс се е справял много добре, почти като вас :)
78
7
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Ако е един Хитлер, знаеш кой е врагът. Но когато са стотици като тия в ЕС, трябва да се бориш не срещу един, а срещу всички.
77
2
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 1 месец
Кое не е вярно от написаното от мен?
76
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
73, поспри се малко с пропагандата.