Кремълският елит в трескаво очакване на позиции в новия мандат на Путин

Очакванията за промяна се надигат около всички места в кабинета
14 мар 2024 21:30, Анисия Иванова
125
Кремълският елит в трескаво очакване на позиции в новия мандат на Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Кремълският елит трескаво се бори за позиции в новия мандат на Владимир Путин, докато президентът се обгражда с верни хора, за да продължи войната си в Украйна.

Според хора, близки до президентската администрация и правителството, след изборите тази седмица Путин може да извърши значително разместване на правителството за първи път от 2020 г. насам. Въпреки че Кремъл все още не е финализирал списъка с имена и назначения, няколко потенциални промени са вероятни, тъй като президентът се стреми да освежи екипа си в началото на още шест години на власт, казват запознатите.

Сред политическия и бизнес елит се засилва нервността по отношение на промени в правителството, тъй като Путин се готви да спечели пети мандат на изборите на 15-17 март, които са строго контролирани от Кремъл. С оглед на това, че руската инвазия в Украйна продължава вече трета година, официалните лица работят, за да осигурят победа на Путин като военен лидер на страната. Подобна победа придобива допълнителна важност, след като миналата година безпрецедентен бунт на наемниците на Вагнер разклати авторитета му като президент.

"За Кремъл е важно да изпрати сигнал за ротация и е необходима свежа кръв", казва Михаил Виноградов, ръководител на Фондацията за политика в Санкт Петербург. Очакванията за промяна "се надигат около всички позиции" в правителството, макар че нивото на спекулациите за това кой може да бъде преместен рискува да отклони вниманието на висшето ръководство от решаването на военните въпроси, каза той.

Според запознати 72-годишният министър на енергетиката Николай Шулгинов може да подаде оставка. Един от хората, които могат да го заместят, е Борис Ковалчук, който се очаква да подаде оставка като шеф на енергийния холдинг "Интер РАО" тази седмица.

Бащата на Ковалчук, Юрий, е санкциониран финансист, описан от Министерството на финансите на САЩ през 2014 г. като "личен банкер" на Путин и други висши руски служители.

46-годишният министър на земеделието Дмитрий Патрушев, син на влиятелния секретар на Съвета за сигурност на Путин Николай Патрушев, също може да бъде на линия за нов пост. Тъй като растежът на селскостопанската индустрия е един от големите успехи на Русия през последните години, една от възможностите, които се обсъждат, е той да бъде възнаграден с повишение до заместник министър-председател, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Юрий Трутнев, който в момента е вицепремиер, отговарящ за развитието на руския Далечен изток, също може да получи по-голяма роля.

46-годишният Ковалчук може алтернативно да бъде разгледан за назначение в някой от големите държавни енергийни холдинги или да поеме работата на руския преговарящ с ОПЕК+ Александър Новак, съобщава вестник "Комерсант", като се позовава на неназовани лица, запознати със ситуацията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на молбата за коментар.

Въпреки че в правителството може да има някои нови имена и отговорности, няма признаци, че Путин планира да промени посоката на политиката в конфронтацията си със САЩ и Европа за Украйна. Във водещата си реч пред законодателите и висшите служители във Федералното събрание на Русия на 29 февруари, която представляваше негов предизборен манифест, президентът изложи дългосрочни планове до 2030 г.

Западът "не само се стреми да възпрепятства нашия напредък, но и предвижда една Русия, която е зависимо, западащо и умиращо пространство", заяви Путин. "Именно нашите бойци създават днес абсолютно необходимите условия за бъдещето на страната и нейното развитие".

За последен път Путин смени правителството през 2020 г., като отстрани бившия президент Дмитрий Медведев от поста министър-председател и назначи бившия ръководител на данъчната служба Михаил Мишустин. Той съпроводи това с мащабна промяна на конституцията на Русия, която да му позволи да запази властта си като президент потенциално до 2036 г.

60-годишният Мишустин формално е вторият по ред след Путин в конституционния ред на Русия и ще го замести, ако нещо се случи със 71-годишния президент. По време на войната технократският премиер беше неизменно лоялен, като се съсредоточи върху прилагането на мерки за притъпяване на въздействието на международните санкции и увеличаване на производството на отбранителни продукти, без да показва каквото и да било безпокойство относно политическите и моралните последици от инвазията.

Тъй като в манифеста си Путин излага планове за реформиране на данъчната система, според запознати Мишустин вероятно ще продължи да изпълнява функциите на министър-председател. Все пак съществува външна вероятност той да бъде заменен от фигура като Сергей Кириенко, влиятелен заместник-ръководител на президентската администрация и яростен поддръжник на войната.

61-годишният Кириенко някога беше либерален реформатор, който през 1998 г. стана най-младият министър-председател на Русия по времето на президента Борис Елцин, което накара критиците да го нарекат "Киндер Сюрприз" по името на детските шоколадови изделия. Той подаде оставка след пет месеца заради финансовата криза, предизвикана от неплащането на държавния дълг.

60-годишният министър на финансите Антон Силуанов, друг технократ, който помогна за поддържането на засегнатата от санкциите руска икономика, откакто Путин нареди инвазията през февруари 2022 г., също може да продължи да заема поста си, казаха те.

Официалните лица очакват да научат каква роля може да играе Новак в новото правителство и дали външният министър Сергей Лавров, който този месец ще навърши 74 години, ще продължи да заема поста, който заема от 20 години.

Съдбата на 68-годишния министър на отбраната Сергей Шойгу, който е на този пост от 2012 г., също ще бъде внимателно наблюдавана. Путин застана зад своя близък съюзник, след като Шойгу стана мишена на бунт, ръководен от лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, който обвини министъра на отбраната в множество провали на бойното поле в Украйна.

Въпреки това, дори когато отстранява хора от правителството, Путин рядко ги оставя да си тръгнат. При предишни размествания той е назначавал излишни министри на длъжности като президентски съветници.

Отделно от това отново се появяват спекулации относно ръководството на Банката на Русия, въпреки че до края на настоящия петгодишен мандат на управителя Елвира Набиулина остават повече от три години. Набиулина, която заема този пост от 2013 г., се опита да подаде оставка след началото на инвазията, но Путин настоя тя да остане на поста си. Близки до Кремъл все още смятат, че оставката ѝ е малко вероятна.

"Има много слухове за нейното напускане", каза Татяна Станоева, основател на политическата консултантска компания R.Politik и старши сътрудник в Руския евразийски център "Карнеги". Въпреки че Набиулина помогна на руската икономика да оцелее след санкциите, Путин може би иска "някой, който споделя визията му", казва Становая.

Има само един пост, който не е свободен за заемане - и това е този на Путин.

След като си е осигурил перспектива за още 12 години на власт, няма признаци, че президентът подготвя някой кандидат за потенциален наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 75 Ами те и тука нашите също знаят кой ще спечели и затова не отиват на извънредни избори. Осребряват колкото се може повече престоят си във властта и народа плаща сметката накрая.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Времето когато олигарсите решаваха, какво да става в Русия, кой да живее и кой да умре, вече го няма. Олигарсите казваха над нас е само бог. Сега пратеникът на Бог е ангелът на възмездието, справедливостта, доброто! Когато всичко това се осъществи на земята, тогава ангелът на възмездието, справедливостта, доброто ще стане ангелът на мира и благоденствието.
73
3
 
9
 
! Отговори
Дежа ву преди 1 месец
Официално руснаците са около 140 милиона,неофициално под 100 милиона. И как ще наложат волята си над ЕС, който е близо 600 милиона? Ти не разбираш,ще им пуснем атомна бомба! Но от ядрената война ще пострадате и вие, руснаците? Какво от това! Важното е да победим,дори и да изгорим! Може да ви звучи нелепо,но 90 процента от руснаците са съгласни с такива абсурдни и човеконенавистни твърдения.
72
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
борба, борба и накрая опппп паднал от 13-я етаж, препил с новичок или саоубит с дупка в празната кратyнa
71
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин=хитлер, т.е гласуваш за путин, получаваш хитлер!
70
17
 
7
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Абе чухте ли, че некво жуже било претаковало Великия Запад ?! Амчи как тъй, таквоз мааалко жуже, пък да такова Мощния Запад ??! Бря бря бря, кво става на тоз свят...
69
4
 
20
 
! Отговори
offf преди 1 месец
Не мога да разбера каква е интригата , че се вълнуват. Все едно в северна Корея да се вълнуват от изботи... В руската федерация с пълна сила важи правилото сломена глава сабя не я сече...
68
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ОБЯВИХА, ЧЕ РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ НЕЛЕГИТИМНИ ВЕЧЕ ПУТИНУВЦИ ПЕЧЕЛИ НА ПЪРВИ ТУР С НАД 60% ! ПРОТОКОЛИ НЕ СЕ ОБЯВЯВАТ КАКВИТО ИМ СКИМНЕ РЕЗУЛТАТИ ТАКИВА ЩЕ ОБЯВЯТ, А ВСЕКИ КОЙТО ПРОТЕСТИРА ВЪВ ЗАТВОРА ЗА ПОДКОПАВАНЕ ДОВЕРИЕТО В РЕЖИМА :D
67
5
 
21
 
! Отговори
путин преди 1 месец
е долен УБИЕЦ
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът Путин може да извърши значително обновяване не само в редовете на правителството. Отдавна чакаме оставката на видния шестоколонник Елвира Наибулина.
65
7
 
19
 
! Отговори
Осведомен преди 1 месец
Всъщност с новото правителство, ще се види грозното лице на постпутинска Русия. Започва тотална подмяна на "елита", национализация, а змиите от Полибюро ще се хванат за гушите. Путин е мъртъв от 26-ти Октомври и изборите ще "спечели" беларуския му двойник А.В.. Лавров, Шойгу и Мишустин са аут. Синчето на шефа на ФСБ Патрушев го готвят за бъдещ президент, след като "Путин" се "оттегли" след няколко месеца. А "успехите" на Патрушев син се изразяват във вносно пилешко и яйца...
64
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западните *** активно прикриват престъпленията на Нетаняху в Газа, като джуркат по всякакъв начин темата за Путин и РФ. Арабската лига осъди престъпленията на Израел в Газа - етническо прочистване и геноцид.https://youtube/watch?v=fRn4qYAORAE&t=113sМного интересно, как същите тези плакаха с основание за геноцида на Хитлер, а сега го извършват. Вече стана ясно на всички защо са нямали държава 3000г и не трябва да имат.
63
15
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Така,така,дерзайте "евротиквари"!Продължавайте да демонстрирате "високия" си "интелектуален потенциал".Старайте се,мислете.Все някога ще измислите и нещо,което поне до известна степен да може да мине за "умно",па макар и в кавички.Араламбене му е майката!А празната графа с надпис "умно" чака най-после и вие да се разпишете в нея.
62
3
 
20
 
! Отговори
... преди 1 месец
добре де що въобще правят избори в рашистан!? то има ли втори който да се кандидатира!? май няма! после тия избори са като нашита такива тук преди 1989г винагиа ама винаги гласуваха на 99% от гласоподавателите и винаги ама винаги печелеше бкп с над 97% от подадените гласове! та и в рашистан така! избори в рашистан то е се едно чифтокопитно и политика!
61
4
 
21
 
! Отговори
Златното кюлче преди 1 месец
По официални данни 105% от руснаците одобряват Путин. По неофициални са поне 140%. Чакам с нетърпение гласуването!
60
23
 
10
 
! Отговори
Юлиян до "весет преди 1 месец
Всички сме смъртни.И Путин в това число.Но засега е жив и недосегаем.Единственият,най-големият политик на новия век.Другите са просто като обикновени чираци пред него.Каквото и да стане пътят е начертан,старият ред в полза единствено на САЩ,потрошен,многополюсният свят *** на прага.
59
23
 
8
 
! Отговори
Последен валс преди 1 месец
В Окрайна ще воюват жени и старци.Зелето ги подготвя за последен щурм.На ден около 1000 бойци отиват при СВ.Петър.
58
15
 
8
 
! Отговори
Юлиян до куку преди 1 месец
Руската армия е от контрактници(подписали договори с министерството на отбраната.Затова са получавали и получават заплати.Доброволците са си доброволци.Има ги.Виж, в Украйна вече "забърсват" де кого срещнат.Няма желаещи да воюват,а тези на фронта се оплакват от липса на ротация.Вече близо две години воюват без прекъсване,без отпуск.А смяна все няма и няма.И не се очертава да има.
57
6
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
А Герасимов някой виждал ли го е жив?
56
7
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Хахахахаха :))) Абе само мал0yмен още не е разбрал, че диктатора джудже ще е начело на Мордор докато е жив :)))) Явно на нашенските пyтинонеандерталци това им харесва, защото той явно им плаща пенсиите или евентуално заплатите, ако работят някъде като охранители по строежите :))) ЕС която ни дава всякакви дотации и помощи не им харесва на плоскомозъчните. Те си обичат Джуджанка, която ни обяви за враг и каза, че македонците са ни дали азбуката :))))