МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна

"Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно", каза председателката
20 мар 2024 20:45, Елка Василева
339
МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна, предаде Киодо.

В ексклузивно интервю за японската осведомителна агенция Акане цитира китайската пословица - "Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно" - с която имаше предвид, че Путин ще получи това, което заслужава.

Още по темата
Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски председател на МНС, взе участие в издаването на съдебната заповед за арест на Путин през март миналата година за предполагаемата си замесеност в принудителна депортация на украински деца.

Макар и да е малко вероятно Русия да се съгласи да предаде Путин на съда с оглед на това, че тя не членува в него, руският президент може да бъде арестуван, ако посети някоя от членуващите в МНС държави, включително и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и поставянето му в списъка на руските власти с обявени за международно издирване лица, Акане отказва да отстъпи под този натиск и казва, че "щом има доказателства и необходимост, съдът не бива да се притеснява да издава (подобни заповеди за арест), без значение от обстоятелствата и политическия фон".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши руски офицери, командвали съответно руската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията срещу украинската електроенергийна инфраструктура и други граждански обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни престъпления се разширява.

Но Акане призна предизвикателствата, които стоят пред МНС по тези дела с оглед на това, че "за последните две години не е имало нито един арест въпреки издадените международни заповеди за задържане".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и между Израел и радикалната групировка "Хамас" в Ивицата Газа "се появиха много случаи, които изискват реакция", каза тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане започва работа като прокурор в родината си през 1982 г., след което заема длъжности като преподавател по право и ръководител на център за обучение на ООН. Става съдия в МНС през март 2018 г., допълва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много четеш мисирски медии и не познаваш истинския свят, за теб няма спасение, ще си я караш в матрицата до гроб. Щом нещо не са го написали мисирките, то не се е случило сигурно. Оруел го пише този свят в 1984, но кой да чете. От мисирски медии нямате време за литература. Ако нещо лошо стане не може да не е виновен путин путин. :) Не знам като вземат да ви ръгат с ножове мигрантите, които демократите ни докараха, в последните мигове как ли ще сте изненадани? Много французи и немци вече плакаха.
188
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 219 Дрън-дрън. Руски фейк. Пък и "много". И да има едно видео някъде, ще е правено от руснаци. Иначе няма как да си го разбрал. Много езици знаеш, брей! Тролейбусе, ако някой немски ром или клошар е призовал такова нещо, разбираемо. Или просяк от руски произход. Това беше най-***.Ум.ното тролейско изказване от съществуването на сайта. Защо ще призовават, като има лесно 9 отиват да живеят в Русия и готово. ))))
187
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 213, не разбираш защото си глупав. Има много видеа в мрежата, в които французи, американци и немци призовават Путин да управлява техните държави, очевидно впечатлени от високия стандарт и просперитета на държавите си при сегашния управляващ елит.
186
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** Л.айнен, ами така се казва жената, дискриминация е да й цензурирате името путин путин. Л.айнен си е Л.айнен, с оглед какви ги свърши с просперираща Европа само за един мандат. Още един и ще сме като Южна Америка, путин путин да не забравим.
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин путин путин, а какво стана с разследването за вредите от ваксините? В САЩ публикуваха доклад за вредите от 148 страници, но скрити. 148 скрити страници няма да са най-благоприятните за биг фарма. Ама вие си пишете за путин путин путин. Кой направи експеримента с ваксините путин путин? Кой спечели от ваксините и къде отидоха 500млн български пари за ваксините, а после ревем, че нямало пари за пътища и детска болница. Американската корупция убива! путин путин?!? мисирка путин
184
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин, путин путин путин... мисирката си мисли, че с демократична пропаганда ще замаже престъпленията в Газа? Унищожаването ни от еврочиновниците със зелената сделка, помощите за Украйна. Доброто управление на демократите, което ни донесе ЛБМТ пропагандата, промотирането на мигрантите, разпространението и узаконяването на дрогата, хомо браковете и за капак война и букет от финансови кризи. Разбира се за грантоядите нямат проблем със сметките, защо да не пишат за измислени опасности като путин?
183
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По неизвестни причини копейките смятат, че ако прибягват към изказването си обидно обръщение към опонента, това ще направи изказването им по-евтино или по-аргументирано. Голяма заблуда за тези неграмотници. В науката риторика това се смята за слабост, не за сила. Още при Платон обидните обръщения са били признак за липса на аргументи и никой не е приемал сериозно подобни хора на трибуната.
182
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам защо някои българи си падат по Путин. Вероятно от вродено чувство за милосърдие към слабите, недъгавите, болните, мозъчно увредените, подобно на милосърдието към животните?
181
4
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Много драскачи и капацитет нула,може да го осъдят само в Русия бре очиларковци.А за бункера *** клишета,по вероятно е да сте вие в мазето на баба или в някоя неотопляема панелка.
180
5
 
5
 
! Отговори
Кура ми Янко преди 1 месец
Няма как да съдят , айде стига с глупостите !
179
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 208 Путин отдавна е осъден задочно. Сега е обявен за издирване, за да бъде проведена присъдата в изпълнение. Едва ли ще стане да го изкарат от бункера, но му стига присъдата да живее в денонощен страх, да мишкува и да се оглежда. Вече има параноя, предстоят още психо поражения. А психическите водят до физически. Та така
178
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен201 Разликата е от земята до небето. Битието определя съзнанието. Не чакай от копейски маргинали културен изказ, камо ли от поданиците на Блатная.
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин най-вероятно ще бъде осъден задочно в МС Хага.
176
5
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Хага и Акане,добра комбинация,леко Акане.
175
3
 
7
 
! Отговори
Бункерен герий преди 1 месец
Бъзливецът от снимката не е помирисвал фронта. Иска да е император, но няма как да стане. Няма император в историята, който да не е предвождал войниците си. Дори хилавият и с церебрална парализа Клавдий, който не е бил войник, е посещавал войската по време на война. А това руско, уж президентско нещо, е някакъв плазмодий с неимоверно его.
174
1
 
5
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Наполеон се спасява като 35000 французи успяват да преминат река Березина поради грешката на адмирал Чичагов и ненужния марш към Зашкевичи,заблуден,че там французите ще форсират реката и насочва натам поверената му четвърта армия.Все пак не успяват всички да преминат.Корпуса на маршал Виктор задържа напиращите руски войски от първа армия и бива пожертван,което си е логично,за да се измъкне Наполеон от чувала и да се спаси с 9000 пресичайки руската граница край Вилно след по-малко от месец.
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано злото да не остава безнаказано на този свят. В другия със сигурност ще има възмездие за злосторниците и карма за плащане.
172
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, Трудно Акане нещо да каза за Нетаняху и неговите престъпления в Газа? Това съд ли е изобщо или агентура на САЩ изпълняваща мокри поръчки? Това вече не са юристи, а престъпна организация на повикване.
171
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чувствате ли разликата между езика, който използват тук 2-3 путинофила и този на останалите колеги във форума?
170
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ние със съседите се събрахме снощи на по чашка и си направихме наш собствен Международен Наказателен Съд. Признахме го, жените ни също го признаха, и другите съседи от квартала също. Даже двама приятели, които емигрираха преди години го признаха от други държави.