МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна

"Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно", каза председателката
20 мар 2024 20:45, Елка Василева
339
МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна, предаде Киодо.

В ексклузивно интервю за японската осведомителна агенция Акане цитира китайската пословица - "Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно" - с която имаше предвид, че Путин ще получи това, което заслужава.

Още по темата
Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски председател на МНС, взе участие в издаването на съдебната заповед за арест на Путин през март миналата година за предполагаемата си замесеност в принудителна депортация на украински деца.

Макар и да е малко вероятно Русия да се съгласи да предаде Путин на съда с оглед на това, че тя не членува в него, руският президент може да бъде арестуван, ако посети някоя от членуващите в МНС държави, включително и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и поставянето му в списъка на руските власти с обявени за международно издирване лица, Акане отказва да отстъпи под този натиск и казва, че "щом има доказателства и необходимост, съдът не бива да се притеснява да издава (подобни заповеди за арест), без значение от обстоятелствата и политическия фон".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши руски офицери, командвали съответно руската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията срещу украинската електроенергийна инфраструктура и други граждански обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни престъпления се разширява.

Но Акане призна предизвикателствата, които стоят пред МНС по тези дела с оглед на това, че "за последните две години не е имало нито един арест въпреки издадените международни заповеди за задържане".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и между Израел и радикалната групировка "Хамас" в Ивицата Газа "се появиха много случаи, които изискват реакция", каза тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане започва работа като прокурор в родината си през 1982 г., след което заема длъжности като преподавател по право и ръководител на център за обучение на ООН. Става съдия в МНС през март 2018 г., допълва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
6
 
13
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 месец
А кое тук, всъщност е престъпление?!
208
14
 
9
 
! Отговори
путин преди 1 месец
е масов УБИЕЦ
207
0
 
4
 
! Отговори
До 226 преди 1 месец
Явно е, че напразно арчиш париците на тати от ДС
206
4
 
11
 
! Отговори
Четем, четем преди 1 месец
До Анонимен 232 И колкото повече четем, толкова повече се убеждаваме, че Гулаг е курорт за такива, като вас. При това, безполезен.
205
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен проблема не е в отвличането или убиването на деца - проблема е че тия деца са нужни на покрайна, за да им бъдат промити мозъците и пратени на война, децата в газа може да ги правят квото искат, щото никой не са му притрябвали, за това и не ги отвличат, а ги опичат
204
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейки в Газа не отвличат деца, само ги убиват така че няма виновни по устава на МНС.
203
2
 
2
 
! Отговори
Вервай си преди 1 месец
До българин 234 Който слушка и папка, не пати. Без значение, какво ти прави на ТЕБЕи какво ти се иска да му направиш ТИ. Така е било в пещерите, така е било в "комунизма", така е в "демокрацията", така ще е и в глобализма.
202
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правосъдие по категорични убеждения - тогава фактите и доказателствата нямат значение, да чакаш справедливост от предубедените е като да чакаш мъдрост от глупавите.
201
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Категорично убеждение - ама булка, не трябва да казваш че е убеждение, така си признаваш, че са те убедили да вярваш това. Не си достигнала до интелигентно мнение базирано на факти и доказателства, а действаш по "убеждения"...
200
5
 
12
 
! Отговори
Не зная за Путин преди 1 месец
Но бандеровците, подкрепяни от възродения фашизъм, вече си сърбат попарата, която си надробиха и заслугата за това, не може да се отрече на Путин. Не вярвам обаче, че гнездото на световния тероризъм ще бъде изгорено. На края, силните винаги стигат до споразумения и компромиси, винаги за сметка на плебса.
199
5
 
16
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Вие не знаете ли ,че правото е в ръцете на по- силния ,т.е. в ръцете на Русия и Китай? Когато МСЪД разследва кървавия държавен преврат на Майдана , тогава някой може и да повярва в неговата справедливост!
198
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия път, само международен наказателен съд. Очевидно е, че този съд няма правомощия над галактическия съд който току що си измислих. Той е подобен на световния, но юрисдикцията му се простира над всички светове в галактиката ни, и според него той е върховния правен и наказателен орган, и всички други такива са незаконни, невалидни и подлежат на галактически наказателни действия.
197
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 месец
И банкянския крадлив шебек няма да избегне правосъдието,за всички престъпления извършени от него.Независимо,че досега разни прокурори-престъпници,му помагат.Както цирея най-накрая се пука,така и арестът и затворът за тулупа от банкя, ще дойдат.
196
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Акане Бакане.. тая пъчъ дори не ясно какво казва. Те ли ще накажат Путин, или господ, или може би намеква че те са "небесни правосъдни органи". Ако на русия и пукаше за измисления ви съд, нямаше да влязат в покрайна. Някой велико-умни хора все още не са разбрали че законите в този свят нямат никакво значение, ако няма кой да ги прилага със сила. Взела си е париците тая, казала е каквото са и казали и до там.
195
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещастникът-копейка, който цитира Оруел (браво, одобрявам) да вземе да прочете и "Архипелаг Гулаг" и поне малко от Достоевски.
194
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човече, в този сайт кремълски линкове не се отварят. Явно не са "френски, американски и немски". Тогава щяха да се отварят. Твоите линкове на клипчета, снимани в "Мосфильм" от КГБ режисьори, са предназначени за руски потребители с цел вдигане на духа им, когато започнат да псуват Путин.
193
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Постът на тролейбуса, който е написал: "Има много видеа в мрежата, в които французи, американци и немци призовават Путин да управлява техните държави, очевидно впечатлени от високия стандарт и просперитета на държавите си при сегашния управляващ елит" удари класациите за всички времена. )))))) Нееее, не мога да повярвам, че някой е способен да постне такова нещо. Голям виц, направо супер!
192
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 221: Копейко, за разлика от теб аз пътувам по тези държави, и не само в тях. Бил съм и в Русия, не бой се. И в Москава, и извън нея. И в Африка съм пътувал. Да, има африканци, които харесват Русия, защото са учили там преди путинско време на държавни разноски. Сега и пари да им даваш, не биха отишли там. Като си такъв полиглот, може да ни преведеш от оромо или сомалийски, как Джибути напр. иска да е под руска власт.)))) Намали малко треволяците и си намери работа. Но първо завърши училище.
191
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някакви замислени хора в люлката на цивилизацията:https://youtube/watch?v=p5AeGKSDVdEhttps://youtube/watch?v=lEIB7yb3DmkПропаднала и бедна Русия:https://youtube/watch?v=I8WRVUYCg8o
190
11
 
6
 
! Отговори
Един по-долу е идиот преди 1 месец
Най-спешният пост в историята на сайта. Според този автор немци, французи и американци, канели Путин за президент, заради високия стандарт на живот в Русия. Прочетохте ли този пост. ))))) Когато някой харесва чак толкова друга държава, отива да живее в нея. Маеее, докъде стигна тролския копейски глад за мангизи, че да не си четат какво пишат)))) Ще копирам онзи пост и ще го пратя в някоя телевизия. )))). А защо не и в Данс. Нека авторът да покаже тези видеа. На какъв език бяха?