МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна

"Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно", каза председателката
20 мар 2024 20:45, Елка Василева
339
МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна, предаде Киодо.

В ексклузивно интервю за японската осведомителна агенция Акане цитира китайската пословица - "Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно" - с която имаше предвид, че Путин ще получи това, което заслужава.

Още по темата
Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски председател на МНС, взе участие в издаването на съдебната заповед за арест на Путин през март миналата година за предполагаемата си замесеност в принудителна депортация на украински деца.

Макар и да е малко вероятно Русия да се съгласи да предаде Путин на съда с оглед на това, че тя не членува в него, руският президент може да бъде арестуван, ако посети някоя от членуващите в МНС държави, включително и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и поставянето му в списъка на руските власти с обявени за международно издирване лица, Акане отказва да отстъпи под този натиск и казва, че "щом има доказателства и необходимост, съдът не бива да се притеснява да издава (подобни заповеди за арест), без значение от обстоятелствата и политическия фон".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши руски офицери, командвали съответно руската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията срещу украинската електроенергийна инфраструктура и други граждански обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни престъпления се разширява.

Но Акане призна предизвикателствата, които стоят пред МНС по тези дела с оглед на това, че "за последните две години не е имало нито един арест въпреки издадените международни заповеди за задържане".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и между Израел и радикалната групировка "Хамас" в Ивицата Газа "се появиха много случаи, които изискват реакция", каза тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане започва работа като прокурор в родината си през 1982 г., след което заема длъжности като преподавател по право и ръководител на център за обучение на ООН. Става съдия в МНС през март 2018 г., допълва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАз не познавам изобщо руснаци лично, камо ли нещо друго, но я виж ти, да не ти се е скрил Путин зад вратата или под леглото, щом бълнуваш за КГБ? И що си мислиш, че няма да има съд за тези варваски престъпления?
228
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 265 Бреййй, ти си много приближен на КГБ-то. Само на теб са ги предоставили. Вместо да ги пратят на Амнести Интърнъшенъл, решиха, че ти си по-важен фактор)))). Стига бе!)))
227
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме му поста за видеата на видео маниака на предната коментарна страница. Такава излагация никой форумен не е правил. ))))
226
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТези видеа ги гледам години наред, в много от тях, директно са заснести престъпленията и убийствата на нацистите над местното население, някои дори ги спирах, не ги доизглеждах, защото бяха твърде жестоки.
225
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя от Карлуково цяла нощ видеа сънува))).
224
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 259 Още един тролейбус-"очевидец".)))) Ти нали си в Масква? Глей си твоята Кочинка. Наистина ли вярваш, че някой ти вярва? Ти и сам не си вярваш.
223
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВ тубата ги гледах , може да ти ги намеря ако искаш, един оцелял старец разказваше за престъпленията на които местните хора са били подложени и са ставали очевидци!
222
12
 
8
 
! Отговори
haha преди 1 месец
хахаха! поредната овца, която се мисли за значима.
221
9
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ами маидана 2014 г порошенко погромите срещу българите всички на съд загеноцид финансов одит на ек на какво основание се раздават нашите пари наукраина с които се купуват имения и яхти за нар-ко-***-ните
220
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна вилнее нацизъм, във възможно най-извратения му вид, вече над десет години подред, вижте им букварчетата как се учат децата на букви, с нацистки и бандеровски думи учат азбуката, а деца по на девет годинки и около тази възраст, се обучаваха и зомбираха в спортно-военни лагери за пушечно месо, още от деца!
219
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До тоя с видеата: Ти сън не спа да си измисляш видеа. И те ли бяха с немски, английски и френски " произход"? Това ли ти е порното за заспиване, ерекция от собствени измишльотини? Вече се изложи много. Форумците вече се хилят само от думата "видеа" в твоите постове. И сто поста да пуснеш, предишната ти излагация си остава.)))
218
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бандеровските укро бандити , са крали вещите на местните хора, ценностите, техниката, МПС-тата, дори са им рязали вратите, включително и дворните врати и с камионетки са извозвали на купища откраднатото, гонили са и са преследвали деца по улиците и са ги отвличали, престъпления и смрааааад от всякъде до повръщане , а Зеленски имал някакви претенции към някой?! Кървав нацистки клоун!
217
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес гледах видеа за престъпленията на бандеровците, разказвани от местни хора, които са преживяли ужаса през Киевското нацистко управление, разказваха за мародерствата и грабежите на частни домове, за убийствата и как са преследвали и крали децата на местните хора, отвличайки ги, тези местни хора, действително преживяваха години наред безкраен ужас от бандити и бандеровските укро нацисти, от които дори и Зеленски се страхува, част от тях, са обучавани и зомбирани от НАТОвски инструктори!
216
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще е това 'няма да го избегне' - преди или след като Хага стане руски град?
215
8
 
4
 
! Отговори
щеми накаже дедовия преди 1 месец
анонимен
214
8
 
5
 
! Отговори
Дали преди 1 месец
Зеленски ще ги избегне
213
11
 
12
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
Международният съд никога не е осъждал и няма да осъди някого от Великите сили,а сама може да си приказват каквото искат.Циркаджий.
212
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин се заканил към запада: 'Те не знаят с кого си имат работа!' ...Знаем много добре - с псих.опат.
211
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко ли още лели като тази съдийка , седят по луксозни кабинети , чешат по д....о,гушкат огромни заплат ,а файда Н И К А К В А ?
210
8
 
8
 
! Отговори
Копрософ преди 1 месец
Яко Акане и Фон дер ***.