МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна

"Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно", каза председателката
20 мар 2024 20:45, Елка Василева
339
МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна, предаде Киодо.

В ексклузивно интервю за японската осведомителна агенция Акане цитира китайската пословица - "Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно" - с която имаше предвид, че Путин ще получи това, което заслужава.

Още по темата
Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски председател на МНС, взе участие в издаването на съдебната заповед за арест на Путин през март миналата година за предполагаемата си замесеност в принудителна депортация на украински деца.

Макар и да е малко вероятно Русия да се съгласи да предаде Путин на съда с оглед на това, че тя не членува в него, руският президент може да бъде арестуван, ако посети някоя от членуващите в МНС държави, включително и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и поставянето му в списъка на руските власти с обявени за международно издирване лица, Акане отказва да отстъпи под този натиск и казва, че "щом има доказателства и необходимост, съдът не бива да се притеснява да издава (подобни заповеди за арест), без значение от обстоятелствата и политическия фон".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши руски офицери, командвали съответно руската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията срещу украинската електроенергийна инфраструктура и други граждански обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни престъпления се разширява.

Но Акане призна предизвикателствата, които стоят пред МНС по тези дела с оглед на това, че "за последните две години не е имало нито един арест въпреки издадените международни заповеди за задържане".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и между Израел и радикалната групировка "Хамас" в Ивицата Газа "се появиха много случаи, които изискват реакция", каза тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане започва работа като прокурор в родината си през 1982 г., след което заема длъжности като преподавател по право и ръководител на център за обучение на ООН. Става съдия в МНС през март 2018 г., допълва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засега Путин се издирва пък не знам.
168
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако такива марионетки като Макрон не направят трета световна война, бас държа че в Хага ще съдят Зеленски и приближените му. Теа азовци такива престъпления правят, ама все още ги прикриват от запада.
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
128. Американците се включиха защото иначе цяла Европа щеше да бъде руски сателит.
166
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 67 години? Що не си гледа внучетата тази баба, ами са я направили шеф на МНС!Смятам, че докато са живи, макар и неарестувани, трябва да се провежда съд над военнопрестъпниците, какъвто е Путин!
165
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е настроението, селяни? Текат ли авоарите към банковите ви сметки? Хай на хаирлия да е тази нощ!
164
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрост кой кога и кого съди седи така , кога бихте Хитлер ги съдихте , днес се ръководите от неговите тези , значи сте съдили добри хора според вашето днешно поведение .
163
2
 
1
 
! Отговори
НИКОЙ преди 1 месец
До АнонименДА ТОВА Е . колко хора ще те разберат .. ?! Аз го знам и те разбирам !! А другите.... култура .. образование. опит.. внушения !! стереотипи ?! и лицемерие най вече !!! Бъди свободен или свободна .!! Такива се раждаме .. и в голямата част си оставаме роби !! по своя воля !! Успех в просвещението ..!!
162
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 189Но сега Крим е Руски. Факт. Нали сам не искаш да се връщаме към миналото ? Ти го каза. Факт.)))Да, както и е Факт, че сега междонародната общност не признава Крим за руски, докато през 18 век самата Турция го признава.
161
6
 
5
 
! Отговори
До 174 преди 1 месец
Но сега Крим е Руски. Факт. Нали сам не искаш да се връщаме към миналото ? Ти го каза. Факт.
160
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руския черноморски флот беше изритан безцеремонно от Севастопол, и същото ще сполети руските ВВС там, след което ще започнат игрите на глада за блатните войници.
159
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 184 От прабългарите ве, краварррр! Крим е бил български , кравар ако не знаеш. леле това краварите наистина сте тотал щета! Я виж откъде идват правбългарите в България ве, кравар!
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Онзи ден от ЕС го пробваха с библейски заклинания, днес от Хага го сразяват с китайски поговорки. Не съм сигурен дали Путин е в състояние да понесе напрежението още дълго време.
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 177Крим е бил завоюван и от нас преди векове)))Кои от вас бе чик иджия? Да не си украйнски казак, които влезаха в полуострова и подариха победара на генералисимус Суворов, който изби 200 хил татари.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно , щом ни запознават така подробно с презседателят на МНС значи Путин вече е пуснал връзки и в Хага , да, там е по добре защото у Рашка ще виси на Червеният площад .
155
2
 
3
 
! Отговори
До Заканващата се преди 1 месец
Тази лелка ТАМоко СЕ НААКАне, дали от сега нататък ще може да спи спокойно до края на жалкият си живот ? Все пак Тя е права в едно нещо. Че Отмъщението е абсолютно сигурно. Справка СМЕРШ
154
2
 
3
 
! Отговори
леворъчковите преди 1 месец
Съдят победителите .
153
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
До Анонимен172 Не се биха,защото през 1994 Русия пое ангажимент да пази териториалната цялост на Украйна и не бяха готови да воюват.След Крим Русия окупира и част от Източна Украйна и се разбра,че Мечката трябва да се бие,за да не пипа чуждото.ВСУ се въоръжи и укрепна и сега дава отпор на нашественика.Киев за три дни си остана мираж.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 172 Донбас. Ама за Донбас се бият на живот и смърт,защо за Крим не се биха украинските ))))Ха, ха, не се бият а насраният рашистки черноморски флот къде беше базиран, а? А, къде е сега? А, какво стана с летищата на полуострова и щаба на ЧМФ, а?
151
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 173 Добре, че беше добрата стара Англия (САЩ) та ви спаси от Наполеон и Хитлер.
150
3
 
6
 
! Отговори
до 173 преди 1 месец
Да ама сега в ролята на Хитлер е Путин.