Руски инструктори и военни материали са пристигнали в Нигер

Русия ще инсталира в Нигер система за противовъздушна отбрана
12 апр 2024 08:25, Елка Василева
47
Руски инструктори и военни материали са пристигнали в Нигер
Снимка: архив, БГНЕС

Руски инструктори са пристигнали в Нигер, който  е получил също така и първа доставка на руски военни материали в рамките на  ново сътрудничество в областта на сигурността между Ниамей и Москва, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на нигерската държавна телевизия.

"Присъствахме в сряда, на 10 април, на пристигането в Ниамей на самолет "Илюшин - 76", голям руски военно-транспортен самолет, превозващ военен материал последно поколение с военни инструктори от руското министерство на отбраната", обяви държавната телевизия "Теле Сахел".

Русия ще инсталира в Нигер система за противовъздушна отбрана, способна да осигурява пълен контрол на нигерското въздушно пространство, допълва още телевизията и показва кадри, заснети през нощта на пристигащ руски самолет на летището в Ниамей.

Броят на руските военни инструктори не се съобщава. Те ще съдействат за качествена подготовка на нигерските военни, за да използват гореспоменатата система, посочва телевизията.

"Тук сме, за да обучаваме армията на Нигер и да й помагаме да използва военния материал, който пристигна", казва един от инструкторите. "Тук сме, за да развиваме военното сътрудничество между Нигер и Русия", допълва той.

На 26 март лидерът на нигерската хунта, генерал Абдурахман Тиани говори по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха засилване на сътрудничеството в областта на сигурността.

В средата на март Нигер обяви, че слага край на споразумението за военно сътрудничество със САЩ, като постави под въпрос присъствието на над 1000 американски военни в страната.

Нигер, подобно на Мали и Буркина Фасо, има проблеми джихадистко насилие от години, извършвано от групи, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава". В тези три страни гражданските правителства бяха свалени с военни преврати от 2020 г. насам.

В допълнение трите френски колонии обърнаха гръб на Париж и се сближиха икономически и военно с нови партньори, сред които и Русия, преди да сформират Съюз на държавите от Сахел с цел да създадат федерация.

През декември руска делегация посети Ниамей за дискусии в областта на отбраната и тогава двете страни подписаха споразумение за засилване на военното сътрудничество.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Русия
Това ли е руският план - завладяна и разпарчетосана Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мъка ми е, че си нямат памятник на асвабадителите насред Ниамей. Трябва спешно да им пратим демонтираната М.о.ч.а. А може и Альошата. Не сме свидливи.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Макарон затова ли иска да вкарваме войски в Украйна? хахаха Мйа го е яд, че му взеха африканските пенсионерки.
42
0
 
4
 
! Отговори
А в България? преди 2 седмици
До 33. Анонимен. До 33. Вероятно е така, ако мислят да я карат кат с Венесуела. Знаем къде са парите и в рашията и в Китай, в ръцете на 200-300 човека верни на партията. . . . А в България къде са? Знаем ли и ако знаем какво правим? Аз знам, ходим за гъби като тебе, всезнайко!
41
1
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
До .....28. От кога военната хунта е народа???
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега вече да чакаме бежанци и от Нигер.)))
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Мали, Нигер и Буркина Фасо с подробности знаем всичко, но вчера на пазара в Ямбол по колко са се увеличили мотиките не знаем.
38
4
 
7
 
! Отговори
моби дик преди 2 седмици
Ей сега е втасаха после няма отърване руски крак където стъпи трева не никне 50 години горките
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подготвят ги да се сражават в Украйна- до тук са набрали от Непал, Куба, а вече и от Нигерия!
36
2
 
3
 
! Отговори
Нормално преди 2 седмици
Е,й???
35
17
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Ама това е супер. След като СССР плащаше и даваше помощи на Източна Европа докато не фалира, сега ще пробват същото и в Африка. Страхотно. Това няма обаче да им донесе абсолютно никакъв напредък в технологиите, които ще променят света в следващите 5-10 години и отново да ги пратят на опашката да се молят на САЩ, Европа, Япония, Корея и Китай за компютри:) резултата вече го гледахме през 90-те. Хо Хо.
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До вчера никой не упоменаваше Нигер, но сега са засегнати французойските интереси и се кахърим като бедни вдовици.
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 33. Вероятно е така, ако мислят да я карат кат с Венесуела. Знаем къде са парите и в рашията и в Китай, в ръцете на 200-300 човека верни на партията. Тук ставаше въпрос за това, че САЩ допуснаха под очите им Китай, рошия, Иран, Саудитите, Индия да се сближат. Такъв антипод на световния номер 1 може да доведе само до по-голямо напрежение. Нещата се променят много бързо. Битката е освен икономическа, политическа вече пропагандна. Много пари се изливат за манипулиране на мненията
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега хептен я прокопсаха)))) на
31
16
 
6
 
! Отговори
Cartman1912 преди 2 седмици
До 10 години ще се молят да се върнат французите. Сега предстои нова колонизация от Русия и Китай, но те не са такива мекички, като "расисткия Запад". Днес и утре ще им хвърлят някоя троха и дугиден започва мощното доене. Да се готвят за по-голяма бедност, но и за много пропаганда и лозунги как за всичко е виновен западът. Напред срещу западняците и към бедността и глада- това трябва да е дивиза на подвластните на Русия и Китай. Пример-този дето разправя, че в Куба стандарта бил по-висок от тук.
30
0
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
И Нигер вече си има освободители :)
29
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Макарона затова скача като малко галско петле.
28
6
 
25
 
! Отговори
..... преди 2 седмици
Повечето Африкански страни са богати кой на диаманти,кой на петрол,уран.Но ги държат в бедност както е в Нигер колония на Франция.Народа се надигна и ето фактите са налице,искат достоен и спокоен живот без кръвопийци.Богатите държави са богати ,защото са имали или имат все още колонии,които експлоатират такива са Великобритания,Франция,Испания и др.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Саудитска Арабия и Иран в един съюз е стратегически проблем за САЩ" - стратегическият пиндостански проблем е факт от Нова година. Иран и Саудитска Арабия са в БРИКС.
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един ретард упорито си говори сутрешните тъпотии.Ако не си разбрал света се променя пред очите ти. Ако разбираш езици (в което се съмнявам) може да се осведомиш от Американски медии за влиянието на Китай в Африка и не само.За суровинната им политика. Там също пише, че Саудитска Арабия и Иран в един съюз е стратегически проблем за САЩ.Самите американци се чудят ако тия изкарат валута какво би се случило с долара.Лай си там, бий минуси и ти си като шизофрениците от ппдб.Днес едно после друго боттт
25
20
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 седмици
Какъв стандарт бе копейки карат коли на 60 години и умират от глад. И Венецуела ли има висок стандарт. Това, че вие сте мързеливи и прости не означава, че стандарта ни е нисък. Виж че сега километрипните опашки на границата с Гърция по Великден.