Учените – все по-близо до Големия взрив

На колайдера очакват материя от първите моменти на Вселената
Обновена: 9 ное 2010 15:13 | 9 ное 2010 12:23,
74
Учените – все по-близо до Големия взрив
Изображение: CERN/ALICE Team

Учените, работещи на Големия адронен колайдер, преминаха към нов стадий на изследвания, в хода на който се надяват да получат материя, съществувала в първите моменти от формирането на Вселената, съобщава ВВС.

На новия етап от експериментите изследователите от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) провеждат сблъсъци на оловни йони. Според учените именно при такива сблъсъци може да бъде получена т.нар. кварк-глуонова плазма.

Физиците предполагат, че това вещество се е появило в първите фази на Вселената. Изучаването на тази материя може да хвърли светлина върху това как се е развивал процесът по формиране и развитие на Вселената – от Големия взрив преди 14 млрд. г. до наши дни.

Физиците пуснаха първите лъчи оловни йони в ускорителния тунел на колайдера на 4 ноември. Първите сблъсъци станаха факт на 7 ноември при енергия 287 тераелектронволта на лъч. Тъй като в оловните ядра освен протони има и незаредени неутрони, то сумарната енергия на всяко ядро на един нуклон (протон или неутрон) е 1,38 тераелектронволта.

Енергията на сблъсък на оловни йони в Големия адронен колайдер няколко пъти надвишава аналогичните показатели за предишния „рекордьор“ – колайдера RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider). Регистрирането на раждането на нови частици при сблъсъците на йони се очаква първо на детектора ALICE, но и на другите детектори на Големия адронен колайдер.

Милиони пъти по-горещо от Слънцето

Досега в колайдера се сблъскваха само лъчи протони и учените смятат прехода към използване на оловни йони за напълно ново направление в работата на ускорителя.

Още по темата
Според д-р Дейвид Евънс от Университета в Бирмингам, който е един от организаторите на експеримента, при сблъсъците на ядра на оловни атоми се отделя топлина, надвишаваща милиони пъти температурата в центъра на Слънцето.

Учените предполагат, че тези експерименти ще дадат по-пълна представа за характера на взаимодействие между кварките, групирани в протони и неутрони.

Експериментите на Големия адронен колайдер, представляващ затворен тунел с дължина 27 километра и построен под земята на границата между Франция и Швейцария, ще бъдат преустановени по технически съображения през декември.

Преустановяването на работата на ускорителя ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият физичен уред в света (по някои оценки стойността му е 10 млрд. долара) ще бъде пуснат отново.

Наскоро физиците съобщиха за регистрацията на странно явление в хода на експериментите – сред стотиците частици, раждащи се при сблъсъците на протоните, имало и двойки, чието движение по неизвестни причини е свързано – тоест те не се разлитали независимо едни от други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: оловни йони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
SZS преди 13 години
До 49: unknownIDТози път не са сбъркали. Енергията която е към един протон е ~2.8ТеV но понеже оловото има 82 се получава 287TeV. Има въпросът е в това че в близките 2 години няма да има точно формулиране на така наречената нова физика, защото тези данни ще се обработват поне една година, след това ако не се намери нещо интерсно ще се проведат редица изследвание и проби, и чак тогава може да имам нещо от сорта на теория или дори закон.
38
0
 
3
 
! Отговори
unknownID преди 13 години
"..Физиците пуснаха първите лъчи оловни йони в ускорителния тунел на колайдера на 4 ноември. Първите сблъсъци станаха факт на 7 ноември при енергия 287 тераелектронволта на лъч..."Уважаеми авторе,имаш ли представа каква енергия е 287 TeV???Щото от ЦЕРН имат, само че на хартия... а енергията на единия лъч към момента е 3.5 TeV (на сблъсък съответно 7TeV) - половината от максималната за LHC!!!Внимавайте какво представятекато информация...
37
1
 
1
 
! Отговори
емил преди 13 години
Адронния колайдер може само да докаже,че във вселената съществуват явления от сорта "Голям взрив",но не и да докаже,че"Голям взрив" е имало и вселената се е пръкнала от него.Моментно наблюдение на космоса не доказва нищо(стотина години по-дълбоки наблюдения и Доплеров ефект за комуфлаш на неразбирането на учените).Още повече може да доведе до грешни заключения.които да се използват за база данни в компютрите.Значи-грешни данни=грешни изводи от грешни резултати...
36
9
 
4
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
Абе таа материя яде ли се , пие ли се , що ли ... боли ме как се е родила вселената - за кво ги дадоха тези милиарди за тази глупост а не например за борбата срещу рака...
35
2
 
7
 
! Отговори
студент преди 13 години
Повечето хора , най- малкото от обща култура , знаят какво проповядват и твърдят религиите достатъчно добре , за да могат да си изградят собствено мнение. Искам да попитам дълбоко религиозните хора тук дали са се опитали да разберат какво твърди науката , преди да започнат да пропагандират религията?
34
1
 
1
 
! Отговори
морал преди 13 години
Най- весел коментар - 11 , най- остроумен - 22, аз питам ЗАЩО УЧЕНИТЕ СЪОБЩАВАТ КАКВО СА НАПРАВИЛИ, СЛЕД КАТО СА ГО НАПРАВИЛИ, А НЕ ПРЕДИ ТОВА, ЗА ДА ПРОСЛЕДИМ КАКВИ ПРОМЕНИ НАСТЪПВАТ В ПРИРОДАТА И ДОКОЛКО ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СВЪРЗВАНИ С НАПРАВЕНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ
33
1
 
13
 
! Отговори
анти-религия преди 13 години
Мъчно ми става като виждам как и днес се промиват мозъците на хората с религиозна мръсотия. Било библия, коран, бхагавад гита, талмуд, попол вух и прочие други ГЛУПОСТИ!В името на вашите "богове" са избити толкова много хора, че трябва да се забранят с декрет ВСИЧКИ религии.Аз съм положил усилия и не са едностранно насочени (само Библия... като някои)И за мене съм установил, дори и да има такова нещо като "бог" - тогава то няма ПРАВО да КОМАНДВА живота на който и да било... ХАУ!
32
8
 
2
 
! Отговори
widia преди 13 години
Жалко ми става като виждам как са промити мозъците на тези, които си надигат самочувствието като напишат някаква глупост в ущърб на Библията. Вместо! да положат усилие за проучване и мислене за да разберат нещо за познанието, което тя съдържа. Как може да пише или говори човек без да се е опитал да проучи и разбере?! Обидно е, жалко е.
31
8
 
0
 
! Отговори
dar преди 13 години
nai koliamata sila e sve6tenata knika korana vsicko e pisano tam ot sastavaneto to kraia na covecestvoto a koito nema viara dae 6iv i strav no samo za okolo 60 70 80 gotini i umura i dokava gorkomu na tos koito e bes bo6nik
30
4
 
0
 
! Отговори
dar преди 13 години
ako ima6 staklo 6tesi napravi6 prozorec ako imas 6eliaso mo6i tasi napravi6 vsicko ako nema6 ni6to ko 6tesi napravi6 tes uceni 6tomsa tolkos umni ot ni6toto da napraviat fsicko ot nulata da rasberat kak e stanal fsicko f fselenata ot nulata samo gospot snae nulata a horata ako rasperat sa nulata 6te izcesnat koliamata sila na gospot e pez krai
29
0
 
0
 
! Отговори
ya преди 13 години
клуб на анонимния *** (#28).. Ашкоолсун!
28
5
 
2
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 13 години
ТЕЗИ СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С ГЛУПОСТИ - ЗАКРИВАМ ГИ С ДЕКРЕТ. ТАМ ЩЕ ПОСТРОЯ ШКОЛА ЗА ПОЖАРНИКАРИ.
27
6
 
5
 
! Отговори
да,да.... преди 13 години
Дават хората пари за наука и култура! Браво! А нашите алитерати точно това закриват!Защото не го разбират.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Затворете му вратата на тоя колайдер, че егати вятъра е навън
25
12
 
1
 
! Отговори
gar преди 13 години
fselenata e sasdadena ot goliamata mo6t na gospot ot ni6toto samo gospot e rekal zastaise i se sasdalo fsicko okolo fselenata ot nulata e pocnalo miliarti svezdi planeti kak mo6e tane viarvate na gospot ce sadadal fsicko ot slanceto do mravkata i kakto e sasdal fsicko s edna duma i taka 6te izsne vsicko horata sa mnoko klupavi kak mo6e te da si ikraiat na gospot edna fselena ot krai do krai 10 triliona kilometar anisme otisli do lunata a prestavetesi ce ima 10 triliona fseleni
24
8
 
11
 
! Отговори
атомен физик преди 13 години
до: анти-религияТочно защото си зададох въпроса за истинността повярвах в Бога преди 5 г. нищо , че съм физик ! Има един втори принцип на термодинамиката, според който материята оставена сама на себе си деградира, тъй, че живота като еволюция е антинаучна хипотеза !
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подкрепям напълно... За съжаление религията е много дълбоко вкоренена и много хора я приемат, без да си зададат елементарни въпроси, относно истинноста й... :-\
22
7
 
19
 
! Отговори
анти-религия преди 13 години
Библията е сборник със страшни приказки да се плашат децата и вярващите... За жалост вече на няколко хиляди години и леко е загубила давност...Липсата на т.нар. вяра може да донесе само хубави работи... Ако нямаше хора на които да им липсва - още щяхме да вярваме на шаманистичните глупости, да живееме в пещери и да се насираме всеки път като падне една светкавица...Благодарение на тия дето поставят "абсолютните истини" под въпрос вървиме напред... Религията и вярата са ЗАСТОЙ!
21
9
 
7
 
! Отговори
наука бабам преди 13 години
А бе и в Чернобил младите физици под шапката на Политбюро си направиха експеримент ,и всички видяха кво стана...
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия ще направят някоя беля.Сблъсаци с такава енергия могат да предизвикат верижна реакция с непредвидими последици. Едно време не са знаели че силитрата е експлозив, така докато не решили да разбиват уплатнилата се силитра в един склад с експлозив - след това цял квартал си заминал.Когато за първи път са концентрирали радиоактивни елементи не са предполагали за действието на радяцията върху организма...Та с тоя свъхзаредени частици нищо чудно да останем я без белгия я без цяла западна европа