Галактика джудже крие свръхмасивна черна дупка

Досега се смяташе, че такива има само в големите спирални галактики
Обновена: 12 яну 2011 14:28 | 12 яну 2011 14:27,
8
Галактика джудже крие свръхмасивна черна дупка
Снимка: Reines, et al., David Nidever, NRAO/AUI/NSF, NASA

Астрономи открили в центъра на галактика джудже свръхмасивна черна дупка. Смяташе се, че свръхмасивните черни дупки принадлежат на големи спирални галактики, съобщава РИА Новости.

Това откритие показва, че свръхмасивните черни дупки могат да се формират дори преди образуването на самите галактики, казва Ейми Рейнс, автор на изследването, от Университета във Вирджиния в доклад на конференцията на Американското астрономическо общество в Сиатъл.

Рейнс и нейните колеги изследвали галактиката джудже Henize 2-10, разположена на 30 млн. светлинни години от Земята. Тази неправилна галактика с размери около 3000 светлинни години (диаметърът на нашата галактика е около 100 хил. светлинни години) се отличава с много висока скорост на звездообразуване.

Според учените тази галактика трябва да прилича на първите галактики, формирани скоро след Големия взрив.

Свръхмасивните черни дупки, за разлика от черните дупки със звездна маса, се формират не в резултат на гравитационен колапс на масивни звезди, а в центъра на масивни галактики. Астрономите смятат, че между масата на такива черни дупки и масата на централната област (балдж) на галактиките съществува пряко съотношение. Това означава, че те могат да влияят на ръста си една на друга.

"Открихме галактика джудже без балдж, но със свръхмасивна черна дупка. Това е силен аргумент в полза на мнението, че черните дупки се формират първи, още преди появата на балджа", казва Рейнс.

Още по темата
Учените провели наблюдения на галактиката Henize 2-10 с помощта на радиотелескопа VLA (Very Large Array) и орбиталния телескоп Hubble. Те открили в тази галактика област, изпускаща радиовълни, свойствени на "джетовете", струи горещ газ, които се изхвърлят под действието на гравитацията на черната дупка.

Благодарение на наблюдения с рентгеновия телескоп Chandra бил открит още един признак на присъствието на черна дупка – интензивно рентгеново излъчване от тази област.

Всички тези свойства, включително присъствието на черна дупка, относително малката маса, неправилната форма, високата скорост на звездообразуване, напомнят на галактиките,  съществували в ранната Вселена.

Тази странна "луда галактика" може да помогне на учените да разберат как са се формирали галактиките и черните дупки в ранната Вселена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ентусиаст преди 13 години
Това че е черна дупка не значи че е някаква огромна космическа прахосмукачка. Обекти и материал могат съвсем спокойно да си обикалят в орбита в продължение на милиони години.Интересно обаче как точно се формират преди самата си галактика.
6
0
 
0
 
! Отговори
fsb преди 13 години
до 6 - е какво като е джудже бре, тва незначи, че черната дупка ще я изсмуче като спагети.... то си има хоризонт на събитията, който не е толко голям, дори и за джудже хах
5
0
 
3
 
! Отговори
Хм преди 13 години
По първите 5 коментарите - Трябва да се забрани на малолетни, девствени пишлемета да коментират научни статии!!!По статията - интересно как свръхмасивната дупка не е дръпнала цялата галактика, щом е джудже...
4
4
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Никой никога нищо няма да разбере ---- Гаданията и предположенията не са открития и нямат меродавна стойност / така мисля аз/
3
2
 
6
 
! Отговори
..::whAZZzup::.. преди 13 години
.... и че може да е ниска и слабичка, но с широка и дълбока :-)
2
2
 
8
 
! Отговори
..::whAZZzup::.. преди 13 години
Това е доказателство, че не е нужно да си висок и едър, за да ти е голям и дебел :-)
1
2
 
7
 
! Отговори
@ преди 13 години
Всички джуджета са скрити лимонки.. :)