Свръхпроводима течност откри Chandra в неутронна звезда

Наблюдения показват, че температурата на Касиопея А бързо спада
Обновена: 24 фев 2011 22:41 | 24 фев 2011 13:06,
12
Свръхпроводима течност откри Chandra в неутронна звезда
Снимка: X-ray: NASA/CXC/xx; Optical: NASA/STScI; Illustration: NASA/CXC/M.Weiss

Рентгеновият орбитален телескоп Chandra откри в недрата на неутронната звезда Касиопея А, възникнала преди около 330 г. след взрив на свръхнова, свръхтечна и свръхпроводима маса, се казва в статии, публикувани едновременно от две групи изследователи в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters и Physical Review Letters.

Неутронна звезда се образува след взрив на свръхнова. Нейният размер не надвишава размера на неголям град, но веществото по плътност е 10-15 пъти повече от плътността на атомното ядро – "лъжичка" вещество от неутронна звезда тежи над 500 млн. тона. Гравитацията "сбива" електроните в протоните, превръщайки ги в неутрони, затова и неутронните звезди са получили това наименование.

Физиците теоретици са разработили детайлни модели на поведението на материята при такава висока плътност, които допускат възможност за съществуването на свръхтечно вещество. Те създали подобно вещество в лаборатория на Земята. Тя е способно например да тече нагоре и да изтича от херметично затворени контейнери.

Свръхтечната маса от заредени частици също е и свръхпроводима, тоест способна е да провежда електрически ток без загуба, пише РИА Новости. Наблюдения с Chandra показват, че температурата на Касиопея А бързо спада – около 4% за 10 години.

"Бързото охлаждане на Касиопея А, открито от Chandra, е първото свидетелство за това, че ядрото на такива неутронни звезди се състои от свръхтечен и свръхпроводим материал", казва Пьотър Щернин, научен сътрудник в петербургския Физико-технически институт "Йофе" към РАН.

Двете групи показали, че бързото охлаждане се обяснява с формирането на свръхтечна неутронна маса в ядрото на неутронната звезда. Теорията предсказва, че неутронната звезда трябва да премине през период на охлаждане до свръхтечно състояние според това как в нея се формира неутриното (неуловими елементарни частици, които могат да прелетят без забавяне през цялата планета) и да напуснат звездата, отнасяйки енергията със себе си. Бързото охлаждане, както се очаква, продължава няколко десетилетия, а след това започва да се забавя.

Свръхтечната маса в земните лаборатории се получава по пътя на охлаждане на хелия до температура, близка до абсолютната нула. Но в неутронните звезди тя възниква при температура около милиард градуса, тъй като частиците в този случаи влияят една на друга с помощта на силно ядрено взаимодействие – сила, която удържа кварките в частиците, а протоните и неутроните – в атомното ядро. Досега на учените не беше известно значението на тази критична температура, но вече са успели да определят диапазона на възможните й значения – от половин до един милиард градуса по Целзий.

"Това прави Касиопея А истински подарък, тъй като ние успяхме да фиксираме много млада неутронна звезда в точния момент", казва Мадапа Пакраш от Университета в Охайо.

Темповете на охлаждане свидетелстват, че малкото протони, оставащи вътре в неутронната звезда, карат материята в нея бързо да преминава в свръхпроводимо състояние. Доколкото протоните имат заряд, те правят недрата на неутронната звезда свръхпроводими.

Свръхпроводимостта изчезва в земните лаборатории при температури над 100-200 градуса по Целзий. Но при свръхвисоко налягане в неутронната звезда свръхпроводимостта се запазва при милиарди градуси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
öo&#246 преди 13 години
Звездната *** е 10 млрд. пъти по-здрава от стомана.Неутронните звезди са вторите по-плътност обекти във Вселената след черните дупки.Външната им *** е най-силният известен досега материал.Наричат се още Пулсари.
11
2
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Свръхпроводимостта изчезва в земните лаборатории при температури над 100-200 градуса по Целзий.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ехо,да не бъркате скалата?
10
1
 
3
 
! Отговори
Bo преди 13 години
Mislia si kak li izglezda tova v deistvitelnost imam predvid povurhnostta na zvezdata? Dali prili4a na ne6to zemno kato naprimer te4en metal ili e ne6to nevuobrazimo?? Edva li niakoga 6te nay4im istinata.. Niakoi ima li mnenie kakvo predstavliava povurhnostta na neytronna zvezda ? I toia diapazon det sa go opredelili ot polovin miliard to 1 miliard gradysa.. Interesno niakakuv algoritum li e ili vsu6tnost sa izmerili realna temperatyra ?
9
1
 
7
 
! Отговори
Τύ преди 13 години
Наистина единствения заслужаващ внимание раздел в сайта !С тази забележка че не е най-грамотно написаната, а най-навременно преписаната !Общо взето в рамките на 5-6 часа определени заслужаващи интерес статии биват превеждани и помествани в сайта ! За съжаление някои събития не се отразяват своевременно, като вчерашното изригване на слънцето - степен М 5 !
8
7
 
4
 
! Отговори
rwe преди 13 години
kostov e vinoven
7
1
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Интересна статия, но аз лично не разбрах, след като тази звезда се охлади, в какво ще се превърне или какво ще стане...?! А на коментар 2, бих казал, че разделът се поддържа добре, но самият коментатор има нужда от уроци по правопис и граматика. Без да се засяга колегата...
6
2
 
8
 
! Отговори
boromir преди 13 години
теглото е доста образно казана, тъй като всяка неутронна звезда има различна плътност а от там и тегло. Учените изчисляват теглото спрямо теглото на нашето слънце. Или по точно казано една неутронна звезда може да тежи около 1,3 или 1,5 та дори 1,7 пъти теглото на слънцето, за да осъзнаете плътноста трябва да знаете, че най-плътното тяло във слънчевата ни система е Слънцето а то е с диаметър 1,4 милиона км. а неутронната звезда е с диаметър не повече от 10-20км. а тежи колкото Слънце и половина.
5
2
 
4
 
! Отговори
до 1 ви !! преди 13 години
...съвсем естествено ,че има малко коментари ,обратното би било ненормално ..ТЕМАТА Е МНООООООГО тясно специализирана ..!!!Само не разбрах каак пък го сметнаха ,че една лъжичка от масата на зведата би била 500 млн,тона ...а защо не 50 или 5 млрд,тона !!:)))
4
1
 
10
 
! Отговори
Хершпрунг-Ръсел преди 13 години
Чудесна статия , хубаво че е да има повече такива, не са много сайтовете които публикуват такава тематика.
3
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 13 години
Много добра тема!
2
3
 
11
 
! Отговори
zombayo преди 13 години
Поздравления за рубриката и този ,който я пише Май това е най грамотно написаната част от сайта Личи си , че пишещия статиите е в час с материята (за разлика от колегите му в другите секции на сайта ) Поздрави :)))
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В тази тема едва ли ще има много коментари , надхвърля мноооого умствения капацитет на пишещите тук