Луната няма да избяга от Земята

Според твърдения спътникът може да стане самостоятелна планета
23 юни 2011 11:40,
36
Луната няма да избяга от Земята
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хипотезата, че в бъдеще Луната може да напусне орбитата на спътник на Земята, противоречи на постулатите на небесната механика, съобщиха руски астрономи за РИА Новости.

Неотдавна интернет издания, позовавайки се на генералния директор на "космическия" ЦНИИ по машиностроене Генадий Райкунов, съобщиха, че в бъдеще Луната щяла да напусне Земята и да се превърне в самостоятелна планета, движеща се по собствена орбита около Слънцето.

Според Райкунов, така Луната можела да повтори съдбата на Меркурий. Според една от хипотезите тази
планета в миналото е била спътник на Венера. Ако този сценарий се повторел, условията на Земята можели да станат подобни на тези на Венера и да са непригодни за живот, твърди още Райкунов.

С тази хипотеза обаче не е съгласен Сергей Попов, научен сътрудник на Държавния астрономически институт "Щернберг" към Московския държавен университет. Според него Луната наистина се отдалечава от Земята, но много бавно - със скорост около 38 милиметра на година.

"За няколко милиарда години периодът на завъртане на Луната просто ще нарасне един път и половина и това е всичко" - казва Попов.

"Луната не може съвсем на си отиде. Няма откъде да вземе нужната й за тази цел енергия" - допълва ученият.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: луназемя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
фес стилиян от шумен преди 12 години
въглевотордния и какво излиза че земята сълцето
34
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 30Въглеводородният анализ не се използва за определяне възрастта на земята. Дойче веле не е научно издание. Ако скоростта на въртене намаля, то трябва да си има причина за това. Не може да приемеш че тя просто си намаля непрекъснато и винаги е намаляла със същия темп. И това не променя факта че скалите се образуват много бавно. Дори и методите ни за измерване възрастта на земята да са неточни, това че земята е много стара е факт. Геологичните доказателства са изобилни.
33
1
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
и какво излиза?Че земята е на 6000 години и динозаврите са избити от потопа?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Луната, когато е в цикъл може да направи всякакви щуротии
31
0
 
8
 
! Отговори
lokster преди 12 години
Всъщност, Слъцето ще се превърне в червен гигант и ще погълне централните планети (в това число и Земята) дълго преди Луната да успее да се откъсне.
30
1
 
5
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Ехооо Луната не е истинска :D
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Луната се отдалечава.Земята забавя своето въртене около оста си.Вселената се разширява.Има много факти, които показват че Земята е млада.В Deutsche Welle наскоро четох статия "Тя се върти по-бързо" (Земята около оста си).От тази статия ставаше ясно, че всъщност земята забавя своето въртене около оста си с 1 секунда на 1000 дни.На някои това може да се струва нищожно малко. Но нека направим изчисления.За да съкратим денонощието с 8 часа ни трябват 8 * 60 * 60 = 28800 секунди.Умножаваме тези секунди по 1000 дни - 28800 * 1000 = 28800000.Значи преди 28800000 дни денят е бил с 8 часа по-къс.Делим 28800000 на 365 (за да намерим преди колко годин и е било това) - 28800000/365=78904,11 години.Т.е. преди 78904,11 години денонощието е имало продължителност 16 часа.Т.е. Земята не може да е на годините, които някой смятат, че е.Отделно начина на определяне на годините на Земята - въглеводородният анализ - не е верен, защото нещата които се изследват с този анализ би трябвало да са престояли във вакуум, за да е верен анализа.Например черупка на съвременен *** с този анализ се е получило, че е на 1 000 000 години.
28
0
 
1
 
! Отговори
Баба ти до № 15 преди 12 години
Ногу си умну мойту унуче! Бравус ! Кви мисли!
27
4
 
2
 
! Отговори
duh преди 12 години
Бат Бойко тиквата ще я върне, тъй че споко !!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Ян-чо преди 12 години
Луната спи!Споко!
25
0
 
1
 
! Отговори
do 19 преди 12 години
"това е" ама не е това, не само че не влияе на теченията, ами и връзката "топло-студено" не си я разбрал правилно.И във въздуха теченията не се образуват от "леко-тежко", иначе топлия въздух постонно щеше да отива в космоса. по-близо до истината ще си, ако кажеш "по-плътно/по-разредено", а връзката с теглото, обема и температурата няма да ти обяснявам, освен ако си чувал за адиабатни процеси (7-8 клас ако не се лъжа).
24
1
 
1
 
! Отговори
Adam преди 12 години
Няма какво да коментираме. Каквото е писано да се случи, ще се случи. Ще поживеем и ще видим.
23
0
 
4
 
! Отговори
ДАНИ преди 12 години
Разбира се , че има общо с приливите и отливите от какво мислищ , че се поучават .
22
0
 
3
 
! Отговори
do anonimen преди 12 години
zemqta vliae i na osta na zemqta,nqma li q lynata,zemqta shte stane nekontroliryema.Taka che ne vliae samo na techeniata,ako ia nqma lynata shte ima cynamita,byri po moshtni ot sega,lednikov period i i.t.n.
21
0
 
8
 
! Отговори
. преди 12 години
НЕ знам за луната, ама моля ви се, махнете тая противна нагла дразнеща реклама!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Това в Ян Бибиян ли го прочете? Луната няма нищо общо с океанските течения а със приливите и отливите.
19
0
 
7
 
! Отговори
луняга преди 12 години
До 19По-скоро има влияние върху приливите и отливите.Океанските течения се зараждат от разликата в солеността и температурната амплитуда.Лунната гравитация влияе и върху сеизмичната антивност на Земята.
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото влияние което луната оказва на земята е свързано с океанските течения, има твърдения че ако луната я няма те ще изчезнат, в което аз не съм твърдо убеден, теченията пак ще си ги има заради разликата в температурите на водата , нещата са както с въздухът по-студеното отива отдоло , по-топлото отгоре.Това е !
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Shte izbiaga ami, nikoi niama da priparva na makedonska teritoria!
16
0
 
4
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
Moito momche ...imash nujda ot pomosht :/