15 ч, 57 мин и 59 сек е денонощието на Нептун

Резултатът е постижение за определяне на периода на въртене на газова планета
Обновена: 1 юли 2011 13:40 | 1 юли 2011 13:16,
19
15 ч, 57 мин и 59 сек е денонощието на Нептун
Изображение: NASA/ESA/E. Karkoschka (University of Arizona)/H.B. Hammel (Space Science Institute, Boulder, Colo.)/G. Bacon (STScI)

Учени от университета на Аризона определиха точно периода на въртене на Нептун, като проследиха атмосферни явления на планетата, съобщи Сайънс дейли.

За целта Ерих Каркошка използва Южният полярен вихър и Южната полярна вълна в атмосферата на Нептун. Той ги проследява по снимки на телескопа "Хъбъл", правени повече от 20 години. Така изчислява, че денонощието на планетата продължава точно 15 часа, 57 минути и 59 секунди.

Резултатът е едно от най-големите постижения за определяне на периода на въртене на газова планета от почти 350 години, когато астрономът Джовани Касини наблюдава за първи път Червеното петно на Юпитер.

За разлика от скалистите планети – Меркурий, Венера, Земята и Марс, газовите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун се въртят като огромни течни балони.

Тъй както се състоят предимно от лед и газ, а твърдото им ядро е сравнително малко, при въртенето те сякаш се разплискват. Затова астрономите се затрудняваха да определят категорично колко продължава денонощието на Нептун.

"Ако погледнете към Земята от Космоса, ще видите планини и други географски особености, които се въртят с определена скорост, но ако погледнете облаците, нещата са различни, защото ветровете се променят през цялото време. Когато гледате газов гигант, не виждате повърхността, само дебелата облачна атмосфера", обясни Каркошка.

На Нептун всичко е движещи се облаци. Някои са по-бързи, други по-бавни. Затова е трудно да се определи периодът на въртене. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Нептун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
7
 
! Отговори
Работник преди 12 години
Как съм живял без тази важна информация???
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** си , облаццитеееее
16
1
 
7
 
! Отговори
виц преди 12 години
двама турски полицаи спират немски турист за проверка на дукоменти. мюмюн. кажи мехмет тоя шваба има много смешно име ГЮНТЕР :))))))
15
1
 
6
 
! Отговори
Зайо (Фатмето) преди 12 години
Как светът, братко, вселената! И на Марс са *** :)
14
6
 
4
 
! Отговори
Ali преди 12 години
Prav si !!!
13
18
 
4
 
! Отговори
Ахмет Уулоа преди 12 години
Само ТУРЦИЯ !!! ТУРЦИЯ най-великата държава в света !!! Целия свят е ТУРЦИЯ !!! Turkeye !!!
12
5
 
4
 
! Отговори
strategics преди 12 години
Да не говорим за множеството природни катаклизми, които споходиха планетата в последните няколко години и които са предвестник на по-мащабни такива. Но вие ако искате, продължавайте да отричате очевидното и да си тънете в невежество. Блаженни са непросветените!
11
0
 
6
 
! Отговори
До мислещ преди 12 години
Статистика за точно температурно колебание се прави едва от 100-ина години.Другото са хипотези и факти.Факте,че най-високите температурни рекорди са все след 95-а,което е вече тенденция към затопляне....
10
4
 
8
 
! Отговори
strategics преди 12 години
Не знам ти на коя планета си живял в последните 20тина години, но когато аз бях малка, климата беше коренно различен. Не е нужно дори да се доверявам на учените, за да забележа очевидното. Когато бях на 10 и по-малка, летните температури не надвишаваха 30 градуса. Е в днешно време, надхвърлят 40! Естествено говоря за един и същи регион. А що се отнася до останалата част от света, северна Европа не е имала по-топли лета от десетки години, по думите на местните!
9
2
 
6
 
! Отговори
strategics преди 12 години
И ти от кои точно "достоверен" източник получи тази информация, че планетата била изстинала с 2 градуса? И дори и да е така, става въпрос за изстиването на земното ядро, поради остаряването на планетата. Изстъняването на озоновия слой, който допълнително ускорява кръговрата на глобални затопляния и ледникови епохи на планетата, нямат нищо общо с твоите "проучвания".
8
6
 
14
 
! Отговори
мислещ преди 12 години
Какво глобално затопляне бе *** - планетата е изстинала с 2 градуса за последните 3 милиона години. Глобалното затопляне беше глобална далавера за търгуване на квоти за парникови емисии, които направиха много хора милиардери, а 3 вулкана за 1 година избълваха толкова CO2, колкото цялата световна индустрия е избълвала за 100 г. Четете хора, не оставяйте да ви манипулрат. А бедни и гладни ще има винаги, докато има капитализъм. Просто това е формулата му - едни печелят на гърба на други.
7
5
 
11
 
! Отговори
strategics преди 12 години
Бъдещето на човечеството е в колонизацията на други планети, нали не мислите, че тази ще бъде вечно годна за живот? Повечето от животинските видове са започнали да изчезват, в следствие на глобалното затопляне. Това се е случвало преди и ще се случи отново! В близките десетки до стотици години, тази платена няма да е годна за обитаване от човешки същества!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
каркошка :D
5
1
 
13
 
! Отговори
strategics преди 12 години
На гладуващите деца по света може да помогне главно образованието на техните родители. Когато *** племена в Африка се цивилизоват и спрат да имат по 10 деца на човек, тогава останалата част от света, също може да започне да прогресира. Изсипват се милиони в африка и то без никаква възвращаемост и единственото, което се постига с това е появата на още деца, които водят същия безсмислен живто, като своите родители.
4
0
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Науката и оръжието си приличат - не са виновни те, а хората които боравят с тях!Ако нямаше наука, ти нямаше сега да пишеш на компютъра.Много е просто!
3
0
 
6
 
! Отговори
бивш даскал преди 12 години
Всичките газови планети се въртят бързо около оста си. От днес ще знам и минутите и секундите. Мерси! :)
2
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето как науката помага на гладуващите деца по света.
1
1
 
16
 
! Отговори
boro преди 12 години
Ако тук беше толкова денонощието май нямаше да се прибираме от работа.