Перперикон – най-голямото светилище на Балканите

Археолози откриха мраморен барелеф на тракийски бог
Обновена: 30 авг 2011 16:50 | 30 авг 2011 16:45,
54
Перперикон – най-голямото светилище на Балканите
Проф. Николай Овчаров показва мраморния релеф с изображение на легендарен тракийски цар. Снимка: Булфото

Мраморен барелеф на тракийски бог конник – Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това обяви археологът проф. Николай Овчаров, който днес представи за първи път ценната находка.

Вдясно върху парчето мрамор личи изображението на тракийски бог конник – Херос, който е посрещнат от своята жена богиня.

"Този сюжет възниква към V–IV век пр.н.е. Първите мраморни релефи се появяват в I век от началото на християнството, а през II–III век, откогато датира днешната находка, те са особено популярни", обясни археологът.

Плочки с тези изображения много често били вграждани върху преносими паметници.

"Смята се, че тракийският конник Херос е персонификация на всички по-ранни виждания на траките, олицетворяващи старите богове", разказа Николай Овчаров.

По думите му мраморният барелеф е доказателство, че някога в района на Перперикон са съществували култови практики.

Барелефът е открит на около 4-5 метра от залата с олтара в двореца-светилище. Освен изображението на тракийския бог-конник Херос, професор Овчаров представи още една находка, датираща от предримската епоха (II–I век) – сребърен амулет във формата на брадвичка с изображение на слънцето над него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
чушкопекарник преди 12 години
до 52,ти въобще четеш ли какво пишат хората е мен,ония американски еврейски професорчета със шведи преди 10 год. ли кога,правят изследване и го доказват научно и също така още преди Хитлер е доказано,просто от руската пропаганда тва сме учени че сме били славяни,че Аспаруг е нащия баща,да но Аспарух е бил хуна,от монголските племена........
52
4
 
0
 
! Отговори
Завършил- до 45 преди 12 години
Човече това нагласено, за да може да влзязат българите в съюз с немците във войната.
51
2
 
3
 
! Отговори
Завършил преди 12 години
Стига лъгахте народа проф. Овчаров. Защо пък светилищетето да не е на на Тракийския конник(бог-херос)? Спрете с изнасилването на българските археологически паметници и не предизвикавайте международни научни спорове. Не забравяйте, че това е светилището на проф. Овчаров, от което той се моли към всички инвеститори да инвестират:)
50
2
 
4
 
! Отговори
Завършил преди 12 години
Поредното блудство с бългасрката археология! От една счупена оброчна плочка направиха Перперикон най-голямото светилище на Балканския п-ов. Плочката е по-късна от Атинския акропол, който не може да се сравнява със смешното светилище на Дионис, където се открива оброчна плочка на Тракийския бог-херос, с което се прави извод , че това е доказателство за най-голямото светилище на полуострова.Стига лъгахте народа проф. Овчаров. Защо пък светилищетето да не е на на Тракийския конник(бог-херос)? Спрет
49
1
 
4
 
! Отговори
indiana djouns преди 12 години
Овчаров е българският Остап Бендер! Символ на бракониерството в българския научен живот!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Перперек!!!!
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Траки, не-траки, злобата и завистта ще ни довършат в най-скоро време! На тази прекрасна земя ще останат само ***, които не спорят нито за произход, нито за артефекти!
46
3
 
5
 
! Отговори
църно яре преди 12 години
Много църни скандинавци сте биле, вие бугарите, море джанъм! Абе не лопай глупости. Антропологически българите принадлежат към източносредиземноморските типове, понтийски антропологически подтип. Демек ние сме стар автохтонен народ по тези паралели и меридиани от памтивека.
45
6
 
5
 
! Отговори
до 28 и 29 преди 12 години
Единствено са правени 2 изследвания за произхода на българския народ ,и 2 доказват научно,че ние не сме славяни ,а произхождаме от централна Европа дори и Скандинавия ,ние заедно с немците,келтите и финците сме от един и същ народ......изследванията са правени не от кой да е а от учените на ХИТЛЕР невероятно но факт,както и там някакъв американец Рипли май беше след него :),но няма спор че имаме и тракийска кръв ,макар и малко :)
44
1
 
13
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Не го казвам ,защото съм българин,а защото е факт,България има една от най богата история в целия свят,има доста още какво да се открие,но за съжаление няма кой да финансира това,причината е че са заети хората да разрушават нашата родина като строят хотели и т.н.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Овчаров не е ***. *** са тези, които му осигуряват средствата за разкопки. Няма нито един чуждестранен учен, който да му вярва и кореспондира с него, а точно обратното, той е синоним на дилетантството в тракологията. Посредствен като мецената му Първанов
42
0
 
7
 
! Отговори
r1 преди 12 години
41 е абсолютно прав, във всеки регионален, градски и дори селски пузей има изложени тракийски оброчни прочи и то в много по добър вид. Просто трябва да си оправдае харченето на парите човека, за да може и следващите години да му дават пари. Нищо чак толкова сензационно няма в находката
41
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Николай Овчаров е състудент на Първанов и това му дава медийно присъствие и възможност да манипулира обществото. Самият той не си вярва на думите. В България са известни над 50 000 плочки с Тракийският конник - Херос и ако навсякъде където са локализирани е храма на Дионисий, то е логично да се усъмним в психичното здраве на набедения професор. Спомнете си за "надписа на римската станция" и последващото разпознаване на подписа на овчар, живеещ в момента в Бурса. Ще го забравим заедно с Г.П.
40
1
 
4
 
! Отговори
dark13 преди 12 години
Na svetilishteto pri Alkov Kamak sa namereni 50 obrochni plochi prez 1975 godina! Tova dokazva li che to ima mejduplanetarno znachenie?!!! Ovcharov ti si ***!
39
1
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Чета един безмислен спор. Единият първосигнално иска да е българин, а други му представят факти. В днешно време всеки е такъв за какъвто се самопредели. Нима днешните македонци не са отделна нация, въпреки българския и албански произход на населението. Професора показва научно откритие, което ще стимулира още повече туризма. Какво лошо има. Само малките народи показват комплекс за произход. Дано да се оправим, пък ако ще да сме с марсиански произход.
38
4
 
16
 
! Отговори
не си прав 33 преди 12 години
Никой не се мъчи да ни "изкара" траки, защото ние сме си траки. Самото ни национално име "Българи" е е всъщност от палеотракийски произход и произлиза от най-старото балканско/европейско население - ПЕЛАСГАРИТЕ/ПЕЛАСГИТЕ т.е Белагарите=Бълагарите=Българите! Пеласгите /така е известно днес името на най-древните наши деди, поради гръцкото фонетично предаване на специфичните древни български звуци "ъ", "б".
37
1
 
10
 
! Отговори
ardo преди 12 години
Няма "само българи", откъде са се появили?! Има установени народи и техните днешни наследници, а траките са били част даже от скито-сарматските обединения на север от Кавказ и Средна Азия - масагетите, за които се предполага, че са именно траки-гети! И оттам идват и така наречените "прабългари" и още от комунистическо време се знае, че ние сме средиземноморска раса - така пише, а не славяни по раса, макар и да го казват за езика и по политически причини!
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Туканкана става въпрос за тракийска култура. Не става въпрос кой откъде е. Както може да стане въпрос за римски пътища и крепости/и римляните са българи значи/ или византийски/ и те са българе/ или турски /то и те са българе *** не го знаят/ и т.н. Пак се оплетохте кат пилета и всеки се мъчи да докаже какъв не е. Просто от невежество така се получава. Не са опитвайте да се образовате по Интернет. Някак си нема да се получи...
35
4
 
11
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Майната му на произход и наследственост! Важното е до къде се докарахме като нация!Срам ме е да кажа!
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
njama kakvo da sporite , vsichki ste zigani