Перперикон – най-голямото светилище на Балканите

Археолози откриха мраморен барелеф на тракийски бог
Обновена: 30 авг 2011 16:50 | 30 авг 2011 16:45,
54
Перперикон – най-голямото светилище на Балканите
Проф. Николай Овчаров показва мраморния релеф с изображение на легендарен тракийски цар. Снимка: Булфото

Мраморен барелеф на тракийски бог конник – Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това обяви археологът проф. Николай Овчаров, който днес представи за първи път ценната находка.

Вдясно върху парчето мрамор личи изображението на тракийски бог конник – Херос, който е посрещнат от своята жена богиня.

"Този сюжет възниква към V–IV век пр.н.е. Първите мраморни релефи се появяват в I век от началото на християнството, а през II–III век, откогато датира днешната находка, те са особено популярни", обясни археологът.

Плочки с тези изображения много често били вграждани върху преносими паметници.

"Смята се, че тракийският конник Херос е персонификация на всички по-ранни виждания на траките, олицетворяващи старите богове", разказа Николай Овчаров.

По думите му мраморният барелеф е доказателство, че някога в района на Перперикон са съществували култови практики.

Барелефът е открит на около 4-5 метра от залата с олтара в двореца-светилище. Освен изображението на тракийския бог-конник Херос, професор Овчаров представи още една находка, датираща от предримската епоха (II–I век) – сребърен амулет във формата на брадвичка с изображение на слънцето над него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
6
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 12 години
ДО ТУК се нагледах на ВИЗАНТИИСКОРИМСКИ ТРАКОГЕТСКОСКИТСКИ И ФИНИКИИСКИ КАМЪЧЕТА ЦЕГЛИ ТУХЛИ И КЕРАМИКИ УЖ БЕЗЦЕННИ . ТАКА ПИТАМ КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ПРОУЧВАНИЯТА НА НАШИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ АРТЕФАКТИ ЗАЩО ДО СЕГА НИ ЗАНИМАВАТЕ САМО СЪС ЧУЖДИ АРТЕФАКТИ ОТ МИНАЛИ НА БЪРЗО ИЛИ ПРЕБЯГАЛИ НАРОДИ ПО НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ. ГОЛЯМ ЗОР ДА НИ ИЗКАРАТ ТРАКИ ,НАЛИ БЯХМЕ ,МОНГОЛОТАТАРИ,ТУРЦИ И КАКВИ ЛИ НЕ САМО БЪЛГАРИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕМ
32
3
 
7
 
! Отговори
ardo преди 12 години
Така наречените гърци са траки - дорийци, завладели Елада на две преселения! Така че вие сте издънка на българите мързеливи гърци такива!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
Khan Krum преди 12 години
Ti si palen galfon,tapanar i to goliam!!!Kato ne znaech nachta istoria ne govori be vasilevse smotan!!
30
22
 
4
 
! Отговори
ТЕОДОРОС АНГЕЛАКИС преди 12 години
ГРЕШКА-ВСИЧКИ СТЕ ГЪРЦИ, СЛАВОФОНИ ГЪРЦИ...ГЪРЦИ ГОВОРЕЩИ НА СЛАВЯНСКИ,СЛУЧАИНО НАРЕЧЕН ВУЛГАРОСКИ ЕЗИК...НО ПАК СТЕ СИ ГЪРЦИ!
29
4
 
16
 
! Отговори
Тракийски народе !? преди 12 години
Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика Игенеа, цитиран от сръбското списание НИН. Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.
28
4
 
20
 
! Отговори
Траки сме! преди 12 години
И след толкова много доказателства за нашия местен произход като народ , има ли още заблудени "татаромани"-аспарухомани, които да твърдят, че Българите са татаромонголски или славяно-уралски народ по произход!? Днешните Българи не сме нищо друго освен съвременни Траки/Тракийци!!! От разни монголоиди -коняри и безхаберни славяни няма и помен по нашите земи. Всичко е ТРАКИЙСКО и всички сме ТРАКИЙЦИ.
27
2
 
20
 
! Отговори
АПОФИЛИТ преди 12 години
OЩЕ ЕДНО УБЕДИТЕЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЦЕНТЪР НА ДРЕВНА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. ПОКЛОН ПРЕД ИЗНУРИТЕЛНИЯ,НО РЕЗУЛТАТЕН ТРУД НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ-АРХЕОЛОЗИ!!!!
26
3
 
31
 
! Отговори
Варненец преди 12 години
Човекът прави нещо добро за нас и пак го оплюхте. Срам *** е от вас. *** кръв тече във вените ви. Който обича тракийците и знае собственият му род от къде идва е истински българин и тракиец.
25
1
 
12
 
! Отговори
redordead преди 12 години
ей, няма угодия, все недоволни - овчаров изказва предположение, но той е археолог, а не културолог/траколог - ако беше жив професор Фол, щях да се доверя на неговата прценка...
24
2
 
10
 
! Отговори
от 14 до 22 преди 12 години
Приемам забележката. Не съм запознат с идеите и действията на Овчаров, но кой обръща внимание на връзката ни с траките, има много траколози, но те стоят забити в големи кабинети зад големи диоптри, друго е да идеш да копаш, макар и мнооого след иманярите
23
2
 
8
 
! Отговори
44 преди 12 години
ХРАМЪТ НА ДИОНИС НЕ Е В ПЕРПЕРЕК, КАКТО ОБЯСНЯВА ОВЧАРОВ.НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТОВА,ТО ПРОТИВОРЕЧИ НА РЕДИЦА ДРУГИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ.ГЛАВНИТЕ ЖРЕЦИ НА СВЕТИЛИЩЕТО НА ДИОНИС СА БЕСИТЕ, А ТЕ НИКОГА НЕ СА ЖИВЕЛИ В РАЙОНА НА ПЕРПЕРЕК. ХРАМА НА ДИОНИС Е В РАЙОНА НА ВРЪК СЮТКА ,В РАЙОНА НА ЗЕМЛИЩЕТО НА РАКИТОВО НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОТКРИТ И СЛАВА БОГУ
22
0
 
6
 
! Отговори
колежка преди 12 години
14,тук повечето коментиращи, с изключения на клакьорите на набедения за Инди /от самия него!/ са чели книжки, затова са иронични. Никой не оспорва изключителната история на България,а се осмива диагнозата на "професора".
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Васил Божков няма ли да си го прибере в колекцията и това? Голям срам ще е ако не го направи.
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли кой да застрелява това бясно куче, което прекръсти българското Перперек на гръцко звучащо Перперикон?!!! Оскверни де що имаше богомилско гробище из България, навсякъде прави сатанинските си масонски ритуали, дори и Йоан III Асен (Калоян) погреба по масонски тертип, в оловен ковчег, за да заключи духа му.
19
4
 
8
 
! Отговори
дообре! преди 12 години
Николай Овчаров не е професор. Професор е баща му Димитър Овчаров. И е по- с акъла си от масона Джуниър. Който открие храма на Дионис ще хване Бога за шлифера. Още малко Варненския некропол ще е пренесен от Перперикон във Варна. Тоя човек отдавна си е една смешка човешка.Праисторик, античник,средновековец-много познания,доцент Овчаров,бравос!И като се разбере,че и това не е онова, ами само се наливат парички за проектчета, кво правим?!
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе тоя още ли събира проклятия? Къде си Бояджиев?
17
23
 
4
 
! Отговори
Папраданя преди 12 години
И кво му е интересното? Баир като баир.Каманаци и чепки.
16
2
 
15
 
! Отговори
Ani преди 12 години
Този "хубавец" на снимката е професор Овчаров. Изумително е как хората парадират с невежеството си!
15
2
 
14
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
до 13:аз съм ходил там 4-5 пъти и всеки път има нещо новоизкопано за гледане,така че си ми е било доста интересно винаги.Колкото до обраслото-ти явно си се изгубил/а в гората хахахха Апък *** сергии се минават точнно за 30 секунди, освен ако това не ти е било по-интересно от разкопките и да си решил/а да си прекараш времето там.
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не си знаем историята, и затова не се гордеем снея. Само подигравки и ирония виждам тук, А траките са били велика за времето си цивилизация и е доказано че кръвната ни връзка с тях е по тясна отколкото с някакви си монголоиди от майната си или с белезникавите славяни.. Преди да се правите на оригинални, прочетете малко книжки