Перперикон – най-голямото светилище на Балканите

Археолози откриха мраморен барелеф на тракийски бог
Обновена: 30 авг 2011 16:50 | 30 авг 2011 16:45,
54
Перперикон – най-голямото светилище на Балканите
Проф. Николай Овчаров показва мраморния релеф с изображение на легендарен тракийски цар. Снимка: Булфото

Мраморен барелеф на тракийски бог конник – Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това обяви археологът проф. Николай Овчаров, който днес представи за първи път ценната находка.

Вдясно върху парчето мрамор личи изображението на тракийски бог конник – Херос, който е посрещнат от своята жена богиня.

"Този сюжет възниква към V–IV век пр.н.е. Първите мраморни релефи се появяват в I век от началото на християнството, а през II–III век, откогато датира днешната находка, те са особено популярни", обясни археологът.

Плочки с тези изображения много често били вграждани върху преносими паметници.

"Смята се, че тракийският конник Херос е персонификация на всички по-ранни виждания на траките, олицетворяващи старите богове", разказа Николай Овчаров.

По думите му мраморният барелеф е доказателство, че някога в района на Перперикон са съществували култови практики.

Барелефът е открит на около 4-5 метра от залата с олтара в двореца-светилище. Освен изображението на тракийския бог-конник Херос, професор Овчаров представи още една находка, датираща от предримската епоха (II–I век) – сребърен амулет във формата на брадвичка с изображение на слънцето над него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nqkoi ot vas xodil li e do perperikon ?! Zle podurjano , obraslo .. ciganiq s vrqkashti i dosadni prodavachi ... TAKA LI SE PRAVI TURIZUM BE ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Супер!
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баф мааму,глей к,ви велики хора има.От една плочка роман написват,ха ха хах хах:)))
10
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове,ми аз тук виждам едно тъпо парче камък с нещо си .Ся по умните може и да виждат и малкия фалос на големия тракииски цар,ама аз не:))))Аре стига се излагайте бе
9
17
 
2
 
! Отговори
емир преди 12 години
Този хубавец на снимката не прилича на българин, ами на една друга раса, компактно обитаваща източните квартали на Пловдив.
8
4
 
19
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
До 2 и 4:Абе капацитети!Вие какво очаквате,на разкопките да си се разхождат с костюми и за ядене да си поръчват китайско от съседното село ли???А колкото до магарето:вие се опитайте да изнасяте пръст и камани по тия чукари там.Айде малко се замисляйте преди да ръсите тъпотии :)
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 10 новини 9 са за убийства изнасилвания компромати. Най-сетне нещо приятно за четене. Браво!
6
9
 
4
 
! Отговори
Божикравичка преди 12 години
Каманаците за България...сребарните и златни находки за Божикравичката .
5
2
 
10
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Ако ще и чул да слага,но да не спира да копае за държавата.
4
13
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
Това е нищо,да му видиш и магарето...Няма майтап,пасе си в "светилището",а шайката "археолози" си пекат наденица,отделени с полицейска лента от простосмъртните туристи...Пълна екзотика и никак не древна.Може да е уникално място,но няма нито една табела или пояснение,щъкаш из камъни и скали като луде куче и само скучеащ *** да те светни за някои интересни неща само си даваш пари за вход.И това е национален паметник-дрън-дрън..
3
10
 
30
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
Сърдечни поздравления за проф. Николай Овчаров! С пожелание да се разкрият още интересни находки в невероятния Перперикон!
2
26
 
8
 
! Отговори
Пич преди 12 години
А този на снимката го гледам на една пресконференция се облякал като Индиана Джоунс - сложил си същата шапка и дрехи. И това е професор ... боже до къде стигна науката в България, боже ...
1
26
 
12
 
! Отговори
оффффффф преди 12 години
Една част от някакъв релеф нищо не доказва,а и никой не знае къде всъщност е намерено това и дали не е "привнесено" на обекта.Овчаров отдавна си спечели прозвището "Лъжливото овчарче" и затова вече никой не го взема насериозно.Като намери цяла зала с култови дарове да се обади на любимите си журналисти.