Откриха звезда, която не би трябвало да съществува

Предполагаемата възраст на небесното тяло е над 13 милиарда години
31 авг 2011 20:42,
66
Откриха звезда, която не би трябвало да съществува
Изображение: NASA

Астрономът Елизабета Кафау от Хайделбергския университет  откри звезда, която не би трябвало да съществува, съобщи научното списание "Нейчър". Небесното тяло е локализирано в съзвездие Лъв.

Звездата е по-малка от  Слънцето и е съставена изцяло от водород и хелий, с по-малко  количество от тежки химически елементи, които астрономите  наричат "метали".

"Според общоприетите теории звезди като тази, с толкова  малка маса и с толкова ниско съдържание на "метали", не би трябвало да съществуват, заяви Елизабета Кафау. За нас беше истинска изненада да открием светилото в тази "забранена зона". Което показва, че трябва сериозно да преразгледаме представите си за раждането на звездите!"

Според космолозите, само най-леките елементи, като хелия и водорода, са възникнали малко след Големия взрив, както и малки количества литий. Другите елементи, включително кислородът, въглеродът и желязото, са се образували по-късно, в ядрата на звездите. Те са се разпръснали във вселената, вследствие на експлозията на звездите, като всяко поколение нови звезди се е обогатявало от  елементите, произведени от предците. По този начин, според  съдържанието на метали, може с точност да се определи възрастта  на една звезда.

Предполагаемата възраст на новооткритото светило е над 13 милиарда години. Така небесното тяло може да се окаже най-старота, откривано някога, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: звезда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
12
 
! Отговори
физикофилософ преди 12 години
ффф, упс... не ми е целта да фъфляабе не е ясно кое е относително и към какво, и дали най-малкото (каквото и да е то) е частица или пък няква "капчица" енергия... и т.н, и т.н, и т.н...но все повече хора се опитват сами (собственоръчно) да докажат втората теория на Анщайн"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен. " Алберт Айнщайн
27
3
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Метал ? И мястото му не е там ? Ами ........... *** ще да е !!!!
26
24
 
17
 
! Отговори
Любопитен преди 12 години
Винаги ми е било чудно от къде пък знаят какъв е състава на слънцето и на звездите които са далече от земята ? - Ами ако има елемент за който никой не е чувал и виждал а се държи като водород ? Така че докато не се сондира едно слънце да не пишат врели некипели!
25
3
 
8
 
! Отговори
ДО 28 преди 12 години
ЕЙ ПЕРКО спри да промотираш група *** които наричат себе си researchers или "автори" просто защото ако го попитам за образование ще кажат гимназиално както обикновено се случва при тези перковци които дори не са завършили история и пишат някакви измишльотини за група диваци които испанците изтребват до крак от скука...
24
0
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
en.wikipedia.org/wiki/Red_dwarfСъществуват звезди клас "Червени джуджета" според диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел. В случая бяло/черно джудже, за което говорите са еволюционни стадии, не класификации според светимост. Според доста теории в далечното бъдеще точно този тип звезди ще са най-разпространени във Вселената, именно поради по-слабо интензивните си термоядрени процеси.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено, та нас ни очакват толкова много чудеса.Вселената е още една играчка а ние едва проглеждаме.Ние-децата на Бог.Може би дори някой ден ще създаваме собствени вселени със силата на своя ум :)Как ще се развиваме не зная след като помечето от хората са зациклили във капана на своята злоба ,завист,егоизъм и дребнавост.Явно не всички са деца на Бог..
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Звездата е по-малка от Слънцето и е съставена изцяло от водород и хелий, с по-малко количество от тежки химически елементи, които астрономите наричат "метали".Странно... Мислех, че всички наричаме така тежките химически елементи
21
16
 
6
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Според тълкуването на Carl-Johan Calleman на календарите на Маите, вселената е на точно 16,4 милиарда години и се развива ускорително до крайната дата 28.10.2011 (не 21.12.2012). Който има интерес да се информира с книгите му, както и с тези на Barbara Hand Clow, които имат за основа неговите изследвания. Има ги в amazon, пристигат от щатите за около 2 седмици при най-евтината shipment опция. В нета информацията е в лекциите на Ian Lungolg - "Secrets of the Mayan Calendar unveiled"
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интербилд - Варна са крадци и измамници! ! ! Опитват се, чрез силови методи да "купят" конкурентни мрежи.
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама какви са тези работи.Я цецо бързо да направи акция "звЕздите" !!!
18
4
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
КосмолЪг какви са тези измислени професии...дрън-дрън...упълномощили някакава лелка от ООН да посреща извънземните...като че ли ги е поканила тя или ООН-то...леле какви задръстеняци...
17
10
 
14
 
! Отговори
звездата преди 12 години
Аре бе некакви селяни от Земята ще ми казват дали би трябвало да същестувам??!? Майка ви шее *** космическа!
16
8
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Тези хора кога ще разберат че не ни е раабота да търсим кое откъде е дошло и как,а да се развиват духовно и да преоткрият качествата си като създадени от Бог!По подобия на Бог...къде е това подобие..пълна изцепка...
15
1
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Абе ,то хора с празни и кухи глави и прости като *** не трябва да има в парламента ама какво да се прави - феномени....
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес не би трябвало да съществува!
13
21
 
25
 
! Отговори
ан преди 12 години
АБЕ ТИЯ НЕ РАЗБРАХАЛИ ДО СЕГА ЧЕ НА ГОСПОД В РАБОТАТА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕША? НЕ ВИЖДАТ ЛИ ЧЕ ЗЕМЯТА Е ЕДНА ПЕСЪЧИНКА В ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА? И НИЕ СМЕ ЕДНИ БЪЛХИ КОИТО ЩЪКАТ НАСАМ НАТАМ КАТО МУХИ БЕЗ ГЛАВИ. ГОСПОД ТАКА НИЕ НАПРАВИЛ ЧЕ ОТ ЗЕМЯТА ПО ДАЛЕЧЕ ДА НЕ МЪРДАМЕ.ТУКА Е СЪЗДАЛ ВСИЧКО КОЕТО НИЕ НЕОБХОДИМО. САМО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПАЗИ ТОВА КОЕТО ГО Е СЪЗДАЛ ГОСПОД. АМА НЯКОИ ТАРИКАТИ ГО УНИЩОЖАВАТ. ЗАТОВА ЩЕ СЕ САМОУНИЩОЖИМЕ ОТ МНОГО УЧЕНИ МАЙМУНИ.
12
3
 
9
 
! Отговори
ДА! преди 12 години
Тогава наличието на металите в спектрите на звездите не би трябвало да е мерило за възрастта им! Защото ако водорода е 2/3-ти,то как тази звезда се е съхранила цели 13 милиарда години?! Излиза,че тази звезда е била във времева дупка,друго обяснение просто няма! Наистина много интересен случай!
11
0
 
7
 
! Отговори
А,не така Томасе преди 12 години
Явно слънцето не може да изгрее и залезе без теб
10
0
 
10
 
! Отговори
А,не така Томасе преди 12 години
А бе пророка,ти пак ли си тука?
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томасе бе тя Вселената не е създадена само за Човека бре..... Земи малко попрочети нещо друго освен Библията че никой нема да иска да си хортувате след време... Ще си приказваш сам за това, че светът е създаден от господ за 7 дена преди има няма 10 000 години. Ами динозаврите на тех па кой тича насам натам да им крие кокалите че да ги изравяме и после да са заблуждаваме че тебе та няма да ни кажеш ? Дяволът ша знайш тича с лопата и кокали да ни въвежда в изкушение