Ръкавите на Млечния път сe образували след космическа катастрофа

Сблъсъкът е станал преди около 1,9 милиарда години
15 сеп 2011 16:13,
13
Ръкавите на Млечния път сe образували след космическа катастрофа
Изображение: NASA/JPL-Caltech

Американски астрономи са установили, че ръкавите на Млечния път са се появили в резултат на сблъсък с елиптична галактика джудже в Стрелец (Sagittarius Dwarf Elliptical Galaxy, съкратено SagDEG), съобщи сп. "Нейчър". Учените от университета на Питсбърг, Пенсилвания, са използвали компютърно моделиране, за да изследват еволюцията на звездните купове. Те са разгледали няколко сценария за съвместното развитие на SagDEG и Млечния път през последните няколко милиарда години.

Според специалистите най-вероятният сценарий е, че преди около 1,9 милиарда години SagDEG, която тогава е била спирална галактика, се е сблъскала с Млечния път. След това, правейки един "кръг", тя се е върнала и се е ударила в нашата галактика още един път преди близо 900 милиона години. Сега SagDEG се доближава до трета катастрофа, който ще се състои след около 10 милиона години. По време на сблъсъците галактиката е загубила от газа и тъмната  си материя и се е превърнала от спирална в елиптична.

Компютърните модели показват, че вторият сблъсък е довел до образуване едновременно на няколко отличителни особености на нашата галактика - на спиралните й ръкави и на пръстена звезди около Млечния път, открит за пръв път през 2002 г. Космическата катастрофа обаче не е довела до разрушаване на централния бар на нашата галактика.

Новите данни ще са полезни на астрономите при изучаването на структурите на отдалечени звездни купове. Според специалистите сблъсъкът на галактики е често явление във Вселената, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не че е нещо ама що не ви го туря аз на вас
7
0
 
10
 
! Отговори
Astroto преди 12 години
важното е че централния бар е оцелял :)))
6
1
 
8
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Чета и се смея... Еми то си е за смях де - де ги тия същества, живяли преди толкова години, и де ги тия, дето ще живеят още толкова /колкото пише в статията/ ?! Кой ли пък е съдържателят на *бара*, че е толкова обезопасен?!...
5
2
 
6
 
! Отговори
Лили Иванова преди 12 години
Не че нещо, ама ще ги съдя! Чели са личния ми дневник от онези години. Простаци !
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че нещо ама какво ми дреме акаво е било преди 1,9 милиарда години да кажат акво ще става за напред
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че нещо, ама преди да се изказваш толкова убедително, вземи се консултирай с Лили Иванова..Че да не излезе после, че си измисляш некви неща
2
1
 
3
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Не, че нещо, ама това е известно от много време. Че нашата галактика е стара, претърпяла сливани с няколко галактики, и че на път да се слее с галактиката Андромеда.
1
1
 
3
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Всичко ми стана ясно! :))