Мощно изригване предизвикало цунами на Слънцето

Очаква се магнитна буря в неделя, но нямало да бъде опасна
Обновена: 24 сеп 2011 08:11 | 24 сеп 2011 08:11,
7
Мощно изригване предизвикало цунами на Слънцето
Изригването от 22 септември. Снимка: NASA/SDO

Изригването, станало в четвъртък на Слънцето, провокира мощна вълнà, която премина по цялата видима повърхност на Слънцето, в неделя се очаква магнитна буря, съобщи за РИА Новости Сергей Гайдаш, ръководил на Центъра за прогноза на космическото време.

По данни на центъра за прогноза на космическото време към Националното управление на океанските и атмосферните изследвания на САЩ (NOAA) изригването е станало в четвъртък, 22 септември, около 14,00 българско време.

Гайдаш добавя, че изригването се отнася към клас Х2 и на Земята вече се фиксира ръст на потока протони.

В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване изригванията на Слънцето се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на излъчване на орбитата на Земята 10 нановата на кв. м. При преминаване към следващия индекс мощността се увеличава десет пъти.

"Идването на ударната вълнà на Земята се очаква на 25 септември, но геоефективността на това събитие ще бъде ниска. Нивото на очакваните магнитни смущения няма да превиши ниво Kp=5", твърди Гайдаш.

Смущенията в магнитосферата на Земята – магнитните бури – се предизвикват от поток слънчева плазма, заредени частици, изхвърлени от Слънцето. Частиците се "удрят" в магнитосферата, карат я да се колебае, което може да предизвика проблеми с радиовръзките.

Още по темата
Индексът Kp, който характеризира геомагнитната активност, е въведен през 1938 г. В скалата Kp има 10 нива – означенията от 0 до 3 съответстват на спокойна магнитосфера, ниво 4 – на смущения, а ниво от 5 до 9 – на магнитна буря от пети клас. Планетарният индекс Kp се изчислява от усреднените данни на 13 геомагнитни обсерватории.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
слънцебул преди 12 години
който не е успял да спи в неделя срещу понеделник чете статията с интерес
6
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимните преди 12 години
Някой път ще му е за последно изригването на слънцето. А вие толкова ли сте оскотяли че само мрачните новини ви вълнуват?
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСКАМ А ПОПИТАМ *** ОТ ДНЕС.БГ ЗАЩО МИ СЪОБЩАВАТ ЗА ВСЯКА *** БУРИЯ ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ЗА КАКВО ДА ПИШАТ А НАЙ-МНОГО ОБИЧАТ ДА ПИШАТ ЗА НИБИРУ, ШИБАНТА КОМЕТА ЕЛЕНИН И ПО-ВЪЗМОЖНОСТ ДА СПОМЕНАТ ЛУНАТА КОЛКО БЛИЗО Е ДО ЗЕМЯТА И ТЕЗИ СТАТИИ СЕ ПУСКАТ ПО 20 ПЪТИ .. НА 25ти ОЧАКВАЙТЕ СТАТИЯ "ЦУНАМИТО МИНА, СКОРО ЩЕ ВИ КАЖЕМ КАТО СЛЪНЦЕТО ПАК ИЗРИГНЕ ЗА МИЛИАРДЕН ПЪТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ МИЛИАРД ГОДИНИ"
4
2
 
6
 
! Отговори
ан преди 12 години
ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ДНИ ДА НИ ЗАЛЕЕ СЛЪНЧЕВОТО ЦУНАМИ ДА НИ УДАВИ. КОЙ ГИ ИЗМИСЛЯ ТЕЗИ ИЗМИСЛИЦИ ПРЕМИСЛИЦИ? САМО *** НАРОД ЛИ ОСТАНА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА. ТОВА ТАКА НАРЕЧЕНО ЦУНАМИ СИ Е НАЙ ОБИКНОВЕНО ИЗРИГВАНЕ НА НАШАТА ЗВЕЗДА. ТОВА ИЗРИГВАНЕ НИТО ЩЕЕ ПЪРВОТО НИТО ПОСЛЕДНОТО. ИМАЛО ГИЕ И ПРЕДИ НАС ЩЕ ГИ ИМА И СЛЕД НАС ИЗРИГВАНИЯТА. ДОКАТО ИМА ВОДОРОД ЩЕ ИЗРИГВА. КАТО СВЪРШИ ВОДОРОДА ЩЕ СВЪРШИ И ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА.
3
1
 
11
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Да се каже протуберанси - да, но цунами малко не ми се връзва със слънце. /освен ако имам някакви пропуски/
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
koi znae koi reaktor pak e izbylval uran i slynzeto im e vinovno.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И нас ще ни залее ли?