С какво точно са опасни магнитните бури

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите
Обновена: 21 фев 2011 18:31 | 21 фев 2011 15:15,
39
С какво точно са опасни магнитните бури
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Геомагнитните бури оказват влияние върху редица човешки дейности. Те са опасни най-вече за хората, страдащи от сърдечни болести, а така също и от високо или ниско кръвно налягане.

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават именно по време на т.нар. слънчеви бури.

Слънчевите изригвания често се съпровождат от главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъние, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус и резки промени в кръвното налягане.

Учените обясняват факта с това, че при колебанията на магнитното поле се забавя кръвообращението и настъпва кислороден глад за тъканите.

През 1930 г. в Ница случайно било забелязано, че честотата на инфарктите и инсултите при възрастните хора рязко нараствала в дните, когато в местната телефонна станция имало нарушения и прекъсване на връзката.

Впоследствие било установено, че нарушаването на телефонните връзки става по време на магнитни бури.
Така се стигнало до извода, че инфарктите и инсултите също са свързани с това явление.

Взаимовръзката била установена още през 1928 г. от Александър Чижевский, съобщи РИА Новости. По-късно през 1950 г. германските учени Рейнхолд Ройтер и Карл Вернер, след анализа на 100 хиляди автомобилни катастрофи, отбелязали рядкото им увеличение на втория ден след слънчево изригване.

Още по темата

Няколко години по-късно руският съдебен медик Владимир Десятое регистрирал силно увеличаване на броя на самоубийствата (с 4-5 пъти), отново на втория ден след слънчево изригване. Именно вторият ден съответства на началото на магнитната буря.

На отрицателното влияние на магнитните бури са подложени от 50 до 75% от населението на Земята.

До 50% от хората са способни на адаптация по време на магнитни бури, които се редуват през 6-7 дни.

Установено е, че младите хора на практика не усещат влиянието им.

Критиците пък твърдят, че гравитационните смущения, свързани с промяната на взаимното разположение на Земята, Луната и планетите от Слънчевата система, са прекалено слаби, за да може да окажат влияние върху човешкото всекидневие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Възрастна жена преди 12 години
Страдам от мигрена с аура от 8 годишна.Водила съм си над 30 години дневник за пристъпите. При пристъп приемам 1 парацетамол и пия две кафета.Правя си интензивен масаж на ръцете.Установих, че пристъпите с аура в 90% от случаите съвпадат с висок интензитет на слънчеви изригвания К равно или над 4- беше интересен пристъпът ми на 12.03.. Всички пристъпи ми съвпадат с пикови състояния на луната. Учен съм в друга област, но ме интересува -леля получава пристъп в София в петък - в неделя аз в Бургас.
39
0
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Така ти се струва, защото до 89-та не е имало никакви медии в България. По целия свят медиите преувеличават нещата, но хората са им свикнали и не им обръщат такова внимание. Но за да не им обръщаш внимание, се налага да се мисли, а това зомбираните българи вече не го могат без помощта на телевизора и някой от дебилните водещи, които да му казват как да мисли.
38
1
 
1
 
! Отговори
ana преди 12 години
+++njma magnitni byri+++ima poslania ot gore+++
37
6
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Магнитните бури са най опасни когато намагнетизират долните работи на теб и комшйката и мъжа и ви хване
36
3
 
1
 
! Отговори
Айнщайн преди 13 години
36 Герасимее, много се вживяваш...мойто момче...леко баце...леко!
35
4
 
6
 
! Отговори
Герасим преди 13 години
Много прости ... пишат тука.Това е статия, в която се цитират учени хора, ама цървулите зад мониторите са по- учени от тях!
34
4
 
1
 
! Отговори
4estitka :D преди 13 години
PAZETE SE OT PINGVINITE I KURMORANITE TE SE OPITVAT DA ZAVLADEIAT SVETA !!! HAHAHHAAHHA
33
2
 
4
 
! Отговори
baba Pena преди 13 години
Njama da se uchudja, ako ni preporachat da si kupuvame vaksina sreshtu magnitni buri....vse njakakva zel imat tezi reportagi ...
32
1
 
2
 
! Отговори
ТЕКО преди 13 години
ДО 32 . КУЧЕ С ТЕБ СЪМ , НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН !
31
5
 
21
 
! Отговори
мръсници! преди 13 години
Мошениците вечно да плашат хората с разни заплахи.ТОВА Е УМИШЛЕНО! Прави ми впечатление след 1989г медиите постоянно плашат хората.То не бяха слънчеви бури,то не бяха 2012-та години,то не беше огромният пропаганден балон 2000 година и катастрофата,която щеше уж да дойде на 1 януари 2000 заради софтуерни проблеми.Кой има интерес да насажда страх в хората не знам.Но едва ли са почтени хора.Някакви мошеници умишлено плашат хората,да им вземат страха и ги манипулират дори с най-дребни неща.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до кака Пенка :Како , трябва да ти кажа ,че в такива случаи наистина се радвам , когато някой ми вдигне кръвното . :D А до останалите ,моля не поставяйте диагнози , предпочитам да не пия хапчета за всяка една глупост . Ако зачестят бурите и земетръсите ще му мисля , засега всичко е наред . :D
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 13 до 17това от къде го копира? от кога неврофизиолозите преглеждат пациенти :-) Иначе, преписаното много точно обяснява прилошаването, падането на кръвното и "защо всичко ми се стеснява" по време на магнитна буря. И защо да не е невро-вегетативна дистония? Ако се съмняваш, отиди в НЗОК си и поискай разрешение за направления за изброените 5 специалиста наведнъж/щото си има лимит!/. Не знам да има неврофизиолог в България, но може да пробваш при старчетата от БАН.
28
7
 
3
 
! Отговори
Иво преди 13 години
Опасни са само за неспокойните умове.
27
4
 
17
 
! Отговори
астроном преди 13 години
Най-голямата опасност е от удавяне в глупостите написани от неграмотните журналисти на нискокачествените медии.
26
4
 
0
 
! Отговори
loko преди 13 години
tva e proletno slance
25
3
 
7
 
! Отговори
добрют'ро преди 13 години
Бааа....!! Зилену Слунци.....Бах ***'аму.....:D
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес.бг, довършете си изречението в подзаглавието, какво е това "Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите" и край на изречението...
23
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 13 години
Магнитните бури са опасни най-вече за тези, които четат подобни статии - за магнитните бури!А между другото - през 1930 година няма как тези бури да окажат влияние на телефонните линии по простата причина, че тогава не е имало сателитни комуникации - именно комуникационните сателити са най-застрашени от влиянието на слънчевите магнитни бури защото са на геостационарна орбита - извън защитата на магнитосферата.
22
1
 
13
 
! Отговори
UFO преди 13 години
Напишете UFO and SUN в Google и разгледайте! Също и на сайта на NASA stereo-ssc.na.nasa.gov/beacon/beacon_secchi.shtml . Странни обекти с отблясъци и големината на Земята, и в пъти по-големи от нея обикалят около нашето Слънце, кацат на и излитат от него, "гмуркат се" в него без да изгарят!!!, блъскат се в него и го използват като Stargate, за да напуснат Слънчевата система и т.н. Не забравяйте: "Само затворения ум, отрича истината!"
21
2
 
4
 
! Отговори
Правописка преди 13 години
Безсъница - много интересна несъществуваща дума, "журналисте" ...