МКС прескочи космически боклук

Орбитата на станцията бе изместена с 10 км
30 сеп 2011 14:40,
13
МКС прескочи космически боклук
Изображение: NASA

Руският Център за управление на полетите (ЦУП) извърши непланирана предварително корекция на орбитата на Международната космическа станция (МКС), за да се избегне сблъсъкът й с отломки от изстреляната през декември 1991 г. ракета-носител "Циклон-3", съобщи ИТАР-ТАСС.

Всички операции бяха извършени прецизно и станцията мина над отломките на разстояние около 10 км, оповестиха от пресслужбата на ЦУП.

Още по темата
Маневрите бяха извършени с помощта на двигателите на модула "Звезда". В резултат средната височина на орбитата на МКС се увеличи с 4,7 км и достигна 387,4 км. Средната височина е виртуална величина, която сама по себе си представлява въображаема кръгова орбита, чийто период на въртене около Земята се равнява на периода на въртене на станцията по реална елиптична орбита, отбелязаха от ЦУП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: МКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 12 години
2ри номер"projectile (няма точен превод на БГ уви) "Точният превод на тази дума е снаряд.Имайте предвид /7ми особено/, че куршума също е вид снаряд. Пояснявам за да не влизаме в излишни спорове.
12
0
 
3
 
! Отговори
до алхимика преди 12 години
ти си се родил мъртъв. Какво да спрем да мечтаем за нови хоризонти ли ?Човек никога няма да може да лети, човек никога няма излезе в космоса, човек никога няма да стипи на луната.. еми чували сме и преди такива приказки.. всеки път когато някой отворко каже така, после бива разбит на парчета и остава забравен. Запомнят се само хората, които са протегнали мечтите и въображението си.П.С. алхимик е псевдо химик.. т.е. фалшив такъв.
11
0
 
1
 
! Отговори
Ром преди 12 години
Ябаааа, баце тея *** от космоса жилязо ли бе? Я го дай насам.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората искат на Марс да кацат, а този ми говори за залез на космонавтиката.
9
7
 
3
 
! Отговори
алхимика преди 12 години
След МКС идва залезът на космонавтиката. Пилотирани полети повече няма да има. Разбра се,че освен на Земята на другите небесни тела няма условия за живот. И заселването там е невъзможно.Още 5-10 години ще се изстрелват автоматични сонди към големите планети. А когато бъдат изучени и те,полетите ще бъдат спрени окончателно. Само астрономите ще продължат да зяпат през огромни телескопи далечните звездички. Които никога няма да достигнем и посетим.
8
0
 
4
 
! Отговори
5555 преди 12 години
така е ,ще има *** в Космоса защото си нямат кмет.най подходящ е Александър Ттомов-Луки.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"...изстрелваща т.н. projectile (няма точен превод на БГ уви)..."Има. Проектил се казва на туй що излиза от цевта на огнестрелното оръжие. Ако беше ходил в казармата, сигурно щеше да знаеш ;)
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По Програма на ЕС - инфраструктура, очакваме завод за преработка на космически ***. Кой ще среже лентата?
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
387,4 km kakyv kosmos bre , te sa v atmosferata na zemiata
4
0
 
5
 
! Отговори
Хм пак до Ано 2 преди 12 години
само не се хващай и за думата "гори" - знам, че в космоса няма горене :-)
3
0
 
5
 
! Отговори
Хм до Ано 2 преди 12 години
Че много фантастични филми съм изгледал - верно е, затова и заимствам идеи от тях.. Не забравяй, че някои идеи от филмите вече ги виждаме в космоса - пример: малкото летящо роботче с камера, микрофон и т.н. от Стар трек - вече ползват такива на МКС.Колкото до оръдието - признавам, че не е точна дума, но ще онагледи хората, които не разбират, но четат коментарите. Но можеш да бъдеш сигурен, че разбирам какво би направило лазерно оръжие - затова съм и написал "да ги гори отдалече тия ***"...
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много филми гледаш, така се целят болтове движещи се с 20 000 км/ч из космосасамия термин оръдие предполага оръжие, изстрелваща т.н. projectile (няма точен превод на БГ уви) който в самата си същност е кинетичен импактор, докато лазера е енергийно оръжие, което "стреля" с фотони, комбинацията "лазерно оръдие" е лишена от смисъл и такива работи има единствено по зле обмислени филми и игри, може да кажеш "лазерно оръжие" и да има практически смисъл
1
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 12 години
бравоследваща стъпка - лазерно оръдие да ги гори отдалече тия ***... щото нищо чудно някой ден станцията да бъде матирана от 3-4 идващи наведнъж ***...