Проект "Безсмъртие": Дълъг живот с мозък в тяло на робот

Руснак агитира милиардери и 30 учени, за да правят аватари
Обновена: 22 юли 2012 17:07 | 22 юли 2012 13:32,
119
Проект "Безсмъртие": Дълъг живот с мозък в тяло на робот
Алек Гинес в една от най-запомнящите си роли на джедая Оби-Уан Кеноби, който след първата серия от сагата "Междузвездни войни" се превърна и в холограмен образ. Снимка: Reuters

Вечната човешка мечта за безсмъртие придобива конкретни очертания с огласяването на грандиозен проект по разработването на технология за трансплантиране на мозък в роботизирано тяло.

Революционното хрумване е на руския медиен предприемач Дмитрий Ицков, чийто клиенти ще бъдат милиардери, пише британският всекидневник „Дейли Мейл“.

Срокът за създаване на холограмния аватар по проекта "кибер безсмъртие“, получил наименованието си заради едноименния филмов касоразбивач на Джеймс Камерън, е 2045 г.

Ицков твърди, че вече е склонил 30-ина учени и се бил свързал с милиардери от класацията на сп. „Форбс“, които били помолени да отворят банковите си сметки и да инвестират в проекта му.

За инициативата учени от цял свят ще бъдат свързани в интернет за създаване на международен научен център.

Щабът ще се занимава с антропоморфна роботика, моделиране на живи системи и на мозък и съзнание.

До десет години трябва да бъде разработен проектът на самата технология. На следващия етап "индивидуалното съзнание" ще се прехвърля в изкуствен носител без хирургия - трупът ще остава като празна черупка, а човекът ще продължи да живее в робота.

Последната стъпка ще е холографно човешко тяло. С него кандидатът за безсмъртие ще може да минава през стени, Ще могат да се движат със скоростта на светлината, като ефирния образ на великия майстор джедай от култовата холивудска сага „Междузвездни войни“ - Оби Уан Кеноби.

Неотдавнашни открития позволиха на учените да "надникнат" в човешки мозък за първи път с машини. Никой обаче досега не се е ангажирал да създаде роботизиран аватар.

Американската агенция за авангардни изследвания в областта на отбраната има разработки с военни цели за дистанционно контролиране на андроиди с мозъчни вълни, така че те да могат да заемат мястото на войници в сражения.

Нейната програма, наречена също "Аватар", разработва интерфейси и алгоритми, с които "войник ефективно да може да си партнира с полуавтономна двукрака машина, заключва "Дейли Мейл", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
1
 
! Отговори
tzako преди 11 години
ot nau4na gledna to4ka ne e zle,oba4e kato bade6t fakt e pulna prostoti! Taka ili ina4e za bogatite vse se namira niakakva nadegda za po dalag bezmislen jivot nepulnotzenen sas sigornost,razbira se ozna4ava samo edno - glada se razrastva
105
2
 
4
 
! Отговори
Емил Георгиев преди 11 години
Всички, които не вярвате в успеха на проекта, ви трябва сериозно наблягане върху интелектуалното ви развитие. Това е бъдещето, харесва ви или не ! Човека със всичките си органи постепенно умира, тялото става все по-негодно за днешният живот, а пък да не говорим занапред. Всички болести и т.н ?!? Време е за нова генерация.Всичко, което е описано с тези учени и това финансиране е напълно реално, колкото и да сте *** да го проумеете.Иии...учените са по-*** от вас, та се хващат така ли ?
104
2
 
4
 
! Отговори
baihui преди 11 години
absolutno vsiak gadina koito ima pove4e ot 1 mln zaslujava da bade prebita s kamanisamo tova ostava - mrasnite al4ni i kradlivi gadove da jiveiat ve4no, 4e da mogat da marsiat sveta ve4no
103
6
 
4
 
! Отговори
само БОГ преди 11 години
само БОГ може да създава живот...няма как човек да мести една душа от едно тяло в друго та дори направено перфектно ново такова.
102
9
 
6
 
! Отговори
защото преди 11 години
Милиардерите имат достатъчно МОЗЪК да не финансират такива налудничави проекти......!
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Glupostiiii. 4owe6kiq mozyk ostarqwa!!! Ako 6te i w mlado tqlo da se sloji. Wseki trqbwa da ostarqwa i umira, za da otsypwa pyt na nowoto. Nowi idei, nowi sili. Prirodata si znae rabotata. I typite ruski oligarsi trqbwa da si go nabiqt w mutrenskite glawi.
100
1
 
4
 
! Отговори
Saito サ& преди 11 години
Май някой е прекалил с гледането на "Ghost in the Shell"... Ако успеят, това наистина ще преобърне всички концепци и доктрини - политически, военни, икономически, юридически, морални. Трябва да се запитаме, не се ли превръщаме по този начин в нещо различно от Хомо Сапиенс? Не се ли приближаваме до машините прекелно много и ще можем ли да поставим ясна граница какво е човек и къде започва машината...
99
1
 
14
 
! Отговори
обикновен човечец преди 11 години
Аз мисля така: Човек е неговият мозък. Всичко друго,накичено по тленното му тяло обслужва това сиво вещество - дава му кислород, храни го с калории, задоволява нуждите на мозъка от положителни желания и емоции, и т.н. Мозъкът пък изпозва придатъците накичени по тялото за своите си цели. Примерно им казва да се стремят към размножаване, за да създаде себеподобни други мозъчета. Въпросът е каква е целта на всичко това...???!!!! А безсмъртието и сега си го има-всеки от нас се преражда в децата ни..
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
звучи страхотно и вероятно бъдещето ще бъде точно такова. Нашите тела са нашите вериги, трябва да ги храним постоянно, за да ги храним трябва да работим, но същевременно те страдат от хиляди болести, не може да живеят под вода в космоса... Не е ли страхотно да минаваш през стени, да летиш със скороста на светлината а да се храниш от време на време като си вкараш кабела в контакта и да не се страхуваш, че ще умреш защото вече си безсмъртен? Можеш да отидеш навсякъде където пожелаеш и т.н.
97
0
 
5
 
! Отговори
Основа преди 11 години
Какво е предназначението ти господин "конструкт"? Защо се раждаш, развиваш, създаваш поколение? Не е само за да ядеш и да сереш. За тази цел има по-успешни видове във веригата или кръговрата. От конструктивна гледна точка няма проблем за подменяне на въглеродния в силициев контейнер. Само трябва да се намерят всички датчици, химични системи, генератори и пр. и да се изследват. Остава софтуера, който също не е чак такъв проблем. След това за да стане човек трябва да оживее, да има индивидуалност!
96
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е невъзможно хора, защото човек освен материално тяло има и жизнено дихание, което е нематериално.. и да не забравяме, че само Бог може да създава живот, никой друг!
95
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фундаменталистите ме забавляват. Ходете си в дупките и си живейте в тъмните векове! Заради вас сме 1000 години назад, вие и вашите тъмни векове, гонения на науката и инквизиция!Няма доказателство за бог, или дори за душа. Колкото и да не ви е приятно, ние сме биологични конструкти, и преминаването към силициево предаване на сигнали вместо въглеродно е просто въпрос на време и средства.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К'ви енергийни канали бе бате...Ти си една борба от клетки както казва Д-р Хаус... Мозъкът може да съществува без останалите работи, все пак той е център и контролира всичко. Само трябва някой да направи интерфейс който да се включи някак към мозъка(това ще е много сложно, но не невъзможно, просто ще отнеме време) останалото всичко е софтуер който кореспондира между отделните части на тялото и мозъка. Жалко, че няма да съм жив да го видя. Със сигурност няма да се случи в следващите 100 години
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хаста ла виста бейби!
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова изследване предизвиква етични проблеми и вероятно това ще е само изследване.Аз не съм християнин, но по принцип вярвам във безтелесното,във душата,в отвъдното и според мен такова нещо няма да е възможно,защото тази машина няма как да има душа,защото човекът има невидими енергийни канали в тялото му,които са нематериални. Това са тъй наречените меридиани във китайската акупунктура. Светът не е само материално,животът на организма се управлява от енергиите,които не могат да се пресъздават
91
1
 
3
 
! Отговори
Anton преди 11 години
Byxale ami ti v kakvo vqrvash be slance zlatno...ne vqrvash v bog...ne vqrvash v xristinqstvoto da ne si rqzan ili si ot Shao lin che si drankash za sekti i tnt...:D ne mi kazvai che ne vqrvash v nishto zashtoto tova e pulen shit...qvno si nqkakav dosta nagrobqvan v obshtestvoto tip koito e sviknal da si pokazva prostotiqta na xorata koito istinski vqrvat v neshto kakvoto i da bilo to ...poredniq smeshnik s neotvardeno suznanie :X ne mi otgovarqi che korema me boli ot smqx s tebe veche BB
90
2
 
6
 
! Отговори
леле мале преди 11 години
Историята за " Д-р Франкенщайн" се завръща отново. Всички знаем как се развива действието по нататък.
89
3
 
2
 
! Отговори
Edobre De преди 11 години
Seks sas hiks bozon dali 6te moje da se pravi?
88
4
 
15
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
А защо пък тялото трябва да е на човек? Много скучно. Искам робосекс... Набраво ще и разбия TCP/IP протокола :) --Защо само с роботки?! Може с динозавърка, с извънземни, с тракторица! Зависи само от твоята фатазия. Дори може с гадини с много дупки, а ти да имаш тяло с поне десет чучура. Кеф ти една, кеф ти десет едновременно.И никакъв проблеми с болести или резервни части.проф Балкански
87
4
 
12
 
! Отговори
До 97 преди 11 години
А защо пък тялото трябва да е на човек? Много скучно. Искам робосекс... Набраво ще и разбия TCP/IP протокола :)