Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо

Той може да слезе от орбита до дни, на 3-4 май
Обновена: 29 апр 2015 15:41 | 29 апр 2015 15:32,
153
Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо
Снимка: Архив Reuters

Загубен е контролът над "Прогрес". Космическият кораб започна да пада към Земята, съобщи Франс прес.

"Операторите са загубили контрол над космическия кораб, който пада към Земята" - заяви за АФП отговорно лице от руския космически комплекс. "Той започна да пада", потвърди източникът, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

От своя страна ТАСС информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието /ЦУП/ след пауза ще извършат днес още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

"Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят, според възможностите си, нещо. Трябва да има най-малко още три сеанса" - е казал за руската агенция източник от ракетно-космическия отрасъл.

Според него, ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май.

"На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата" - е казал източникът.

Малко по-късно ТАСС съобщи, че контролируемото сваляне на "Прогрес" от орбита е невъзможно.

"Специалистите признаха, че ситуацията с "Прогрес" е безпереспективна. Контролируемото сваляне на космическия кораб от орбита няма да се получи", е казал източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия. На "Прогрес" са били подавани команди, но от тях не е имало полза.

"Прогрес М-27М" беше изстрелян от Байконур във вторник, на 28 април. След отделянето на товарния космически кораб от ракетата "Союз" са започнали да постъпват съобщения, че не са се отворили антени на системата "Курс". След това е било установено, че той се намира на непланирана орбита и се върти неконтролируемо. Опитите за връзка досега не са били успешни.

Сътрудници на обединения център за космически операции на авиобазата на САЩ Ванденберг в Калифорния са открили 44 отломки с неизвестен произход на орбита в района на космическия кораб "Прогрес М-27М", съобщи днес командващият центъра генерал-лейтенант Джей Реймънд, цитиран от ТАСС. По думите му засега американските специалисти не са успели да установят произхода на отломките.

Специалисти разглеждат като вероятна причина за извънредната ситуация с космическия кораб "Прогрес М-27М" разхермитизирането му заради некоректната работа на ракетата-носител, съобщиха днес за ТАСС от ракетно космическия отрасъл.

"Една от версиите на случилото се е разхермитизиране на "Прогрес" в резултат на некоректната работа на третата степен на ракетата-носител "Союз" - е казал той. Събеседникът на руската агенция е пояснил, че според специалистите третата степен на ракетата може да е дала на кораба прекалено голям импулс, заради което може да е бил повреден корпусът му.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 8 години
До *** :)))Рег. номер на колата ти трудно ще видят при резолюция 15х15 см, освен ако табелата ти не е с размери почти метър на метър. Друг е въпроса, че заради ъгъла, който в повечето случаи (на видимост) е между 70 и 90 градуса , също е невъзможно да бъде прочетен.Много филми гледаш.
80
0
 
1
 
! Отговори
www преди 8 години
А ако вътре имаше хора?
79
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ги украинските ракетни двигатели..... няма. Няма да летят руските ракети вече.
78
4
 
15
 
! Отговори
Палячо :))) преди 8 години
До циркЯнките, от космоса, от шпионски спътник, могат да ти видят регистрационния номерна автомобила, и виждат обекти с размери 15/15 сантиметра, какво остава за отломки в космоса :)))
77
10
 
3
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Абе тези янки много бързо и кога намериха отломките? след като се казва че кораба ще влезе в атмосферата на 3-4 май.
76
7
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 8 години
"Що не пише, че на борда е имало знаме на червената армия по случай 70 годишнината от победата над фашизма. Изпуснахте най-интересната точка за коментиране ...."Няма нищо интересно соросоиде, даже ще те разочаровам- от Роскосмос обявиха, че още на 27-ми март са изпратили едно Знаме на Победата на борда на Международната Космическа Станция /за всеки случай/. :))
75
3
 
16
 
! Отговори
не мога да повярвам преди 8 години
Съветска/руска техника да дефектира- ай стига бе, това никога не е било...................
74
7
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Руски:Протон - на всеки 5-6 полета се дъни. Имаше провал 2014, 2013, 2012 година... Непрекъснато и постоянно. Практически няма полет без провал. Това е основната тежкотоварна ракета на Русия.Союз 2 - тук е по-добре - 44 полета, от които 41 успешни. Имаме провал в края на 2011 и миналата 2014, който бе донякъде компенсиран - на Галилео спътниците.Союз У - 745 полета, 724 успеха, 21 провала...Статистиката говори за качеството.Съжалявам.
73
6
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
Иначе. Ето какви са числата - сравнявайки американски и руски ракети.Атлас 5 (Американска) - 53 полета, всички завършили успешно - само с една аномалия през 2007, при която имаше по-ниска орбита, успешно скоригирана впоследствие.Делта 2 (Американска) - 153 изстрелвания, от които 1 провал и един частичен провал (със спасяване на мисията). Има над 70 успешни последователни полета.Делта 4 (Американска) - най-новата Делта, 29 полета, само един частично неуспешен, и то в началото на експлоатацията
72
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то това новина ли е? За руска техника...
71
5
 
8
 
! Отговори
:( преди 8 години
Жалко, че Путин не е решил по повод празника да изнесе реч от МКС...
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей това ако бяха американците какъв вой и каква радост щеше да настане.
69
2
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
И между другото неконтролирано падане значи, че никой не знае къде ще се пръснат отломките от ракетата и дали няма да нанесат поражение на земята. Дано да изгори напълно, ама докато не падне, няма как да се знае.
68
1
 
8
 
! Отговори
me преди 8 години
Много тъжно за ракетата и за товара. Това беше доставка за МКС. Дано този път да хванат саботьора и да го вкарат в затвора, защото това на нищо не прилича. Русия и САЩ са сюзници в космоса, ако кой да е се откаже, с МКС е свършено. Това просто не е нещо, с което да си мерят половите органи!
67
4
 
10
 
! Отговори
ДО 77 преди 8 години
ЗАТОВА АМЕРИКАНЦИТЕ ПОЛЗВАТ РУСКИ ТОВАРНИ КОРАБИ.
66
1
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 8 години
А български технологии има ли? Ами няма, ха ха ха...
65
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руски технологии в действие. Кога ще се научат пияните рашки,че техниката и космическите технологии трябва да ги оставят на японците и американците. Къде се чуло руснак и техника - винаги в конкуренция на пазара по-успешния продукт е западния.Руския си е руски,тоест изостанал и трошлив.Руснаците правят техника ВЪПРЕКИ че не могат да я правят както трябва,а японците и американците я правят ЗАРАДИ полезността и високотехнологичността си.
64
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина има една от най-плодородните земи в света, а купува турски домати и гръцки краставици...Бах тоя българин......
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българина бе, остави това космос, ракетни технологии, космически кораби...сложно нещо е за те бе, българина. По-добре се готви, че скоро иде време да брулиш джанките и да събираш гнилите сливи от земята, да правиш пърцуца - туй го можеш най-добре...всъщност само това можеш...
62
5
 
18
 
! Отговори
сделано в СССР преди 8 години
Путин плаши с ядреното копче, ама като го натисне:- може просто да се счупи;- може да потъне;- може да се окаже, че някой е откраднал копчето.