3D принтирането създава органи, а 4D принтирането? Хора!

Остава да видим какви проблеми би разрешила новата технология
Обновена: 3 фев 2016 13:21 | 3 фев 2016 10:00,
33
3D принтирането създава органи, а 4D принтирането? Хора!
Кадър: YouTube

Триизмерният печат - изработката на физически обекти от дигитални файлове, последните години постигна огромен напредък. От чисто забавление най-вече за децата, 3D принтирането достигна един от върховете си преди година, когато НАСА отпечата гаечен ключ, който реално може да се използва като реален.

Но това вече не е интересно за учените, които гледат към бъдещето. Изследователи от университета в Харвард наскоро разкриха най-новите си постижения в сферата на 4D принтирането.

В този случай четвъртото измерение се отнася до времето. Принтирането на обектите започва като върху равна повърхност се поставя композитен гел, а след това се разширява в триизмерна форма, когато се потопят във вода. Гелът съдържа тънки влакна целулоза, която се добива от растения. Подредбата на въпросните влакна определя твърдостта им, както и степента, в която те ще набъбнат при поставянето им във водна среда.

Във видеото може да се види трансформацията на 4D структурата, след като се потопи във вода.



Екип от учени в Харвард, воден от Дженифър Люис, е бил вдъхновен от начина, по който растенията променят формата си във времето най-вече заради фактори като слънчева светлина, температура или влажност на средата, в която се намират.

Както повечето "нови" неща, за които чуваме в днешно време, 4D принтирането не е нова концепция. Професор Тибитс от Масачузетския технологичен институт заговори за него още през 2013 г. Разликата е че неговата концепция се основава на използването на два материала - един мек и един твърд, а тази на Харвардския екип - само на въпросния хидрогел.

Остава да видим какви проблеми точно би разрешила новата технология за 4D печат. Надеждите към сегашното 3D принтиране е че в обозримо бъдеще то ще може да създава нова тъкан или напълно функционални нови органи, тъй като за принтирането могат да се използват живи клетки.

На теория, новото измерение време би означавало, че отпечатаните обекти ще могат да се адаптират, променяйки формата си спрямо човешкото тяло.

Но от Масачузетския институт твърдят, че сме много далече от постигането на такъв резултат, защото дори по-простото 3D принтиране има още много за усъвършенстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: 3Dорганиучени4D
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
А 5 D принтирането - ***.
14
0
 
0
 
! Отговори
Р преди 8 години
До някой Е точно с аутокад ще е доста мъчно 3D принтиране :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 6В грешка си. Китайците принтираха къща и то на три етажа. Имаше статия в нета, преди доста време беше. За автомобила или друг работещ механизъм е така, не става. Но само къща е друга работа . Или пък цяло купе на кола също едва ли е проблем
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Технологията в бъдеще ще промени много браншове, но за сега е още много зелена.Но темповете на развитие наистина са много впечатляващи. Принтиран Гаечен ключ може да се използва на принтирана гайка и сега, но не е това въпроса има доста дълъг път да стане практична технологията.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен13ти не каза ли така за малоумното население открило джиесема, блутута, микровълновата, интернета, микрокопютрите, безжичните технологии...нека да откриват *** че бай ганйо да им ползва откритията
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си принтирам автомат и обера с него банка,след това справедливия български съд дали ще приеме тезата че съм обрал банката с ксерокопие?
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До знайкоРуснаците от край време се опитват да залеят света с фалшива валута но тоалетната хартия е по ценна от тяхната рубла
8
1
 
0
 
! Отговори
Пре преди 8 години
МОЛОДЦИ , само че заблужбдава те хората !
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като че ли в Америка мечтите се сбъдват по често.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tova e nacaloto kokato interneta ste si postroi armia i ste koli na ret dokato si svarsi rabotata
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия глупости английските "учени"може да ги разправят на собственото мал.оумно население. Ако на рисуването със спринцовка му викат 4D принтиране значи съвсем за тъ.пи ни мислят
4
2
 
6
 
! Отговори
Мечтател преди 8 години
Страхотна новина!Ако целият народ дадем пари, ще съберем достатъчно и ще си изпринтим цяла серия от ген. Борисов. Така ше си имаме за вечни времена достойно, патриотично и народолюбиви управление!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е, но пластмасите, които се ползват са токсични, мисля дори канцерогенни.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото сканираш ,това ще отпечаташ,
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статия в унисон с настроението и интелектуалното ниво на аудиторията.