Астрономи откриха троянски астероид в орбитата на Уран

Троянски астероиди досега са открити край Земята, Марс, Юпитер и Нептун
30 яну 2017 13:38, Елка Василева
9
Астрономи откриха троянски астероид в орбитата на Уран
Снимка: архив, Reuters

Испанските астрономи Карлос и Раул де ла Фуенте Маркос откриха край Уран втори троянски астероид - 2014 YX49, който се намира в района на точката на Лагранж L4 и е в орбитален резонанс 1:1 с планетата, съобщи Лента.

По преценки на учените в качеството си на троянски астероид в орбитата на Уран 2014 YX49 е бил през последните 60 000 години. Преценките им показват, че в подобен статус астероидът ще остане още около 80 000 години.

Местоположението на 2014 YX49, както и на първия открит край Уран троянски астероид - 2011 QF99, в дългосрочен план се определя от Юпитер и Нептун. Както и 2011 QF99, 2014 YX49 е с диаметър няколко десетки километра.

Заключенията на учените са базирани върху проучванията им за 2014 YX49 в базата данни за малки тела на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Освен край Уран троянски астероиди досега са открити край Земята, Марс, Юпитер и Нептун.

Същите испански учени по-рано установиха, че астероидът 2016 HO3, открит през април м.г., след няколко милиона години ще престане да бъде квазиспътник на Земята.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Урантроянски астероид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
TheDumv преди 7 години
До ГалилейТроянски астероид в точка Л4 не кръжи около планетата, а се намира в орбитата на планетата /кръжи около слънцето/ и се движи пред нея. Троянските астероиди се наричат така защото са временно на местата на които са. В реалния космос където много неща се въртят около слънцето при правилното подреждане на планетите и спътниците им, троянските астероиди спират да са троянски и стават само астероиди...
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати некадърната статия аз :) добре, че е Галилей(2) да обясни на хората за какво става дума :)
3
0
 
2
 
! Отговори
Баш Майстора преди 7 години
Бъзикате се ..?! :))
2
1
 
20
 
! Отговори
Галилей преди 7 години
"Троянски" се нарича онзи астероид, който има същия орбитален период, какъвто има и планетата, около която кръжи този астероид. В материала по-горе е употребен синонимен термин - "орбитален резонанс 1:1 с планетата".Като не се пояснява, читателите ще си помислят, че в гр.Троян вече произвеждат астероиди и ги пускат в космоса.
1
2
 
7
 
! Отговори
Троянска сливова преди 7 години
Браво! Само така и занапред!