Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки

И Слънцето е започнало живота си като двойна звезда
15 юни 2017 11:45, Елка Василева
11
Астрономи установиха, че звездите се раждат по двойки
Снимка: архив, Reuters

Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ.

Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намерят доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Учени наскоро наблюдаваха новоформирали се звезди в огромен молекулярен облак в съзвездието Персей. Когато се опитали да създадат компютърен модел, който съответства на молекулярния облак, констатирали, че единствено симулации, включващи бинарни системи, могат да обяснят наличието на подобен облак в Персей.

"Проучихме редица статистически модели, за да разберем дали трябва да държим сметка за относителната популация на млади отделни звезди и разпределението на бинарни системи в молекулярния облак в Персей. Оказа се, че единственият съответстващ на данните модел е онзи, при който всички звезди първоначално са били част от бинарни системи. Тези системи впоследствие се свили или се разпаднали на части", заяви астрономът Стивън Сталър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Получените резултати потвърждават онова, което редица астрономи по-рано теоретизираха - че Слънцето е започнало живота си като двойна звезда.

Звездата близнак на Слънцето изглежда се е отскубнала малко след раждането си. Някои учени са на мнение, че гравитацията на двойничката на Слънцето, кръстена Немезида, е тласнала астероид към сблъсък със Земята. Този астероид затрил динозаврите от лицето на нашата планета.

"Виновникът вероятно е бил Немезида", отбеляза Сталър.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal.
 

/БТА/


11
Още по темата: слънцезвезди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже колко *** народ пише и земята е плоска нали?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте сега ... и Русия и САЩ имат богата история с космическите изследвания и технология. Смешно е да се подценяват постиженията и на двете страни още по-малко когато няма научна институция която да ги успорва. Когато има доказателства за нещо няма нужда да го вярваш, че е така.

Отделно при учените няма проблем кой от коя страна е... това са простотии за политиците.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех таз русия много велика бе :) то за това марсохода им в момента се разхожда по дъното на океана.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си вземи лекараствата и не коментирай теми от които никаква идея си нямаш.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците отдавна доказаха че не са ходили на луната защото е невъзможно. Ако беше руснаците да имаха база вече там още преди тях
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че бяха руснаците да ви покажат как се лети в открития космос. Краварите летят само на Фотошоп.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките им космически мисии и "доказателства" са само Фотошоп били снимали Плутон снимали дрънки как ще сни аш нещо където няма силна светлина и то докато се движел толкова бързо напълно ни взеха за аптали краварите
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие до луната не можете да отидете за звезди ми говороте... Те и совалките толкова са ходили в космоса видяхме как избухнаха при опит да литнат. Кравари.