Една намерена частица: Динозаври са тичали по нашите земи!

Артефактът е открит миналия век, но чак сега е бил проучен
53
Една намерена частица: Динозаври са тичали по нашите земи!
Снимка: Reuters

Динозаври са тичали по българските земи преди милиони години. Доказва го частица от един от тях, открита в района на Чирпан.

За нея съобщи Евгени Коев, председател на Пещерен клуб "Делвент" във Велико Търново, цитиран от "Дарик".

Частицата от динозавър е намерена през 80-те години на миналия век. Тя е била проучвана и изследвана над 15 години, в процеса се включили български и чуждестранни учени.

В момента артефактът се намира в Природо-научния музей в София.

Още по темата

Миналата седмица бе оповестено друго откритие, което доказва, че човечеството се е зародило по нашите земи.

Досега повечето учени - археолози смятаха, че нашите праотци са дошли от Африка, но малък екип български изследователи намериха доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България.

Както Dnes.bg писа тогава, свидетелството бе открито в пресъхнало ръчно корито край село Рупките. А то е вкаменелост от зъб от маймуно – човек.

"Наскоро се приказваше за зъб от маймуно-човек, който е открит в южна България. Това е факт от 5-6 години, но доста дълго време международен екип работеше за доказване на откритието. Същото е и с новите биологични видове, открити преди 3-4 години в района на Велико Търново. Отне ни година, за да докажем, че такива не са изследвани преди", обясни Евгени Коев.

Той допълни, че всяка пещерна система, в каквито са направени проучванията, е отделна екологична система. В тях могат да се намерят биологични връзки, за които хората не са подозирали досега.

"Когато говорим за опазването на пещери то от една страна е добре за хората, но от друга е голям плюс и за науката, защото единственият, ако мога да кажа, неземен свят, който съществува на Земята е в Мексиканските пещери, където има биологичен вид, който живее в некислородна среда. Там има бактерии, които живеят в сярна киселина", каза още Евгени Коев.

Той обясни, че изследването на пещерите помага и за изследването на Космоса.


53
Още от
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До JJIvanov Geolog
И как определихте датата на края на мезозоя, че и стигнахте до 50 години преди него? Начи сте определили, че сте стигнали до 01.01.64 997 933 преди Христа, така ли? Ма много сте точни бре! Абе човече, когато една наука борави с милиони години, дали може да говорят неща с точност +/- 50. Такъв времеви отрязък едва ли може да се определи когато се говори за еони, продължили десетки и стотици милиони години. Даже за преходите от един в друг период се говори като за "около"...
23
3
 
1
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 7 месеца
Ето за колегите които проучват края на мезозоя внимателен анализ по налични снимки на региона Нигерия Камерун показва че при катастрофа станала 46 години преди края на Мезозоя са се катапултирали "Нибируани" от екипажа на БЪГА ot NiBIRU ..Паднали са в окръг 10 и съседни на сегашен КАмерун.При предишни проучвания в края на мезозоя е имало жестока ядрена и по страшна война.ПО мои проучвания терциера започва с варовикови пластове с флинтови конкреции .Вижте разрези на професор Сеньовски от СОфия..
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До JJGeologa, мисля че анунаки ти е правил на главата аки, говориш за Нибуру, а в устата ти е .уру, намери котки с радиация, а не диспансеризация, щот живеем в демокрация
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пещерният клуб е "Дервент" и частиците са повече от една.

През 80-те кости от морски динозавър - мозозавър са намирани и вадени от пещера в района на Каменополско-Карлуковския район. Има и тематична публикация в отдавна несъществуващото вече списание Отечество.

А има и инфо за още кости от Плевенско.
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
най-динозаври от всички динозаври, са руските динозаври .
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В София има и много питекантропи.
18
1
 
4
 
! Отговори
Marin Tupolog преди 7 месеца
Намерихме умственоизостанал българопитек да дри.ска по форумите на днес. На базата на анализ на седименти собствено производство, той извлича разтърсваща информация, разбиваща представите ни за геологията. Имате уникалната възможност да прочетете великите трудове на този учен, само тук, във форума на ДНЕС.БГ
17
1
 
9
 
! Отговори
Баце преди 7 месеца
В капка смола от кехлибар намерена по нашите земи е открито газово мехурче съдържащо пръдня от динозавър. Следователно бобовите растения са възникнали именно тук.
16
3
 
0
 
! Отговори
Иванов Геолог преди 7 месеца
Намерихме тази година котки с увреждания тип "Края на ФАнерозоя"..
МНого специфична тежка проникваща радиация..Котките са още живи .Отглеждат се здравословно от моя позната..
15
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 7 месеца
МИналата година стигнахме до педесет години преди края на Мезозойската ера.
СЛед няколко тежки импактни събития следи от които са намерени в БЪлгария в Бяла Варненско от Праизингер и в Кладоруб Мездренско от професор Синьовски /прослойки богати на иридии/ стигнахме до следи от специфична тежка катастрофа известна като"БЪГА NIBIRU".. Появиха се данни за ТИА МАТЕ или тиа мат.Според мен следи могат да се намерят в БЕнин и Нигерия..
14
0
 
14
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 месеца
щом е намерен избит заб, там че е било некое репеу!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ма кво са откриле бе ? То у софее е пълно с евродинозавре
12
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 7 месеца
Ами сигурно от скокове във водата на динозаврите, са го изплискали морето.
11
0
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 месеца
Абе то другите си намират по цели динозаври пък ние само един кокал бе и то не друго ами зъб от ченето...Бреее да му се не види, тоя сигурно е прибегал през нащо и са спънал та паднал, та си чупил зъба, станал, теглил една майна и си продължил да бяга към джунглите бе, ама да го питаш кво са е объркал та оттука минал...
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хубаво де, тука е било дъно на море. Динозаврите би трябвало да са били водни.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаех си аз, знаех си и бях сигурен, че имало динозаври тук. Те са прапрародители на нашите седесари ...
8
6
 
3
 
! Отговори
1221 преди 7 месеца
ДИНОЗАВРИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ НАШИТЕ ЗЕМИ В ПЕРИОДА 1942-1944 ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА ПАРТИЗАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ех ако сега имаше динозаври, какви суджуци щяхме да правим!
6
2
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 7 месеца
Еми товарш Путин оправи кирилицата, сега е ред и на динозаврите :)
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен

Е тоя Путин, само той ви е в устата :D