НАСА разкрива: Последният ден от живота на Касини

Апаратът изследва Сатурн и "антуража му" от 62 луни от 2004 г.
30 авг 2017 09:23, Елка Василева
27
НАСА разкрива: Последният ден от живота на Касини
Снимка: архив, Reuters

Американското космическо управление разкри подробности за последния ден от живота на космическия апарат Касини, който ще настъпи в средата на септември, предадоха Ройтерс и ДПА.

На 15 септември, когато ще приключи мисията на сондата, тя ще направи последното от 22-те прощални "гмуркания" между пръстените на Сатурн и неговата повърхност.

Апаратът ще предава почти в реално време данни от атмосферата на планетата, докато изгуби контакт със Земята в 11,54 ч. по Гринуич. Тогава той ще се запали, докато навлиза в смазващата атмосфера на гигантската планета.

Касини изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации.

По време на последните си завъртания в орбита около планетата апаратът изследва нейната атмосфера и направи замервания, за да определи размера на твърдото ядро на планетата. Последните данни на Касини за пръстените на Сатурн пък показаха, че те са с по-малка маса от прогнозираното. Това навежда на мисълта, че те са "по-млади" от очакваното, на около 120 милиона години и че са се образували след зараждането на Слънчевата система, каза Линда Спилкър, един от експертите в НАСА, участващи в мисията на Касини.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: НАСАсатурнКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Повредиха климата с бели скенери монтирани на автомобили.Облъчват ледниците със сканиращи сателити контролирани от нагли престъпници .Терористи и катаджии принудиха милиард водачи да облъчват земята денем и нощем вкл с високорадиоактивни скенери монтирани вместо доказано безвредни жълти фарове на автомобили
4
12
 
8
 
! Отговори
Стойчо Керевиза преди 6 години
Подобен апарат Касини не съществува. Данните, които уж се получават от него, са изпратени от напреднали същества, комуникиращи тайно със Земята. В момента ХААРП е спрян, за да не пречи на комуникацията през последните дни. Има вероятност да бъде отново активиран на по-висока степен, за да се навакса с разрушенията. Юпитер също е плоска планета, като Земята. Това се крие усилено от "учените". Сириусците помагат за прикриването на цялата тази информация, чрез психополе!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До JJIvanov ГеологKo?
2
13
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Геолог преди 6 години
Милиони геолози много години проучваме края на палеозоя . Тогава след жестоки събития са ликвидирани над 89% около от всичко живи и мъртви в нашия резерват.Ето каква версия се породи по снимки от НАСА... НАши предшественици двукраки двуръки са стреляли по Юпитер с тяхно оръжия... Последвала е проверка и жестоко нападение над нашия сегашен обитаем дом..ПО този повод недейте стреля вкл сКасини срещу Сатур Юпитер Нептун и Слънцето..
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСА!