Откриха за пръв път тъмна звезда извън Млечния път

По преценки на учените обектът е на 2000 години
7 апр 2018 13:52, Елка Василева
14
Откриха за пръв път тъмна звезда извън Млечния път
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от Европейската южна обсерватория в Чили откриха невидима във видимите светлинни лъчи неутронна звезда със слабо магнитно поле и пръстен от студен газ, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт. Обектът е разположен близо до Малкия Магеланов облак и е първото подобно астрофизическо тяло, открито извън пределите на Млечния път.

По преценки на учените обектът SNR 1E 0102.2-7219 (E0102) е на 2000 години. Става въпрос за останки от свръхнова, които сформират сложна напомняща мехур структура. Данните, получени от телескопа VLT (Very Large Telescope) и рентгеновата обсерватория "Чандра", показват, че във вътрешността на мехура има тороидална област от студен газ, която бавно се отдалечава от компактен обект в центъра на E0102.

Въпросният компактен обект се оказа източник на рентгеново лъчение и бе обозначен като p1. Природата му остава неизвестна и освен това не е ясно дали действително се намира в E0102 или зад него.

Астрономите доказаха, че обектът бил част от останки от свръхнова и е малка неутронна звезда. Тя е с два пъти по-малки размери в сравнение с обичайните неутронни звезди, чийто диаметър е 20 км. Тази разновидност на астрофизическите тела излъчва слаба рентгенова радиация и не е забележима във видимите лъчи.

Механизмът, довел до формирането на облака от студен газ, засега е неизвестен, но учените предполагат, че е свързан с поглъщането на компактния обект от звезда компаньон.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Изгубени в превода, съчетани с неверно изложени данни...така се раждат абсурдните статии!!! Ама нали трябва да се пише нещо, а какво точно и как - няма значение...
9
7
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Не забравяйте, че с елементарната технология на разположение на НАСА, повечето техни "открития" са нищо повече от спекулации. Всеки 20ина години те си променят мнението за това което са открили поради промени в технологиите. Това което те знаят или си мислят, че знаят е далеч от истината - то не означава нищо...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРазстоянието което си дал е за Големия Магеланов облак! Разстоянието до Малкия Магеланов облак е 199 000 светлинни години.. Но иначе си напълно прав/а.. Може би просто са забравили да добавят 2 нули ;)
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера я открили, утре ще я закриваме. Само лъжат тия за да цоцат субсидии.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 5 И най-важното..как така тази звезда която е на 2000 светлинни години от нас се намира извън пределите на Млечния път ?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не мога да схвана...Млечния път галактиката ни тоест е дълга 90 000 светлинни години. ние се намираме посредата на тази галактика. Как така тази звзда е на 2000 години, като ние сме изследвали звезди от малко повече от 50 години..тоест 50 светлинни години?
4
2
 
9
 
! Отговори
Елка Василева преди 6 години
Аз съм малко умна и глу пава. Не правя разлика между 20 и 20 000 км. Също така образУванието си получих на околовръстното а не в унивирситет. Щот съм тъ па. Сел ска. Кра ва. И съм неграмотна. Ама дан ви прай фпичътлении. Толкус си могъ. Аку искъти моъ да въ нъпраъ сфир ки. Биз пъри. Щот ни моа дъ бруйъ и мъй страф дъ ни мъ излъжитьи. Блъгудъръ.
3
10
 
6
 
! Отговори
Руский преди 6 години
Те еврогйските сросоидистически астрономи само тъмни звезди знаят да откривит. А не виждат най-ярката, православна, славянска звезда на небосклона ПУТИН
2
10
 
9
 
! Отговори
Астроном преди 6 години
Оказва се,че там живеят комунисти,затова не се виждат.
1
1
 
7
 
! Отговори
ко преди 6 години
невидима във видимите