Луната се отдалечава: Денонощията се удължават!

Отдалечаването забавя въртенето на Земята
Обновена: 6 юни 2018 12:18 | 6 юни 2018 11:15,
37
Луната се отдалечава: Денонощията се удължават!
Снимка: Reuters

Дните и нощите на Земята стават по-сълги. Причината е, че Луната се отдалечава от нас и това се отразява върху скоростта на въртене на планетата ни, пише в. "Индипендънт".

Луната се отдалечава от Земята с по 3,82 см годишно. Това много леко забавя въртенето на планетата ни, но преди да се наложи да преизчисляваме продължителността на денонощието, ще изминат стотици милиони години, уточнява изданието, цитирано от БТА.

Учени от университета на Уисконсин-Медисън установиха, че преди 1,4 милиарда години орбитата на Луната е била много по-близо до Земята и тогава въртенето на планетата ни около оста й е било съвсем различно, а денонощието е продължавало само 18 часа.

"Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист" - обясни ефекта на разстоянието проф. Стивън Майърс.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
5
 
! Отговори
до ДОКТОРИЦА преди 5 години
Не мерси не ви искам синтетичната химия която уврежда органите и психиката на хората и после ги закачате доживот да пазаруват от вас ! ФАРМА МАФИЯТА е част от проблема на планетата ! Най е лесно да се подиграваш на някой без да направиш проучване по въпроса а вие това правите в момента мързи ви та 2 не виждате и си мислите ,че всичко написано по книги , учебници , казано ви в училище , университет е истината и ,че на ЕЛИТА му пука за вас или семейството ви :D ! Овцата си остава овца цял живот !
7
3
 
11
 
! Отговори
Докторица преди 5 години
До ПРОПАГАНДАТА НЕспираХапчетата, младежо, хапчетата, че взе да напича жегата!
6
16
 
4
 
! Отговори
ПРОПАГАНДАТА част 2 преди 5 години
Когато се движите в кола усещата движение , когато се возите в самолет усещата вибрации и т.н. , но видиш ли движела се била Земята с 10000000 КМ/час и никой нищо не усеща b*tch please ! Няма гравитация хора нарича се ПЛЪТНОСТ / DENSITY това което е реалността . Всичко по-леко от въздуха отива нагоре лети , всичко по-тежко си стои долу на повърхността ЛОГИКА ! Има голяма конспирация и за космоса и за още стотици теми , но си имате интернет дано имате и критично мислене и логическо такова търсете
5
15
 
4
 
! Отговори
ПРОПАГАНДАТА НЕспира преди 5 години
Вие бавняри ли сте!? Кога сте усетили движение под краката си или около вас освен въздушните потоци и т.н. ? Ние живеем върху плоска земя която е неподвижна и ако се разровите в интернет има видеа на балони и ракети пуснати нагоре заснели ,че хоризонта си е хоризонтален и няма никаква кривина която трябва да е там ако бяхме сфера! Единственият начин да видите кривина от високо е като НАСА и корпорациите използват камерите които имат вградени в тях рибешно око леща / fish eye lens тя прави ефекта
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото краварите помпят много петрол и масата и магнитното поле на земята отслабват не ни трябват Луни а петрол и зелени долари.
3
2
 
4
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Ужас ! Дано не съм жив, като почне преизчисляването на дните...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нети само ни лъже,че ЛУНАТА СПИ. може и така да е , но аз 5 вечери не спах заради това пълнолуние. да си стои тази луна само в песните на романтиците,на мен много ми пречи.
1
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости ако Луната се отдалечава съпротивлението от гравитацията на Луната ще изчезне и Земята ще почне да се върти още по-бързо.