Луната се отдалечава: Денонощията се удължават!

Отдалечаването забавя въртенето на Земята
Обновена: 6 юни 2018 12:18 | 6 юни 2018 11:15,
37
Луната се отдалечава: Денонощията се удължават!
Снимка: Reuters

Дните и нощите на Земята стават по-сълги. Причината е, че Луната се отдалечава от нас и това се отразява върху скоростта на въртене на планетата ни, пише в. "Индипендънт".

Луната се отдалечава от Земята с по 3,82 см годишно. Това много леко забавя въртенето на планетата ни, но преди да се наложи да преизчисляваме продължителността на денонощието, ще изминат стотици милиони години, уточнява изданието, цитирано от БТА.

Учени от университета на Уисконсин-Медисън установиха, че преди 1,4 милиарда години орбитата на Луната е била много по-близо до Земята и тогава въртенето на планетата ни около оста й е било съвсем различно, а денонощието е продължавало само 18 часа.

"Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист" - обясни ефекта на разстоянието проф. Стивън Майърс.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се влиза в противоречие с логигата. .Логиката ти е в противоречие с физичните закони.Отдалечаването на Луната с няколко сантиметра не се отразява кой знае колко на силата на привличане, но се отразява на дължината на орбитата и(удължава се) и понеже линейната и скорост се запазва времето за извършване на една обиколка около Земята се удължава. Това забавя и въртенето на Земята поради споменатите от теб сили на привличане.
27
2
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Спрете земята, искам да сляза. Не съм съгласен с това удължение. Ще ни прикарат повече да работим.
26
1
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
След три милиона години денонощието ще се удължи с 1 секунда. Кярим отново!
25
9
 
12
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Нещо се влиза в противоречие с логигата. Когато Луната е по-близо до Земят би следвало лунното привличане да забавя въртенето на Земята,а и приливите и отливите да са по-големи. При отдалечаването на Луната би следвало"спирачката" на Луната да е по-слаба и въртенето на нашата планета да се ускори т.е. денонощията да стават по-къси.
24
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Някога сми били на червения Марс. По времето на Адам (озн. "червен", т.е. марсианец) сме колонизирали Земята. В бъдеще ще се преместим на Новата Земя - Венера. В още по- далечна перспектива - на Меркурий.
23
13
 
6
 
! Отговори
Космолог преди 5 години
Луната се отдалечава от Земята? Ми Земята защо не се отдалечава от Слънцето по тази логика? 5% отдалечаване от сегашното положение и измръзваме. Ами всичките звезди които се въртят около нещо непознато за човека (черна дупка МОЖЕ БИ!) в центъра на галактиката защо не се отдалечават? Земята е на 4,5 млрд години. Луната не знам на колко е но ако се отдалечаваше с това темпо досега трябваше да е изчезнала. От всички спътници в СС-*** само нашия се отдалечава. Айде бе!
22
1
 
8
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
Ами на лунатиците горе им омръзна от бездушните чалгари от БГ да надуват музиката по черноморието и са решили да удължат разстоянието от Земята
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луната с голямо нетърпение е чакала да се появят разните му журналисти,за да почне да играе номера като ту се приближава,ту се отдалечава
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Въпрос 19Много народ се изнесе на Марс и затова губим тегло, а и доста от останалите на земята са по-леки защото са безмозъчни.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си клон на механиката, наречен "Небесна механика", там всичко е обяснено. Леко е по-сложно от "купувам Х количество стока за У пари, продавам я за У+50%, купувам си кола".С тая чалгализация в световен мащаб скоро хората дето поназнайват нещо няма да ги има. Което е и целта, естествено.
18
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 7 пропаг....Нещо си противоречишКак няма гравитация а всичко по леко лети а по тежкото пада долуНали точно гравитацията определя теглото
17
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нарочно ви лъжат американците за да увеличат цената на билета до Луната.Щото разтоянието се увеличава
16
3
 
5
 
! Отговори
Боко преди 5 години
Ние я хващаме те я пускат.Е за тва ще си замине
15
12
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Добре де, ама нали по-голямото тяло привлича и държи в орбита по-малкото? Тоест ако Земята е по-голяма от Луната, а тя е, поне засега!, то тя би трябвало да държи своя спътник по-малката Луна в орбита около себе си. Ако Луната се отдалечава, това не значи ли, че Земята губи своята притегателна сила поради загуба на тегло, сила на геомагнитното поле и пр.? В този смисъл не разбирам как така въртенето на земята трябва да зависи от отстоянието на по-малкия й спътник от нея, а не обратно?
14
16
 
0
 
! Отговори
До анонимен 16 преди 5 години
Чичак не си прави на УМЕН понеже не си а както казах всички СФЕРОФИЛИ да си направят малко проучване и да поразгледат малко видеа от НЕУТРАЛНИ източници като ODD REALITY в youtube . Ако не разбираш английски е твой проблем научи го *** ! Аз ви казвам образовайте се гледайте , четете ония пак се пеняват и дават епитети ,че не била ПЛОСКА ЗЕМЯТА ! И вярвате на CGI видеата на НАСА и менте снимките им !
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така луната ще се отдалечава?!!! Кой ще поеме отговорност?!! Оставка!
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо се разделечава Луната от Земята?Нали има гравитация???
11
2
 
4
 
! Отговори
Докторица преди 5 години
До до ДОКТОРИЦАНедей да се пенявиш толкова, пази си кръвното.
10
11
 
4
 
! Отговори
Не бъдете мързеливи преди 5 години
Отворете you tube и напишете в търсенето ODD REALITY това е само един от каналите на който като гледате все повече видеа и ползвате поне малко логика и мисловна дейност логическа и ще видите ,че всичко което са ви учили е лъжа за много неща !
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще останем без луна значи , така ли???