Време е да се събудим! До 30 г. – навсякъде жеги и наводнения

Мор мори големите мегаполиси, липсва питейна вода – налагат лимити
20 юни 2018 22:15, Златко Желев
99
Време е да се събудим! До 30 г. – навсякъде жеги и наводнения
Снимка: Reuters

Само за 30 години заплахата от горещини, крайбрежни наводнения, сривове в енергийните системи и недостиг на вода и храна ще се увеличи драстично в градовете по света, ако не бъдат взети адекватни мерки за ограничаване на емисиите на парниковите газове, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Проучването е осъществено по поръчка на международната организацията С40 Ситис, обединяваща водещи градове по света и ангажирана с борбата срещу климатичните промени.

За целите му специалистите са анализирали данни за над 2500 града и са прогнозирали вероятните бъдещи условия, ако парниковите емисии продължат да се увеличават с настоящите темпове, предаде БТА.

Проучването показва например, че в наши дни над 200 милиона души в 350 града по света три месеца годишно са изложени на непоносими горещини със средни дневни температурни стойности, достигащи 35°C .

Ако не бъдат взети адекватни мерки за разрешаване на проблема с парниковите газове, експертите прогнозират, че до 2050 г. над 1,6 милиарда души в 970 града ще бъдат принудени да понасят подобни условия.

Броят на хората, които живеят в бедност и същевременно понасят "брутални" жеги, обикновено без климатици, ще се увеличи десетократно, предупреждават учените.

"Време е да се събудим", казва Кевин Остин от C40 Ситис в рамките на международна среща в Кейптаун, РЮА, посветена на приспособяването към климатичните промени.

Наред с мерките за намаляване на емисиите на парникови газове, градовете могат да предприемат действия, насочени директно към рисковете.

В Сеул например е отстранена оживена централна улична артерия и е осигурен достъп на река. Резултатът - понижаване на топлината в града с половин градус Целзий. В столицата на Република Корея освен това са засадени над 16 милиона дървета и са създадени специални места за разхлаждане, които могат да се използват при липсата на климатици.

"Искаме да окуражим градовете да възприемат повече подобни решения и да ги реализират възможно най-бързо", допълва Остин.

Изследването показва още, че борбата на града домакин Кейптаун с недостига на вода в резултат на сушата ще продължи активно. Достъпът до вода на над 650 милиона души в 500 града, сред които Сао Пауло и Техеран, се очаква да бъде ограничен до 2050 г.

Много засегнати от този проблем градове планират въвеждането на лимит за дневно потребление на вода - 200 литра на човек в Лос Анджелис, например, и 155 литра в Мелбърн. Заради сушата в Кейптаун вече е въведен дневен лимит от едва 50 литра.

По данни на Американския геоложки институт средностатистическият жител на САЩ използва най-малко 300 литра вода дневно.

Специалистите прогнозират още, че до средата на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения в резултат на екстремни климатични проявления и покачване на морското равнище.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
gogo преди 8 месеца
Решения има, съвсем реални и достъпни. Но хората искат да живеят като за последно, майната ѝ на планетата, която ще наследят децата им. Компостната тоалетна произвежда качествена тор и не хаби вода. Класическите WC тоалетни са огромен разхитител на вода. Всяко дърпане на казанчето праща 14 литра чиста вода в канализацията. 4 членно семейство изразходва 100 кубика вода годишно само за тоалетната!!! A я сметнете един блок колко изразходва. А един квартал?
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
57, ще ще...
Тея мантри ги слушаме вече 100 гоини. Не ви ли омръзна да ги пеете всеки ден ве?
66
8
 
1
 
! Отговори
термостат преди 8 месеца
глобално,загрели мозъци, и финансови изтинали учени!!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Крети преди 8 месеца
Сега като се замисля комунизма е най-екологичният строй с малки изключения. клите се карат по 30г по малко замръсяване, по малко трафик.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тя вредната емисия се налича метан, не въглероден диоксид и за изненада на всички вас най-много метан идва от дъждовните гори! А и какъв е типичния климат за Земята никой не знае, но си пишеме тук, колкото да не заспим!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Говори се за средни дневни температури, а не за температура от 35 градуса, дано някой го разбира.
62
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Това със засаждането на дървета и създаването на специални места за разхлаждане вместо климатици е разумно решение.У нас тези,дето не могат да мислят ,биха се погрижили да изсекат дърветата.Колкото до водата-пази боже от лимити,че ще вземат да плъзнат епидемии и болести,особено лятото по плажните курорти.Добре би било да се контролира и раждаемостта,защото това също е ключов фактор-планетата издъхва.
61
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Ако се вземат предвид коментарите тук /навярно са такива по целия свят/, става ясно, че има спешна нужда от поредица мощни катаклизми ...
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ама да намалят къпането хамериканците. Къде ще му излезе края, ако всички почнем по 2-3 пъти на ден? Затова Тръмп на ги туитне с призив за преминаване към седмичен къпателен режим и да им разясни произхода и употребата на традиционното, екологично, природосъобразно и крайно здравословно българско приветствие "Честита баня".
59
2
 
8
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Честно казано, това е НЕ ИЗБЕЖНО! Но повечето "хора" не виждат по далече от времето си за обяд! А някой дори и толкова не виждат! Но като цяло лакомията е нещото което сега ще предизвика няколко войни глад мизерия и нещо отгоре! Ама дори сега когато е ВИДНО за всеки, че климата се променя, та дори сега някой ми разправят как това не било така! Епа дано тия не изпукат още в началото и дано да имат и деца, та да видят кое как е!
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ogin
Донякъде е така, средната дълбочина на световния океан е около 3800м.! Но е възможно наистина да има проблеми в огромните градове с по 15-20 милиона и площ по над 1000кв.км. За което не ми пука, аз в двора си имам 2 кладенеца, водата ми излиза на 3 - 4м. И да поизчезне, ще се копне още малце и пак ще се появи.
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според Тръмп и почитателите му реднеци, глобално затопляне няма. Зарежете какво казват учените, важното е мнението на мошенника Тръмпи. Този ще затрие САЩ, а имайте предвид че те ще са сред най-потърпевшите от гробалнато затопляне. Първо половината им територия е пустиня, а най-големи резерви на питейна вода след Русия има в съседна Канада. Второ, Ню Йорк след 60г. ще бъде ПОД ВОДА. Трето с унищожаването на озоновия слой и покачването на градусите ще се увеличават и раковите заболявания.
56
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Българин

Енергоспестяващите крушки и телевизора капиталистически ли са ?
Ако са такива гаси ги и си купи социалистически. Те са по - пестеливи !
55
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
А след сто години ако знаете колко лошо ще стане.
А за след петстотин години да не говорим. Тогава ще е истински ад !
54
4
 
8
 
! Отговори
ogin преди 8 месеца
Това е измама водата е три пъти повече от сушата,а отделно има инсталация която от солената вода пречиства и става питейна
53
5
 
8
 
! Отговори
man преди 8 месеца
Идеално! обичам топлото, ще мога да отглеждам банани вместо череши
52
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
(ТАКА НАРЕЧЕНОТО ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ ПРЕДИЗВИКАНО ОТ (ЧОВЕКА) Е ЕДНА ДОЛНА ЕВРЕЙСКА ИЗМАМА С КОЯТО ЮДЕЙСКИТЕ ИСКАТ ДА СЕ НАГУШАТ ЧРЕЗ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ДАНЪК ВРЕДНИ ЕМИСИИ ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМ ПЛАЩА.ЗАТОПЛЯНЕТО И ЗАСТУДЯВАНЕТО Е ЦИКЛИЧЕН ПРОЦЕС НА ЗЕМЯТА ,КОЙТО ГО Е ИМАЛО И ПРЕДИ ЧОВЕКА И ЩЕ ГО ИМА И СЛЕД НАС.ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ Е ПРЕДИЗВИКАНО ОТ ПОВИШЕНАТА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ И ЗАРАДИ ТОВА ВСЕКИДНЕВНО ПРЪСКАТ ГОРЕ В АТМОСФЕРАТА С КЕМТРЕЙЛЪРС
51
9
 
12
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 8 месеца
Един апартамент до морето е 100000 а моята къща на 300м.над.височина /100кв.м.и декар двор / е 10000.
Всяка вечер паля гума и колкото на този до морето му дреме за мен -толкова и на мен за него но.....Айде че козите чакат...бегам.
50
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хубавото в случая е, че кочината, наричаща себе си Цивилизация, отново заминава в небитието. Природата отново ще накаже алчността на човечеството.
49
0
 
21
 
! Отговори
Жо преди 8 месеца
До Сладка
ТИ К`ВА СИ СЛАДКА, но не си разбрала, че става въпрос за затопляне 30 години след днешния ден. А, дали всичко това ще се случи точно по този начин е друг въпрос.