Глобално затопляне в ход: Буболечките изяждат храната на Земята

Заради глобалното затопляне много насекоми са по-гладни
Обновена: 3 сеп 2018 14:26 | 1 сеп 2018 21:33,
62
Глобално затопляне в ход: Буболечките изяждат храната на Земята
Снимка: Pixabay

Със все по-голямото затопляне на земното кълбо идват и повече суши, наводнения и унищожаваща земеделските култури жега. Това звучи притеснително, но съществува още по-голям проблеми на хоризонта.

Ново изследване сочи, че по-високите температури водят до появата на по-лакоми гъсеници, скакалци и други насекоми, които се хранят с растителни култури.

Потенциалът това да доведе до катастрофални последици за хранителните запаси на Земята е огромен, пишат от сп. "Сайънс". Тези гладни насекоми ще се нахвърлят върху посевите от жито, царевица и ориз, предупреждават експертите.

Франция, Европа и САЩ, големи производители на зърнени култури, ще бъдат по-засегнати от феномена на "гладните прегрели буболечки", отколкото тропическите райони като Бразилия или Виетнам, където насекомите се възползват максимално от метеорологичните условия. Да се даде оценка на загубите от този феномен, обаче,  ще бъде трудно.

Учените са взели предвид покачване на температурата с 2 градуса по Целзий и ефектът, който ще има това върху метаболизма и допълнителния апетит на насекомите. Те обаче не са взели предвид евентуално допълнително използване на пестициди или други промени, които биха предотвратили подобно бедствие.

Резултатът от изчислението е, че при увеличаване с 2 градуса на температурите на повърхността ще бъдат изядени 213 милиона тона посеви от трите фундаментални култури. Сега насекомите изяждат 166 милиона тона. Резултатът ще е увеличаване на цената на храните, а най-бедните ще бъдат най-засегнати.

Изследването цели да запали червената лампа на обществото и да припомни колко е важно хранителните запаси на планетата да се опазват. Ако катастрофалните прогнози се окажат верни, то в глобален план един на девет души вече страдат от липса на достатъчно храна. Очаква се населението на света да достигне 9,8 милиарда души до 2050 г.

Учените изтъкват, че най-големи загуби ще понесат големите производители САЩ, Франция и Китай. А най-голяма полза от феномена ще извлече насекомото от вида Diuraphis noxia. На френски неговото по-разпространено име е руска житна въшка, припомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
14
 
! Отговори
Извод преди 5 години
Правете буркани със зимнина. Компоти,туршии,кот дойди
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Едвали има човек кото да мисли чее нормално. ....... Тръмп каза че това с глобалното затопляне са пълни глупости.Така мислят много хора и много са на ръководни постове.Краят идва и ножа НЕ е дървен, да знаеш.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До парадокс 30Така е.Опростачването върви с бясна скорост а човечеството става по-лумпенизирано с всеки изминат ден.Винаги съм се чудел как рационален народ като германците са избрали Хитлер да ги управлява. Е сега ми е ясно. В момента има поне една дузина хитлеров и които управляват държави и сакатлъка е вече *** хоризонта. Тръмп, Ердю и т.н. са част от бандата на лудите.
27
2
 
13
 
! Отговори
парадокс преди 5 години
Сами ще се унищожим и ще се избием много преди да ни убие климатът.
26
4
 
18
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
хаха, четохте ли преди няколко месеца в центъра на Париж заловиха "бежанци" от африка, канибали, по време на готвене на поредният парижанин, след това се оказа, че до момента поне 8 европееца са изяли. яко, а?! затова ви пишат всякакви историики за разсейване от реалните проблеми и тежката ситуация и още по-тежко бъдеще..
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много народ не си дават сметка че тези пушеци няма къде да отидат. Те са тук в атмосферата не могат да отидат в космоса. Всички пушеци отиват над полюсите и ледовете започнаха да се топят поради парниковият ефект. Усеща се повишаване на температурите. Сезоните се сливат. Няма есен няма пролет зимата е мека всичко се слива в едно. Топло горещо и жега. До преди 30 години температурите не надвишаваха през лятото 27 градуса сега гонят 40 нормално ли е Едвали има човек кото да мисли чее нормално.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-гладно насекомо от гербаджия НЯМА!ЦЦ има 6 апартаментаи иска още,а вие изплащайте цял живот на банките едно
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалното затопляне започна в средата на 90 те години. Тогава Китайците започнаха да захвърлят велосипедите хвърлиха *** и започнаха да се цивилизоват. Дотогава си мислеха че ориза е основната храна. Качиха се на автомобили както и ние. Производителите на автомобили вместо да намалят производството го увеличиха десеторно. Бълването на изгорели газове от автомобилите самолетите заводите печките на твърдо гориво ел. централите на въглища затварянето на блоковете ни тласкат към унищожение.
22
1
 
13
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Е тук вече имат вина самолетите корабите АЕЦите, заводите рудниците. Ама за жалост няма как да им дигнат данъка. Мъка мъка голяма мъка
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде,бе!Сериозно?Важното е,мезето към храната да е безплатно!Кой знае пак какви химикали ще пробутват,че уж бубулечките били опасни,айде бе!Като има бубулечки,насадете дръвчета с птички покрай нивите и сухоземни жаби.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да не се преродиме точно когато започне самоизяждането. Не че вярвам в прераждането никъде не пише за такова. Но съм слушал че някои даже си спомнят предишният живот. Какво си спомнят и те незнаят но фантазията им работи на 100 %.
19
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 5 години
Изядат ми ... в световен мащаб се произвежда повече от колкото се консумира и пак и *** умиращи от глад!!!! Вие си направете сами извода.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е па тая "руска листна въшка" само Путин я е създал! Е това е новина.
17
4
 
16
 
! Отговори
Готвач преди 5 години
Протеин и въглехидрати на едно - ам, ам.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МмммммммТочно щях да напиша същото. Прочетох до там и недочетох.
15
3
 
11
 
! Отговори
Mmmmmm преди 5 години
Богомолките са хищници!!!
14
3
 
23
 
! Отговори
Киро Спирта преди 5 години
ще ядем бубите ....пържени ,варени на скара..щом ще са много значи ще са и евтини!Важно е джанки да има и захар ракия да има !Пържени скакалци с корнфлейкс...
13
5
 
28
 
! Отговори
истината е друга преди 5 години
Афропа и Еврабия, други са тези, дето изядоха и храната, изнасилиха, изпонамушкаха и избиха местното население. Те са и любимците на Изперкел и Брюксел!
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно е това. Тази година посадих люти чушлета на терасата в саксии. Появиха се едни бубулечки, ядат ми от чушките. Обаче само от червените. Зелените не ги закачат.Като смачкам някоя бубулечка излиза червена каша.Дей*а и гадовете, изядоха ми чушлетата.
11
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече се притеснявам от гладните насекоми нахлуващи незаконно от Азия и Африка.