Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?

Според учените силните земетресения са от промяната в скоростта на въртене
5 окт 2018 21:40, Джесика Вълчева
89
Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?
Щетите от земетресението в Индонезия, Снимка: Архив, Reuters

Голям брой опустошителни земетресения ще се случат по цялото земно кълбо до края на 2018-а!?

Това е предупреждение, направено от двама учени още през октомври миналата година. Прогнозата им се оказва вярна – само преди седмица Индонезия беше разтърсена от опустошително земетресение с магнитут 7,5 по Рихтер. Последва цунами. В резултат от бедствието живота си загубиха над 1 400 души.

В началото на август, отново в Индонезия, беше регистриран трус, който взе 513 жертви. В началото на годината пък в Папуа Нова Гвинея живота си загубиха още 160. Списъкът продължава...

Причината за огромния брой земетресения през тази година си има обяснение. Според учените Роджър Билам от Университета в Колорадо и Ребека Бендик от Университета в Монтана има връзка между забавянето на въртенето на Земята около нейната ос и зачестелите трусове.

Двамата намерили зависимост между всички трусове с магнитут 7 и повече по Рихтер, които са разтърсили земята от 1900 г. до днес. Установили, че на всеки 32 години големите земетресения учестяват.  Точно в този период от 32 години единствената друга промяна е в скоростта, с която земното кълбо се върти около оста си.

"Връзката е между земната ротация и сеизмичната активност е много силна, а това ще доведе до сериозни и големи земетресения", казват учените пред "Обзървър" още миналата година. Статията е публикувана и в "Гардиън".

Земята преминава през редовни десетгодишни периоди, в които скоростта й на въртене се забавя. Учените забелязват минимални увеличения в продължителността на деня, но това забавяне оказва доста по-значително влияние върху състоянието на земните пластове. Откритието на тази зависимост е фундаментално, тъй като по този начин може с приблизителна точност да се прогнозират сериозни бъдещи трусове.

В центъра на Земята има твърдо ядро от желязо и никел, след това е разположено външни ядро от течни желязо и никел, а след него е течната мантия на Земята. Най-отгоре се намира твърдата земна кора.

Макар и да не е съвсем ясно защо, според двамата учени земната мантия се приближава минимално до земната кора, а това от своя страна променя движението на вътрешното течно ядро. Според учените това оказва влияние върху промяната в продължителността на деня и повлиява върху магнитното поле на Земята, което започва временно да пулсира.

Именно това се случва през последните 4 години и планетата забавя скоростта си на въртене.

По време на изследването си Билам и Бендик са установили 5 периода, в които са се случили сравнително висок брой земетресения. Тогава са се случили между 25 и 30 труса на година, в сравнение с около 15 през останалото време. 2018 г. е последната от този 5 годишен период.

Много от трусовете се случват на места, на които не живеят хора. Когато, обаче, земетресението се случи в населено място, пораженията могат да бъдат огромни. Успоредно с учестяването на трусовете, се учестяват и циклоните. За тях вина има глобалното затопляне.

Климатът на Земята се променя постоянно, но последният период на затопляне настъпва по-бързо откогато и да било. Последиците могат да бъдат фатални – недостиг на питейна вода, нарушаване на баланса в производството на храни, бури, жестока суша, наводнения.

Прогнозите сочат, че до 2100 г. Земата може да се затопли с допълнителни 15% - много повече от най-мрачните прогнози на експертите от ООН, които бяха публикувани още през 2014 г.

Затоплянето на климата е в пряка зависимост от изпусканите в атмосферата емисии от газове в парников ефект. Според мрачната прогноза глобално температурата ще се повиши значително – между 3,2 и 5,9 градуса.

Според американските учени най-вероятното повишение на глобалните температури ще бъде с 0,5 градуса по-високо от страшната прогноза, а това се потвърждава и от родните климатолози, пишат от "24 часа".

На цялата територия на Западните Балкани температурите могат да се повишат с 1,2 градуса в близкото бъдеще, а до края на век биха могли да скочат драстично с цели 5 градуса.

Данните показват разпространение на субтропичния климат на север. В момента субтропичният климат е над Северна Африка.

Само от края на 90-те години на миналия век досега в цяла Европа се наблюдава покачване на температурата. През последните 20 години градусите скачат значително по-бързо.

Ако температурите скочат драстично, то у нас напълно ще се изменят основни отрасли, сред които земеделието. Ще се садят предимно субтропични култури, които са устойчиви на големите жеги. Такива, например, са маслини, нар, бадеми, дафинов лист.

От всичко казано до тук, изглежда дори минимални изменения могат да доведат до глобални сериозни последици. Това описва и една от трите теории на XX век.

Ефектът на пеперудата или т.нар. ефект на Лоренц е зависимост, описана от американския математик и метеоролог Едуард Лоренц. Ученият е пионер на Теорията на хаоса, която за пръв път е изследвана от Анри Поанкаре през 1890 г.

Идеята на Теорията на хаоса е, че има чувствителна зависимост между измененията в началните условия. Съвсем скоро след като френския теоретик Поанкаре описва идеята си, Лоренц я развива.

Ефектът на пеперудата е теория, според която махат на крилете на нещо толкова малко като пеперуда, която се намира в Бразилия, може да доведе до съществени изменения в атмосферата, които да предизвикат ураган или торнадо в Северна Каролина.

Теорията е революционна, тъй като опровергава напълно дотогавашната идея, че всичко в природата е подчинено на строги закономерности, а причините съответстват напълно точно на последствията.

Това е едно от най-авторитетните свидетелства, че светът около нас е напълно непредвидим.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 2 години
Трябва да имаш представа, че преводачa на статията има представа колкото прасе от църковна вода.
81
1
 
4
 
! Отговори
Пет преди 2 години
До варненец..
Човече имаш ли си на представа .че самолетите НЕ ЛЕТЯТ по най прекия път над океана или морето.а летят по възможност най дълго над суха земя.ако се наложи да има Къде да се приземят! И да има летища по отсечката.и аз в полет от Франкфурт за Ню Йорк летях над Ирландия .Исландия и Ню фаунланд.Прави се голяма дъга над сухата земя.. многознайко!
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До варненец

Спри да дишаш.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71

Теорията е, че смяната се случва веднуж на 200 000 до 300 000 години, но има периоди, когато това отнема двойно по-дълго (като сега). Последния път, когато е имало подобна смяна, бабата ни и дядото ни, не биха се квалифицирали, като хора. Така че, откъде знаеш, как въздействат тези смени, на човешката психика, при положение, че не е имало човешка психикиа, последният път, когато е станало ?????!!?!?!?
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гoшу 72

Аз имах Mac и се включваше през копченто на моитора. Защото беше монитора...
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"М/у другото защо САЩ не нападнат Рус иС.Корея ? Защото ракетите им директно през т. Нар северен полюс отиват в канада"

Защото не всички са откъснати от реалността психопати, търсещи геноцид нат няколко милиарда души, като с това подсигуряват и собственото си унищожение ... ?

А не, те искали, да избиват милярди хора, ама канада и планетата била виновна.
А Гренландия, още ли си мислиш, че е голяма, колкото Африка ?
76
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До варненец

ЛЕКУВАЙ СЕ И ТО С ЕЛЕКТРОШОК!

КАТО Е ПЛОСКА КЪДЕ СВЪРШВА ЗЕМЯТА , БЕ ПУТИНОФИЛЕ!!!!

НОМЕРАТА ТИ НЯМА ДА МИНАТ НЕ И В ТОЗИ САЙТ!

ЗНАЧИ КАЗВАШ, ЧЕ ВСИЧКИТЕ СНИМКИ НАПРАВЕНИ ОТ РУСНАЦИТЕ НА ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА СА ЛЪЖА!!

ТИ ОБВИНИ РУСИЯ , ЧЕ СА ДОЛНИ ЛЪЖЦИ :D
75
19
 
1
 
! Отговори
варненец преди 2 години
Тез за навигацията ги разправяй на баба си . Има стотици доказателства че земята е плоска и южен полюс няма ! М/у другото защо САЩ не нападнат Рус иС.Корея ? Защото ракетите им директно през т. Нар северен полюс отиват в канада , а не както балалайки слушам щели да летят през индийския океан смях.. Погледни флат ърф мап и тогава приказвай...
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До варненец

Сега ако си имаше поне малко идея от навигация щеше да имаш идея колко ти е глупав коментара....
73
15
 
4
 
! Отговори
варненец преди 2 години
Земята е плоска . И аз не вярвах , допреди да се кача на полет Мюнхен -Маями , който вместо през Мадрид и атлантика ,летя през ...Глазгоу и Исландия !!!! Намерих карта на плоска земя и се оказа , че това е идеалната права линия до Маями !
72
1
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 2 години
До 76

ХА-ха-ха-ха-ха. Много яко брат, ама забрави да споменеш за илюминатите, за рептилите и за HAARP. Те няма как да не са замесени :))))))) Еееееех, какво хубаво време беше времето на интернет клубовете, когато единици имаха персонални компютри и интернет и всички илитерати си мислеха, че компютъра се включва от копчето на монитора. Ама свърши това време и сега 99% от коментиращите са като индивида 76 :))) Ама нищо де, поне е весело
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди когато се е забавяло въртенето на земята около земната и ос е следвало смяна на магнитните полюси.магнитното поле на земята определя живота на тази планета,а най вече съзнанието на хората..Със смяната на полюсите се променя и човешкото съзнание ,а това най много плаши задкулистния ционистко-масонски (елит).магнитното поле и силата на въртене на земята зависят от слънчевата активност,поради това същия този(елит) за да забави този процес започна поголовно да пръска с Кемтрейлс
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лоша статията, но много неграмотно написана.

МагнитуД се пише с Д.
И махЪт на крилете на пеперудата.
Махат е 3 лице мн.ч. На “махам”,
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"щото температурите около екватора и в субекваториалните пояси стане 70 градуса"

Твърде много филми гледаш. Съчетано с високата ти температура /42 и нагоре/ води до делириум и видения.
68
0
 
14
 
! Отговори
Бобчо преди 2 години
Абе само преди два дни пуснахте статия за тъмните петна по слънцето и, че това ще доведе до мини ледников период. Аз сега за какво да се притеснявям?! Тотално се обърках!!
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човечеството се самоубива, това и заслужава.
66
9
 
1
 
! Отговори
Ggl Earth преди 2 години
Flat Earth Society !
Креационистите знаят най-добре.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си цикли в природата,като започнем от придвижването на континентите,та до ледниковият период от време оно в някои райони.Африка се движи с 20 сантиметра всяка година към Европа,което е предпоставка за създаване на напрежение.Турция е на три континентални плочи,което е предпоставка за много земетресения.
64
13
 
14
 
! Отговори
Гoшу преди 2 години
Мисля че във филма "След утрешния ден" бяха най-добре описали точно какви процеси се случват при Глобалното затопляне. И то не е само затопляне, както писах по-долу, а довежда и до застудяване, затова глупаците си мислят, че това е само теория на конспирацията. Вярно, те, глупаците обикновено са възрастни темерути, ама внуците им ще страдат. Пък и тях какво ги боли, нали скоро ще умрат
63
11
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 2 години
Най-идиотското в случая е, че цялото човечество е на принципа на тук коментиращите. Затваря си очите и си казва: "Нещо което работи се не пипа". Щом засега всичко е ОК, няма какво да се месим и да се променяме. Ама като почне екологичната миграция, щото температурите около екватора и в субекваториалните пояси стане 70 градуса и няма да може нищо да вирее и всичко се юрне към Европа, тогава пак ще си говорим. А, има и друго, с глобалното затопляне върви и глобалната нова Ледена Епоха