Какво часово време да изберем? Говори науката!

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?
8 окт 2018 07:30, Златко Желев
64
Какво часово време да изберем? Говори науката!
Снимка: flickr

Смяната на часовото време може да бъде чисто гражданска позиция, защото науката позволява знанията да се използват за създаване на по-големи удобства в ежедневието ни. Възможността съседни държави да изберат различно време - лятно или зимно, няма да създаде проблеми. Това заяви пред "Дарик" Владимир Божилов - главен асистент в катедра "Астрономия" на Физическия факултет в Софийския университет.

Още по темата

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?

Според него политическите решения в дебата трябва да стъпят върху научни факти, а към момента те показват, че в различните държави преместването на стрелките на часовниците оказва различно влияние.

В някои страни като Финландия промяната почти не се усеща, но в други като България се отразява, като създава дискомфорт. Отчита се също, че ползите от смяната на часовото време са съмнителни.

"Когато кажем лятно часово време, много зависи къде се случва тази промяна. Ние в България виждаме тази разлика и тя - чувам от мои приятели, колеги, студенти - им влияе. От друга страна, ако живеете във Финландия, тази промяна няма да ви се отрази много, тъй като ви е тъмно през по-голямата част от деня", каза Божилов.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето…

Физиката и астрофизиката са фундаментални науки, които позволяват, като разбереш нещо, да го използваш за по-голямо удобство на живота, каза ученият по повод възможностите на човека да избере лятно или зимно часово време.

"Фундаменталната наука не дава икономически ефект веднага, както гравитацията на Нютон не е довела практически веднага до ползи за човечеството, но днес имаме спътници и телефони, които без тази гравитация не работят. В случая с времето - то е удобство, което ни позволява да работим по-ефективно, по-добре и да имаме повече време с нашите близки. В този смисъл смятам, че е хубаво ние да избираме на база на научни факти. Трябва да имаме политически решения на базата на емпирични факти", каза Божилов.

В момента емпиричните факти показват, че в зависимост от това в коя държава живеете, тази смяна или няма да има влияние върху вас, или ако има, то е по-скоро съмнително полезно, допълни ученият.

"Колегите биолози казват, че тази смяна в циркадните ритми - това са периодични 24-часови ритми на будуване и сън, с които човешкото тяло свиква, и един час отместване наистина води до необходимост от аклиматизация за няколко дни, в които човек не е достатъчно ефективен. Съответно има изследвания, че здравният ефект при някои групи може би не е много добър. Науката не е категорична дали това е положително или отрицателно. Има огромен дебат, но аз вярвам, че ние можем да преценим кое е добро за нас", казва Божилов.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Станински преди 3 месеца
До Злобен Абсолютно точен ! Подкрепям мнението ти ! Човешкият организъм в продължение на хилядолетия се е нагаждал към астрономическото време и напълно естествено е ,отклоненията да него да му влияят зле ! Затова и науката препоръчва да се мине към нормалното време, без да сменяме часовете !
61
3
 
4
 
! Отговори
Махленска клюкарка преди 4 месеца
Ако е да си веете ....по чужбина, не се оплаквате от смяната. Природата, та природата. Кой решава, че пладне е в 12? И в природата не е дадено да се гледа тв, да се носят очила и обувки, но го правите. Ако те заболи зъб защо променяте курса на природата лекувайки го?Нали за това говорим-да използваме науката за удобство. Ако е по-удобно, нека се редуват зимно и лятно. Защо е задължително да е едно?
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Астрономичното време, не някакво измислено
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зимното!!!
58
3
 
18
 
! Отговори
Снежана Вучева преди 4 месеца
Природата е една за всички ! Предпочитам астрономичното часово време !Нека престанем да обръщаме всичко в полза на бизнес интереси !
57
4
 
3
 
! Отговори
АННА преди 4 месеца
НА ХОРАТА НЕ ИМ Е ЯСНО , ТУ НАПРЕД , ТУ НАЗАД......СЕГА ПРОСТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕМЕСТВАМЕ ЧАСОВНИЦИТЕ.....
56
3
 
8
 
! Отговори
АННА преди 4 месеца
До Анонимен

з и м н о т о !
55
14
 
19
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Сега - при ЛЯТНОТО време (през юни, юли, август) сутрин се съмва в 4 часа!!!, а вечер се стъмва към 22:30, примерно... Ако останем на ЗИМНО (астрономическо), през ЛЯТОТО ще се съмва в 3 часа!!!, а ще се стъмва към 21:30...!!! Гадно...

През зимата през най-късите дни при ЗИМНО (астрономическо) време се съмва към 8ч. и се стъмва към 16:30, ако останем на ЛЯТНО време - през ЗИМАТА ще се съмва в 9ч. и ще се стъмва към 17:30... Приемливо...

Извод - по-добре е да останем на ЛЯТНО време... :)
54
7
 
5
 
! Отговори
Въобще не ми пука преди 4 месеца
Моят часовник ще е настроен на астрономическо време. Аз ще си живея по него. И без друго работата ми предполага да се съобразявам с няколко различни времена. Вие се движете по каквото искате.
53
5
 
11
 
! Отговори
иванчо преди 4 месеца
До Злобен
А този час спрямо земята и слънцето кой го определя - ОХО-БОХО . А същите тези деца вечер как ще играят и карат колела по тъмно. Само 2 месеца ще се събуждаш по тъмно ,а през цялата година ще ти е светло вечер.Защо не си размърдате малко промитите мозъци?
52
2
 
10
 
! Отговори
Петров преди 4 месеца
Тука, някакъв "злобен", ме провокира да се изкажа. Нито на нашата галактика, нито на слънцето ни или планетата ни им пука за нашите понятия за време. И това "астрономическо" е пак наше изобретение. Земята и слънцето си се движат, без да им пука за астрономията. Та как да е времето, може да си го решим ние. И може и на 26 минути и 33 секунди да си го изместим спрямо сегашното. И как всички тия доводи ще ги интерпреират в Сърбия или Македония, те са на няколко километра, а цял час от нас.
51
16
 
14
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 4 месеца
ЛЯТНО ВРЕМЕ !!!
50
19
 
16
 
! Отговори
VT преди 4 месеца
По зимно време децата ще се прибират по тъмно от училище, така че лятно време с две ръце. То е по-удачно за България.
49
22
 
13
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 4 месеца
ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
48
17
 
25
 
! Отговори
Злобен преди 4 месеца
Цялата тази дискусия е напълно излишна. Чета по-горе мненията на елементарни и изключително неуки хора. Положението на земята спрямо слънцето определя часа. Всички други промени на часа са направени от човека и са фалшиви и неверни. Така нареченото лятно часово време ако е през зимата , ще се съмва в 8 часа. Децата трябва да стават в ранни зори за градина или за училище , и няма да са адекватни поне 2,3 часа. Има само едно часово време и то е астрономическото-реалното или така нареченото зимно
47
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смятам че енай-добре да се върне класическото, астрономическото време. Тосе определя според Слънцето. То слънцето зависи и отделянето на редица хормони. Тоест за нас - в края на октомври се въщаме на т.н. зимно време и оставаме на него. Другото е измишльотина за увеличаване на работния ден.
46
25
 
18
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 4 месеца
Само лятно време
Винаги лятно време
Постоянно лятно време
Непрекъснато лятно време
Лятоооооооооооооооооооооо
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 19 баба Пена,защо говориш глупости,знаеш ли,че 4 часа лятно време съответства на 3 часа реално истинско време.Кога се е съмвало в 3 часа през нощта?През зимното време се съмвало в 9 часа,дори в най късия ден през зимата в 7,30 е вече светло!
44
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде на бас,че в бг wc ще остане лятното време.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ала бала науката нищо не каза,заглавието не съответства на съдържанието .Науко защо не каза кое време да изберем лятно или зимно?