Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!

Футуролозите прогнозират, че бъдещето нама да завърши добре
Обновена: 24 окт 2018 17:48 | 24 окт 2018 14:00, Елка Василева
144
Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!
Снимка: архив, Reuters

Футуролозите прогнозират, че бъдещето общество ще е разделено на касти. И няма да завърши добре.

Роботите идват

Човекът сам не знае кой е той, но от друга страна чувства своите нужди перфектно. Храна, власт, секс – това са основните двигатели на цивилизацията. За да удовлетвори тези си нужди, човек отива на работа и получава заплата. Сега всичко се движи към това, че през следващите 20 години по-голямата част от хората ще загубят работата си, а с нея ще загубят и стимулите си за живот, пише Дмитрий Писаренко, "Аргументи и факти", цитиран от "Труд".

Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект. За това говори Ювал Ноа Харари, израелски историк и автор на световния бестселър "Sapiens: Кратка история на човечеството" и "Homo Deus: Кратка история на бъдещето". Харари напомня на читателите, че хората винаги са били неравностойни.

Частната собственост засили това неравенство. Все пак държавите започнаха да се грижат за "обикновените хора", но с користни цели. Владетелите имаха нужда от здрави войници за армиите си, а индустриалните икономики от масов труд и заетост. Поради това държавите инвестираха в своите системи за здравеопазване, образование и социални програми.

Постиндустриалната ера обаче вече е в двора ни. На въоръжение във всички армии, има роботи и дронове, които се контролират от малки групи военни професионалисти, а върху фабричните конвейери се трудят умните машини. Въпросът е: какво ще правят властите и силните на света с народните маси?

На кого си нужен?

"Исторически разбиранията за работата се променяха няколко пъти – казва Харари. В продължение на доста големи периоди хората въобще не са работели, а само са оцелявали, а самата идея: ставам и към 8,00 часа отивам на работа, и там съм до 17:00 часа и това е съвременното понятие. Безпокойството, дължащо се на загубата на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции през последните векове човек непрекъснато се страхува, че машини ще вземат връх и самият той ще стане ненужен. Аз мисля, че този път това може да се окаже вярно".

Да си ненужен – срещу това ще трябва да се изправят милиони хора. А това е по-лошо от експлоатацията на един човек от друг, смята Харари.

Масовата загуба на работни места ще доведе, че към средата на века в обществото ще се образува безполезна класа. Така вече я наричат и тя ще включва не само безработните, но и всички, които няма да могат да получат достъпна работа.

"В XXI век неравенството в обществото ще достигне историческия си максимум", пише историкът. Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично.

"Обновете ми мозъка!"

В биологията сега протичат революционни промени. Огромни пари се изсипват в невронауката. Появи се и биохакингът – метод за подобряване на способностите на човешкото тяло и ум. Биоинженерите сега могат да отглеждат нови органи, да обновяват старите, да се намесват в организма на генетично ниво и т.н. Има по-радикални подходи, които по същество предполагат сливането на човек и компютър. В кръвоносната система можете да пуснете нанороботи, така че те да почистят съдовете и да доставят лекарства там, където е необходимо, като в същото време да унищожават тумори и вируси.

В САЩ е създаден чип, който, имплантиран в мозъка, ще изпраща сигналите си от една здрава клетка в друга, като заобикаля повредените участъци. Има мозъчен имплант, който изпраща нервните импулси на персонален компютър, а той от своя страна дава команди на различните електронни устройства в дома. С други думи, напредналите научни технологии усилват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да премахнат стареенето и дори смъртта.

Какво ще ви е необходимо, за да сте сред щастливците?

Отговорът е ясен: много пари. Това означава, че една малка група, световният елит, ще може да „помпа“ тялото и мозъка си, а масата обикновени хора ще са лишени от това. "В резултат на това човечеството ще бъде разделено на две биологични касти от супермени и безполезна класа – прогнозира Харари – До 2100 г. богатите наистина могат да станат по-талантливи и по-умни от бедните. Веднага щом възникне този разрив, нищо не може да го промени. И това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята".

Харари се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, в някои страни, в които са вкоренени хуманните идеали, ще продължат да подкрепят народните маси. Например, всеки представител от безполезната класа ще получава така наречения безусловен базов доход – определена сума, която ще им позволи да вържат двата края на своя живот. Има и други идеи. Много хора в бъдеще ще предпочитат да живеят във виртуалната реалност. Например, да играят компютърни игри. На същото мнение е и Бил Гейтс.

Ако се запознаете с някои статистики, тези прогнози не изглеждат фантастика. Според американските икономисти свободното време при нискоквалифицираните работници през последните 15 години се е увеличило на 4 часа седмично, а 3 часа от тях те губят за видео игри. Харари смята, че до 2050 г. хората ще проучат нови сценарии за игри и ще прекарат цялото си свободно време във виртуалната вселена. Възможно е играчът да се превърне в официална професия. Друга популярна специалност ще бъде дизайнер на виртуалните светове.

Така или иначе, двете касти, елитът и безполезната класа, ще трябва да живеят на една и съща планета. И съседст­вото на обикновения хомосапиенс с "напомпания" киборг няма да завърши добре за първия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: бъдещечовечество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 40 години говореха как ще изчезне пролетариата- е верно изчезна заради технологичния напредък, но не съвсем- просто пролетариатът стана прекариат- хиляди несигурни работни места, които само ти внушават, че не си пролетариат, но реално е зле...
107
6
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Тези предсказания са пълна боза и бледна пръдня.
106
0
 
30
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
Преди години бях чел че през 2003 роботите ще заменят човека и на човека ще му е нужно да работи по3.18 часа на ден.изследването беше от края на 60 те.А ааз утре трябва пак да ствам рано и да ходя на работа и то ако беше за 3 часа ехеее.Така че аз на проучвания ли да вярвам или на часовника.А сега сериозно ако има богата каста и маса бедни които забележете имат мнооого свободно време нали знаете какво ще измислят бедните за богатите.Подсаказка Франция, края на 18 век, доктор Гялотен.
105
3
 
6
 
! Отговори
до 109 преди 5 години
До 109 - оня с видовете хора и пишман философската мисъл:Дрънкаш пълни глупости. Не си заслужава да ти отговоря, но все пак ще го направя: Хората се делят на милиарди видове. Всеки вярва в каквото пожелае. Много често именно робите движат света и историята, справка: древните цивилизации. Бегай да четеш и осмисляш.
104
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората се делят на два вида - едните вярват, че могат да бъдат от елита, другите вярват, че могат да бъдат само *** и роби. Само едно уточнение - светът и историята никога не са се движили от робите.
103
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един обикновен метач на улицата е по-полезен от който и да е олигарх-Айдее, ударихме го на анархия...Сигурно и държавата, здравната и социална система се издържат от мизерните 50 лв данък на метача, а квалифицираните работници с 10-20 пъти повече платени данъци, са по-малко полезни.
102
0
 
12
 
! Отговори
икономист преди 5 години
В момента ние произвеждаме продукти основно за Азия и Африка! Точно на това се дължат и постоянните ръстове на икономиките на почти всички държави, както и все по-големите печалби на компаниите. Търсенето в развитите държави, вече отдавна е задоволено, дори без изкуствен интелект и автоматизация. В Китай, Индия и по-голямата част от Африка, има огромно множество от бедни хора, които с повишването на доходите си, започват и да потребяват повече. Затова и ние продължаваме да произвеждаме все..
101
10
 
7
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
Ама как така един не сети кой е единствения истински изход който удовлетворява всички, че даже и самата планета ще е на далавера. Има сто хиляди милиарда Галактики и един квинтилион планети (1 000 000 000 000 000 000 000), даже нашата популация е малка за тези мащаби. Колко велики и красиви- невероятни светове ни очакват, а ние седиме във рожденната люлка (земята) и вместо да се разходим във къщата, после на двора, после в градът и целия свят се ядеме за нема нищо. Не очаквам разбиране от 80 те%
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Възможно е играчът да се превърне в официална професия."Че то това е от 10+ години бе ...
99
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До MitakaПреди 200 години, когато индустрията е прохождала, нещата са били съвсем различни от сегашния момент на развитие. Тогава пазарите са били ограничени, а населението също е било значително по-малко. Индустриалната революция само е дала тласък на едно по-мощно развитие в икономиката. В наши дни, пазарът вече е глобален, а населението е в пъти по-голямо. Все по-малка част от човечеството изпитва недостиг на стоки и услуги, и затова в един момент производството ще надмине потреблението
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99 Дай научно и точно обяснение на това как и къде се съхранява паметта, тогава ?
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо много по-важно се изпуска.Да ако аз съм богат да предположим че ще стана супер човек хубаво но кое ще ми е супер скоростта на мислене физическата сила и т.н.Ами добре ама мен като богат ме интересува само да се друсам да се чу.кам и да да се перча пред мадамите като дигам кола с една ръка тоест пълен *** съм и не ме интересуват философия и квантова физика тоест аз ще използвам тия способности за пълни глупости.И със способности пак ще съм *** а едни без но обучен по философия е горе.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 100 интелект и не знаем защо го наричат така.Втори въпрос а защо по телевизията се втълпява че такъв има отговор ами защото са намесени огромни финансови интереси тоест това е вид реклама а защо съдържанието и е невярно отговор е те вече новините са фалшиви пък вие за една реклама сте се хванали.Това е мнението на специалистите по изкуствен интелект за изкуствения интелект други не ми се слушат едва ли някой външен коментатор знае повече за ии от тези който го правят и печелят 6 цифрени суми
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия е толкова фалшива и платена че няма накъде.Аз съм сега тук на запад и точно по такива теми пиша докторат и ходя на конференции.Само дето на тях не обсъждане изкуствения интелект или суперхората а провала на изкусътвения интелект.Това което слушате по телевизията е пълна лъжа.Аз пък съм слушал някой от тези който са върховите спецове по тия технологии и изнасят лекции по целия свят.На въпроса за изкустврния интелек те всички дават един отговор това което ние правим не е никакъв
94
4
 
14
 
! Отговори
к преди 5 години
юдо-масонската официална наука е просто една мъгла която пречи на хората да видят света в който живеем от 20 години се знае че връзките между невроните в мозъка се променят всеки 3-4 дни !това означава че паметта ни, знанията ни не могат и не се съхраняват в мозъка ни, както ни лъжи еврейската официална наукаТочно това е причината да не може да се създаде изкуствен интелект и слава Богу че е така иначе юдо-масонския елит отдавна да ни е изличил от лицето на земята
93
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята"....А до сега как беше?
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия научни фантастики са точно от времето на черно-белите телевизори, когато се вярваше, че през 2000-та колите ще летят и ще сме колонизирали космоса. Простичък факт - нещата не ги произвеждат роботи. Произвеждат ги китайци. Казва се географско разпределение на труда. Втори простичък факт - работническата класа не работи само в производството, има хиляди други професии.
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Ако всички са равноправни настъпва апатия и деградация."Аха, ама ако иначе имам право да ловувам "селяни" когто ми е скучно и мога да си изнасилвам наред, стига да не са от моята каста, е голяма солидарност и градация ??!?!?
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 88Не знам пич ... "свръххората" досега си бяха хора, дто не се отличаваха много от другите. Лошото е, че сега ще са някакви, дето мисли за секунда това, дето го мислим ти и аз за 100, а и представи си някой, който е живял и сее учил стотици години. Какъв шанс ще имат младите ?!?
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До куртропович 91Това става един път на 500-1000 години, и нещата пак се намситат по старо му, само за няколко години.