Нестандартно решение: Рециклираш боклука и пътуваш без пари!

През 2060 г. в световните океани ще има повече боклуци, отколкото животни
Обновена: 26 окт 2018 20:40 | 26 окт 2018 20:30,
17

Над 7 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят в световните океани всяка година. Това сериозно застрашава околната среда и живота на земята. Повече от половината от тях идват от пет азиатски страни: Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Според плашеща статистика до 2050 година няма да е останала и една морска птица, която да не е погълнала пластмасов отпадък през живота си. А още по-алармираща цифра показва, че през 2060 година в световните океани ще има повече боклуци, отколкото животни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Затова и от ЕС взеха решение да сложат край на пластмасата за еднократна употреба. Забрана, която ще промени драстично бита ни. Според предложенията в закона до 2021 година ще се забрани употребата на изделия, без които не бихме могли да си представим ежедневието - пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибори за хранене, някои найлонови торбички и други продукти за еднократна употреба.

Някои страни намират по-иновативен начин да се справят със замърсяването. Местните жители на втория по големина град в Индонезия – Сурабая, са насърчавани да рециклират отпадъците с безплатни автобусни билети.

Схемата е проста. Пътуващите в града могат да се качат на обеществен транспорт, предавайки пластмаса на спирките. Двучасов автобусен билет струва 10 чаши или до пет бутилки в зависимост от големината им.

На ден в Сурабая се изхвърлят приблизително 400 тона пластмаса. За сравнение един автобус може да побере само 250 кг от отпадъците за същия период от време. Надеждите са, че чрез инициативата ще се постигне амбициозната цел градът да се освободи от пластмасата до 2020 г.

Пластмасовите отпадъци застрашават не само океаните и обитателите им. Според редица изследвания хората, които консумират морска храна, поглъщат около 11 000 микроскопични частици пластмаса всяка година. Това представлява сериозен риск за човешкото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако всичките мръсни презрени шоферски *** изведнъж решат да се очовечат и да си продадат колите... резултатът ще е още триста милиарда тона пластмаса. Няма спасение.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една приказка които сее заял с мен добро нее видял пожелавям им успехи
14
3
 
1
 
! Отговори
Простотии.... преди 5 години
...колкото искаш. А транспортните служители на края на месеца кво ще занесат у къщи под формата на пари? 1 самосвал пвц шишета? Дебилизъм
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си като дете,че не се използваше пластмаса,прясното мляко,бозата се продаваха в зелени стъклени шишета,киселото мляко се продаваше в прозрачни стъклени буркани,соковете,сиропите в тъмнокафяви стъклени бутилки,напитките в прозразчни стъклени шишета,сламки и клечки за кафе не се използваха,торбички от памучен текстил и т.н. и не ни е липсвала пластмасата.Здравето и природата са по-важни от удобствата.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИма работещи алтернативи на пластмасата,които не са от дърво,но са по-скъпи,изпробват се и по-евтини варианти,те също са от биологичен естествен материал,който се разлага,за да не се изсичат и дървета.Има такива,които може да се въведат веднага.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От стомасите на птиците и рибите,морските животни,изкарват пластмаса,те наистина умират в големи количества,заради пластмасата.https://youtube/watch?v=ju_2NuK5O-E
10
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
8 МИЛИОНА ТОНА ПЛАСТМАСА НА ГОДИНА СЕ ИЗЛИВА ВЪВ ОКЕАНИТЕ САМО ***!!!АЗ ЛИЧНО СЪМ ВПЕЧАТЛЕН КАКВО ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ПЛАСТМАСА ИМА НА ЗЕМЯТА
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Има такива заместители на пластмасата,които не са от дърво,а от различни естествени материали и тъкани.Има и лаборатории,в които се изпробват,"Казах "работещи" алтернативи, а не лабораторни проби, теории и мантри за светлото европейско бъдеще.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИма такива заместители на пластмасата,които не са от дърво,а от различни естествени материали и тъкани.Има и лаборатории,в които се изпробват,единствените които мислят за тази планета са наистина групи от европейските държави и техни подръжници по света!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отчаяни мерки... Всичко отива по дяволите.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест пълни глупости. Освен ако не си с увреждания за какъв чоп ти е сламка? Защото в ресторантите на Макшит ти казват, че трябва да пиеш така? Айде стига сте се превземали. Интересува ме единствено с какъв материал ще заместят всички останали изделия. Дървеният материал ще предизвика масова сеч и обезлесяване в световен мащаб. То само със забрани не става, трябва да предложиш и алтернатива, при това РАБОТЕЩА, куха брюкселска зелко.
5
0
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЛЕД 50 ГОДИНИ СОЛЕНОВОДНИТЕ РИБИ ЩЕ СА СЪСТАВЕНИ ОТ 1% ПЛАСТМАСА ДА ВИДИТЕ КАК СЕ РЕЖЕ ПЛАСТМАСОВА РИБА!
4
0
 
6
 
! Отговори
хм преди 5 години
И после яжте скъпи радиоактивни и пластмасови риби. За ла*ната пък да не говорим.
3
0
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СТАТИЯТА НЕ Е ЛЪЖА!!!ОКЕАНА Е ОГРОМЕН НО ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМ, ЧЕ ДО 50 ГОДИНИ ЩЕ ГО ПРЕВЪРНЕМ В ПЛАСТМАСОВО БУНИЩЕ!
2
10
 
4
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
Това е поредния Виц за ЕС .- като с Кривите Краставици .Вижте какво прави Китай - Нова ел кола за 10 000 лева , и Безплатни Ел Велосипеди за Без пари .
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас ще е- плащаш данък "чисто море" и правителството се хвали колко е отговорно към околната среда. Нещо като с решаването на проблема с въздушното замърсяване- пляс едно данъче и проблемът не е решен, но за сметка на това са ти одрали още една кожа.