Култивирано от клетки! "Лабораторно месо" в нашата чиния?

В САЩ не виждат нужда от законодателство по въпроса, а в Европа?
19 ное 2018 14:15,
53
Култивирано от клетки! "Лабораторно месо" в нашата чиния?
Снимка: pixabay

Американските власти се споразумяха как да регулират хранителните продукти, култивирани от животински клетки, проправяйки пътя на така нареченото "лабораторно месо" към американските чинии.

Министерството на земеделието и Администрацията по храните и лекарствата се споразумяха също така да споделят резултатите от регулирането на клетъчно-култивираните хранителни продукти.

Докато техническите подробности все още предстои да бъдат потвърдени, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще наблюдава събирането и диференциацията на клетките. Министерството на земеделието на САЩ пък ще наблюдава производството и етикетирането на хранителните продукти.

"Тази регулаторна рамка ще подпомогне, както опита на FDA за регулация на клетъчната култура, така и живите биосистеми, а опитът на Министерството на земеделието на САЩ в регулирането на добитъка и птичи продукти за човешка консумация", се казва в споразумението.

Оказва се, че агенциите и контролните органи не виждат нужда от законодателство по въпроса с "лабораторното месо".

Въпросът дали да се одобрят клетъчно-култивирани хранителни продукти никога не е възниквал в САЩ. Всъщност вече съществуват няколко нови лабораторни проекта, но производствените разходи са много високи и никой, де факто, не разполага с продукт, който да е готов за продажба.

Калифорнийската компания Just, известна със своята безяйчна майонеза, заяви, че планира да продаде клетъчно култивирано месо до края на тази година, пише Medicalxpress.

Други, като Memphis Meats and Mosa Meat в Холандия, работят за намаляване на производствените разходи - с известна подкрепа от селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост.

Поддръжниците на "лабораторното месо" твърдят, че избягването на кланета на животните ще намали както страдащите, така и емисиите на парникови газове - и е устойчива възможност за хранене на нарастващите популации, жадни за протеини.

Съществува обаче несъгласие със земеделските организации за това дали такива продукти наистина могат да бъдат наречени "месо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
11
 
! Отговори
мнението ми за тях преди 5 години
Да ме хванат за гумения !
9
29
 
8
 
! Отговори
ИЗ преди 5 години
Това е бъдещето. Вие там на село си дерзайте и мрънкайте колкото си искате, ако си мислите че нещо ще промените...хахаха. С нетъпрение чакам да опитам подобно месо.
8
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв е проблема?
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще се окаже, че ядем нефт.
6
0
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Как е различно?
5
6
 
24
 
! Отговори
до Алекс преди 5 години
И аз се сетих за този филм. Вече всичко е синтетика, оставете поне месото на мира. Скоро и изкуствени зеленчуци от култивирани клетки ще започнат да продават. Стига вече, ние самите започваме да приличаме на синтетика.
4
3
 
31
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Американците не се ли виждат на какво са заприличали от ГМО храни и месо с антибиотици, че сега и изкуствено. За пари са готови да се затрият, не, че ще е голяма загуба.
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Да,.помним, но това е различно.
2
0
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Помните ли "Крилце или кълка"?
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас!Не щем в Европа такива изкуствени меса!Знам как се произвеждат,гледах по немската телевизия,не ги искаме.