Ще изстудяваме планетата със серен диоксид! Ще оцелеем ли?

Нов "евтин" метод спасява човечеството от глобалното затопляне
Обновена: 30 ное 2018 12:57 | 30 ное 2018 12:45, Нели Христова
135
Ще изстудяваме планетата със серен диоксид! Ще оцелеем ли?
Снимка: Pixabay

Земята става все по-гореща и по-гореща, а учените вече прибягват до отчаяни варианти за спасяването на бъдещите поколения.

Ново изследване предлага метод, който е толкова евтин, че дори една единствена държава ще може да го проведе и да спаси целия свят. А изстудяването на атмосферата ни ще е почти двойно.

Естествено, парниковите газове все още ще са си там и температурата ще се покачва, но с много по-бавни темпове.

Методът, който експертите от университета в Харвард и Йейл са разработили, е "затъмняване на слънцето". В атмосферата ще бъдат разпръснати химикали, които ще имитират ефекта на вулканично изригване – слънчевите лъчи няма да могат да пробият през завесата, която ще рефлектира топлината обратно. Температурите ще започнат да падат.

Цената на този вариант е на половина по-евтин от новите магистрали, изграждане на метро и инфраструктура. Всичко ще струва 3,5 милиарда долара за 15 години, които ще отидат най-вече за построяването на самолети, малко по-големи от Боинг 747, които ще разпръскват химикалите във въздуха. Всяка следваща година, когато технологията е готова, ще отиват по 2,5 милиарда.

Само за справка, Белгия харчи по 4 милиарда за армията си, ремонтът на метрото в Ню Йорк е близо 10 млрд. долара, а построяването само на един мост в Тексас коства на гражданите $1 милиард. 

Това означава, че технологията е толкова евтина, че дори малка държава може да се справи с нея. А да не говорим за големи икономики като Китай. 

Технологията е проста – самолети разпръскват серен диоксид достатъчно високо в стратосферата, че да остане там през следващите 18 месеца. Ако той бъде пуснат там, където летят самолетите, ще падне само за седмица обратно на Земята под формата на дъжд заради гравитацията.

Но тя може само да ни охлади. Няма да върне времето назад и вече стореното от глобалното затопляне. На някои места ще си остане по-топло, на други – по-студено, по-сухо или мокро.

Така, например, ако оставим леда в Гренландия да се разтопи, да се влее в морето и да наводни голяма част от света, серният диоксид няма да го върне обратно върху полярната шапка.

Но добра идея ли е този метод да бъде приложен? Според някои експерти, никой не е достатъчно подготвен за да разработи тази технология и със сигурност ще има странични ефекти, които няма как да бъдат предвидени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
9
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Не зная какви са тия уЧени, ама първия абзац за серния диоксид в уикито е достатъчен за да разбера, че идеята е безумна... разтваря се във вода, образува сериста киселина, която пък е изходна за получаването на сярна киселина и уврежда озоновия слой. Даже нещо ми се върти в главата, че киселинните дъждове са главно заради серен диоксид, изхвърлен в атмосферата от някакво производство примерно.
92
3
 
11
 
! Отговори
Тодор Бисерков преди 5 години
НЯМА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ !!!Четете повече ...
91
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и дио тията на *** не познава граници!!!Серен двуокис плюс водата от атмосферата става на серниста киселина.Как тая ОТРОВА ще "охлади" земята?!?!?!..Защо направо не пръскат със сярна киселина,или за по-сигурно с "царска вода"?
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се нарича КЕМТРЕЙЛС и се прилага от почти всички държави от 90те години до днес !
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"затъмняване на слънцето".................ако нашите се съгласят на това - директно да подават оставка !
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще диоксидираме срането значи!
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, спокойно! Без паника, аз знам как да затоплим Земята отново... с атомни бомби! Всичко съм пресметнал и ще бъде евтино.
86
0
 
14
 
! Отговори
Луди хора... преди 5 години
Серният диоксид (SO2) е безцветен газ с остра, задушлива миризма. Разтваря се във вода и като попадне в обаците не знам кво ше стане....?! Използва се за производството на сярна киселина. Сериозно уврежда озоновия слой.
85
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се притеснявайте! Щом няма българин участвал в "мисленето" всичко ще е ОК!
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този сценарий го имаше в матрицата, някои пак много филми са гледали. "учени" друг път
83
0
 
9
 
! Отговори
До 82 от 72 преди 5 години
Облаци има в един слой между 6 и 13-14 хиляди метра. Идеята е газът да се разпръсва от специални самолети, които колкото и да са специални няма да се издигнат на повече от 35-40 км височина, значи забравяме за възможността SO2-то да си остане вечно горе и неподвластно на гравитацията. Което означава, че с времето ще се запъти към повърхността на Земята. И тъй като целокупно няма как да хване метрото, ще не ще, ще мине през облаците. А какво ще се случи там, 84 е написал повече от достатъчно...
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПешоНе е сярна,а серниста,тя е по-слаба,ама пак е голяма беля!
81
1
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Ще изстудяваме планетата със серен диоксид - КОЛКО МЕНТАЛНО УВРЕДЕН СЛЕДВА ЧЕ СИ ПРЕДЛАГАЙКИ ТАКАВА "ИДЕЯ".....
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви облаци в стратосферата бе, байно?!------------------------------А то откъде си уверен, че диокситът ще си стои там??? Прочети и ще научиш, че стратосферата започва от 11 километра !!!До към 50 км.
79
0
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Е те тогава ще настъпи краят на живота на Земята, като започнем да я поливаме със сярна киселина.
78
0
 
23
 
! Отговори
Един преди 5 години
Всяко решение, колкото и добре да е обмислено, има поне три непредвидени резултата, от които поне два са отрицателни.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 82А ти,чичов лелин,да си чувал за ЯДРО ЗА КОНДЕНЗАЦИЯ!?И къде и как става тая работа!?Има едни книжки по въпроса, бая тънки,няма да те мъчат,попрочети някоя!
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавлявайте се и си бъркайте по дупките а каквото има да става ще стане.От вас нищо не зависи.Вие сте незначителни мишки.
75
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като се разтвори серния диоксид във облаците,и ще почне да вали серниста киселина!Много ум,много нещо!____________Какви облаци в стратосферата бе, байно?!
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще оцелеем ли?НЕ !!!Няма да оцелеете !!!Много сте глупави за да оцелявате.