Тайните на Антарктида в недокоснато от човека езеро

Учените търсят с подводен апарат живи организми под леда
3 яну 2019 17:45,
11
Тайните на Антарктида в недокоснато от човека езеро
Снимка: Reuters

Учени от повече от 12 университета започнаха новата година, търсейки микроби и образци от други живи организми в езерото Мърсър под антарктическия лед, съобщи сайтът Физ.орг.

Още по темата

Целта е да бъде изследван химическият състав и биологията в най-изолираната екосистема на земята.

Единственото друго субглациално езеро, изследвано досега, е близкото Уиланс, от което бяха взети проби през 2013 г. Те разкриха, че дори в екстремната среда има разнообразен микробен живот, пише БТА. 

"Не знаем какво ще намерим", каза биохимикът Джон Приску от университета на Монтана, който е научен ръководител на проекта САЛСА (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access - Научен достъп до субглациалните антарктически езера). "Учим се. Това се прави едва за втори път".

Екипът от 50 учени и технически персонал е в лагера на 1000 км от станцията Макмърдо от 18 декември. Очаква се да пристигнат още учени.

В езерото Мърсър за първи път в Антарктида ще бъде използван дистанционно управляван подводен изследователски апарат с три видеокамери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
1
 
! Отговори
Инж преди 5 години
На такива места се търсят адаптирани към тези условия организми. Те ще са и началото на екосистеми на Марс и Европа (спътника на Юпитер). Няма място за параноя и конспирации.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пингвин 2В момента корпорацията РАНД провежда масивни ескавации в западната част на езерото Восток. Това е същото място, което беше посетено от Путин, руският патриарх Кирил, тогавашният американски външен министър Кери, Обама (не е потвърдено официално, но няколко души от близкото му обкръжение казаха това като "оф-рекерод"), екипи от Локхид Мартин и Райтеон, екип от НАСА и пр. и пр. Та човек неволно се питаа - WTF is goıng on here?!?
7
4
 
8
 
! Отговори
Виктор преди 5 години
А пък езерото Виктория е още едно "единствено" такова езеро, което е изследвано. Но вероятно не се брои, защото е изследвано от руснаци? Или защото и там е рекордът за дълбок сондаж?
6
3
 
6
 
! Отговори
Раул Амундсен преди 5 години
До пингвинТо и на Луната има нацистка база.Ха ха ха.
5
6
 
16
 
! Отговори
Пингвин 2 преди 5 години
Също така потърсете за операция HIGH JUMP , операция Dominic , операция FISH BOWL , операция DEEP FREEZE , операция PAPER CLIP ! Адмирал Бърд е отишъл с над 5000 души екипаж предимно военни с план за няколко месеца престой, върнал се е на 2-3тия месец с екипаж на половината на колкото са заминали ! Отишъл е с цел да унищожи нацистка база за която са имали достоверни данни ,че се намира там . Знам ,че всичко ви звучи невероятно , но търсене му е майката и промяна на мисленето ! LiesAreEverywhere
4
3
 
15
 
! Отговори
Пингвин преди 5 години
Ако сте любознателни и не промити мозъци като мнозинството население на планетата ни , потърсете за Admiral Byrd и "експедицията" му до Антарктида и видео в което загатва какво е видял там ! И дали според вас "случайно" е подписан пакта (документа) Antarctic Treaty непозволяващ на никой обикновен гражданин да припарва до Антарктида без специално разрешение от службите и определени организации ! Нацистите са открили нещо там щом са имали база там и след тях всички други са се запътили натам.
3
5
 
19
 
! Отговори
Чичо Сам преди 5 години
На Антарктида откриха нефт, в изявление до медиите Доналд Тръмп заяви:- Армията на САЩ ще сложи край на кървавия режим на подлите пингвини.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо проверете на българите къде им излиза отходната тръба на станцията
1
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Най много да намерите Светослав от предната статия