Мъск представи новата си, чудовищна ракета

С нея ще изпълни първото пътешествие към Луната
11 яну 2019 18:52, Нели Христова
151
Мъск представи новата си, чудовищна ракета
Снимка: SpaceX

Големите амбиции на Илон Мъск се нуждаят от голяма ракета за да бъдат изпълнени.

Само няколко месеца, след като обяви започването на работата по кораба Starship, филантропът вече показа снимка на готовия му прототип.

"Ракетата за тестовия полет вече е сглобена на полигона в Тексас. Това е истинска снимка, не е компютърна илюстрация", написа собственикът на SpaceX в Twitter.

Това е само първата версия на Starship, която има за цел да тества системите и основната част от аеродинамиката и компонентите, както и вертикалното излитане и кацане.

През юни тази година, трябва да бъде завършен и втория прототип, който ще е една идея по-висок и ще бъде орбитален.

Когато тестовете и с двете ракети са готови, ще бъде построена финалната версия на Starship, която ще прилича досущ на пътнически кораб.

SpaceX влага много в тази ракета, тъй като на нея ще се разчита да пренася товари както около земното кълбо, така и за пътешествия до Луната. Starship също така ще превозва хора до космически станции, откъдето пък ще започват дългите пътувания към най-мечтаната цел на Мъск – Марс.

Първият полет към Луната с тази чудовищна ракета се очаква да е през 2023 година, а всички места за него вече са разпродадени.


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Не знам тъпи ли сте или просто се правите на такива реално в тази статия става въпрос за така наречения star hopper чието предназначение няма да бъде изстрелване на хора и товари в космоса а чисто и просто да тестват двигателите аеродинамиката и издръжливостта на съоръжението приемете го като ранен прототип които ще лети само в атмосферата истинският БФР ще бъде изстрелян в края на следващата година.
132
0
 
2
 
! Отговори
Wernher von Braun преди 3 месеца
Ha-ha-ha!!!
131
0
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 3 месеца
До теслата
Трябва да бъде двустепенна ракета ..... да, наистина трябва да бъде двустепенна ракета ,ОБАЧЕ това на "истинската снимка" е един корпус , без степени, дюзите са отдолу - така че не може дори и да се помисли че втората степен ще е отдолу , а догоре е плътна обшивка , няма нищо . И какви са тия смешни три тръбички които държат изправено такова обемисто туловище показано на тази "истинска снимка".

Това тук е ТОЧНО КОПИЕ на ракетата от книгата на Жулн Верн "От Земята до Луната" . 1:1
130
0
 
0
 
! Отговори
теслата преди 3 месеца
До Анонимен
Защото това на снимката е ранен прототип сглобен на открито и предназначен само за тестване на контролни системи и двигатели, и ще лети само до няколко километра височина след което ще каца. Опити, тестове, това е целта на тази груба машина. Дори в статията го пише. Не видя ли?
129
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До теслата
Дърводелски инструмент, твоето описание напълно съответства на показаната картинка, нали! 1:1! Въпросът тук е вери симпъл - защо ни заглавичкват с такива очевидни гллупости? Защо ни подценяват толкова? Крайно некоректно, неморално, просташко!
128
2
 
0
 
! Отговори
теслата преди 3 месеца
До читател
Трябва да бъде двустепенна ракета общо към 5000т и 120м висока. И двете степени многократно използваеми като втората предназначена и за междупланетни пътувания и кацания. Втората степен е около 1250т и трябва да носи към 150т товар с вътрешно пространство сравнимо с космическата станция - 1300куб/м. За разлика от совалката може да бъде презареждана с гориво в орбита. Това е ключов елемент. Достатъчно чудовищна?
127
1
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 3 месеца
Тоя тлъстак на такива хилави стабилизаторчета ли наистина стои или така е само според мечтите на Мъск .

Нещо обаче НАСА не е впечатлена от тия "мечти" щом поръчва на още 5 компании същото и като резерва и на Русия .
126
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 месеца
Това на снимката някакъв майтап ли е? Като от роман на Жул Верн. С това ли ще "превземе" Космоса?
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долара не струва вече и пукната стинка

Стинки не знам, ама е 70 рубли!
124
2
 
3
 
! Отговори
читател преди 3 месеца
Ракетите на фон Браун (конструкторът на Фау1-2), с които астронавтите ходиха до луната бяха ~110м високи, и тежаха над 3000т. До сега ненадминати.
Не е ясно защо е "чудовищна", след като няма данни и сравнение.
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руската космическа програма ряпа да яде пред тази ракета, и вода да й носи!
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пред тази американска ракета руските минарета треперят, а космическата им програма бледнее!
121
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И там навярно, пак ще развее хамериканския флаг...? Няма значение, че по месечината атмосфера няма !? Важното е да се вярва на Шо рош и реприлиума !
120
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пишат небивалици клонингите на шорош и газ пикаят...
Няма НАСА, няма спаце Хъ, все-още до МКС се ходи с руски носители и още дъъъъъъълго ще е така.
119
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не са загубени чертежите за Сатурн 5, загубен е човешкият ноу-хау. По онова време всичко е сглабяно от хора, като са правени и много фини заварки, които вече се правят само от роботи и няма заварчици, които да са на нивото на специалистите от онова време. За съжаление, за сглобяването на елементите от двигателя си е необходима човешка ръка. Дизайнът обаче може да се опрости, нужни са обаче доста пари и ще излезе по евтино ракетата да се конципира изцяло наново.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Това е истинска снимка"... Никой не спори, че снимката е истинска ;)))
Въпроса е какво е снимано ;)))
117
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това на снимката ми прилича на нещо, което трябва да прилича на нещо друго, но е направено от станиол и дъски и за това не прилича на нищо. Едва ли някой може да приеме нещото на снимката сериозно. Това е по - скоро някаква скулптура, паметник на паметника на ракета. Макет, пред който да се снимат децата от детската градина. Няма сериозен инженер, който да приеме тази снимка сериозно.
116
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руски келеметор
115
8
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 3 месеца
До 117: Всичко хубаво но мен тези ракети и оръжия не ме греят изобщо ! Искам да имам хубава кола, добър компютър, съдомиялна, да имам тоалетна хартия а не весник Работническо дело.... аз съм просто човек и искам да живея по добре и с всякакви удобства получени от напредъка на науката. Е през соца имахме ракети и нищо друго. В магазина дъвки идеял, сирене и опашки за хляб. МЕРСИ :)
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това не прилича на капсула. Долу се вижда изправен човек.