20 г. изследвания и... Супер-Земя около звездата Бърнард

Бърнард б може да е дом на живи организми, смятат учените
21 яну 2019 19:25, Нели Христова
20
20 г. изследвания и... Супер-Земя около звездата Бърнард
Снимка: NASA

След 20 години проучвания, учените най-накрая доказаха, че около звездата Бърнард обикаля планета. А тя може да се окаже и още по-причудлива, защото на повърхността й вероятно има живот.

Тя е три пъти по-голяма от Земята и се намира само на 6 светлинни години. Носи името Бърнард б или GJ 699 b, а това, което я прави потенциално обитаема, са условията на нейната повърхност.

Не, там не живеят високи, зелени човечета с големи глави и очи, а малки организми, които издържат на екстремно студент климат. Макар учените да наричат екзопланетата "Супер-Земя", нейната атмосфера няма нищо общо с нашата.

Температурата на повърхността на Бърнард б е 170°C, но експертите от университета Виланова - Скот Енгъл и Едуард Гинан предполагат, че в недрата й могат да се открие голямо количество горещ никел или планетата е с желязно ядро.

Това ще регулира геотермалната активност и подобно на езерата под Антрактида, геотермалните езера на най-близката екзопланета са подходящи "зони за живот".

Подобно е положението на звездата на Юпитер – Европа, където съвсем скоро ще бъдат пратени сонди, които да пробият дебелия лед и да проверят, има ли течни океани под повърхността й и живеят ли в тях организми.

Бърнард б е на разстояние от своята звезда червено джудже, подобно на разстоянието между Меркурий и Слънцето. Върти се около него за 233 дни.

Светлината на звездата Бърнард б обаче не е никак силна, за това зоната, в която може да има живот около нея, е изключително малка.

Тя, заедно с планетите около нея, упорито се приближава към нас, като след 10 хил. години ще е скъсила дистанцията на 3,8 светлинни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стоян6 светлинни години е нищо в космическото пространство общо взето
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Подобно е положението на звездата на Юпитер Европа"Ко?
15
0
 
9
 
! Отговори
бай Стамат преди 5 години
***,звездата на Юпитер е Слънцето, слава Богу!
14
0
 
6
 
! Отговори
бай Стамат преди 5 години
ако чакаме достатъчно,новата Земя сама ще дойде при нас.
13
1
 
12
 
! Отговори
Ciel преди 5 години
Откриването на екзопланета на близко (в космически мащаби) разстояние си е интересно събитие. Но тази статия е пълна с толкова много грешки и неточности, че се чудя дали просто не е пародия на новина.
12
1
 
1
 
! Отговори
некой преди 5 години
Велики ,,УМНИЦИ" в момента се чудят по какъв най-оргинален начин да съсипят Земята,а пък някои открили нещо,което с днешните технологии е практически недостижимо.Съсипват питомното,та тръгнали да търсят недостижимото,,дивото".Сбъркан свят.
11
0
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тоя сайт стигна дъното...
10
1
 
7
 
! Отговори
Момо преди 5 години
"че в недрата й могат да се открие голямо количество горещ никел или планетата е с желязно ядро"Три пъти го чета и не схващам смисъла. Не се имам за много умен, но чак пък толкова ли да съм ***?И както вече казаха за "звездата на Юпитер Европа"... Без коментар!
9
0
 
8
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
"Температурата на повърхноста е 170 градуса С"??? Да не би да става въпрос за градуси К - Келвин???
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Манииии! Саму кък изчислиха темперетурата ,че е 170 градуса атя е намилионинсветлинни години от земята! А стига бе ! Тиа учени по света взеха да преврътат
7
0
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Само 6 светлинни години ??? Само!!!!Една година е 9 454 254 955 488 kmТе знаят ли какво пишат ?? Хаха
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УЧЕНИ само обаче като се каже. Високо експертни хора "по умни от теб" общо взето модерни проповедници които почти никой не ги проверява и всички си мислят че всичко е точно там.. щото те си разбират от работата, нали така, а като им се погледнат трудовете математика, сложнотии..***, сигурно всичко е точно
5
4
 
1
 
! Отговори
татул преди 5 години
Само на 3 светлинни години.Его къде е.Молитва,разрешениие и си там.Мисляда пробвам.Присветвам три пъти,пазяповедение и съм там.Дават ми рая и миказват като видя *** -всичко друго,само ябълки не.Няма как да издържавечно, но колкото повече толкова,повече.После ще ми се сърдите, чезаради мен-синя лампа на" Кой".
4
7
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Тези са яли 20г хляб от тази глупост.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в тая работа открития постояно ще има. Вселената е такава че и цялото население в Бг. да работи с наука ще е малко.
2
6
 
7
 
! Отговори
смятат учените преди 5 години
!!!???кой са тези "учени" бе !? от фабриката за фалшиви филмчета натечена НАСА - от там ли са тези анонимни "учени" !?аман от тези "учени" и от глобалните им затопляния !!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Starman преди 5 години
звездата на Юпитер Европа:)