Шизофрения и психични отклонения: Рисковете на "друсаната трева"

Д-р Лазар Узунов обяснява рисковете от употребата на новите наркотици
3 май 2019 11:00,
70
Шизофрения и психични отклонения: Рисковете на "друсаната трева"
Снимка: Reuters, архив

Иновация при обработката на марихуаната в последните няколко години увеличава няколко пъти риска от развиване на зависимост, алармира д-р Лазар Узунов, водещ специалист по лечение на зависимостите. Т. нар. "друсана трева" зачестява в последните няколко години.

"Изсушената марихуана се държи над съд, от който се изпаряват разтворени амфетамини и техните вещества се просмукват в листата. Пушенето на такава “трева” може да доведе моментално до страховита шизофренна картина само от една цигара - нещо, което се смята за мит при класическата марихуана", посочва д-р Узунов пред "24 часа".

Той посочи, че стресът и несигурността на живота увеличават натиска върху съвременния човек и все повече се регистрират случаи на хора с тревожност. Увеличават се паническите разстройства, обсесивно-компулсивните кризи, масови са и леките психични разстройства.

Още по темата


Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини

"Най-често като отдушник посягат към алкохол, който се припознава като достъпно и евтино “лечение” на напрежението и стреса. При младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества - основно марихуана и амфетамини, като сравнително евтини", посочи шефът на отделението за лечение на болестни зависимости към Клиниката по психиатрия към ВМА.

Концепцията за канабиса като мека дрога, която не води до пристрастяване, беше в основата на холандския модел на узаконяване на кофишоповете, в които може да се пуши марихуана. Преди 2 г. обаче местният институт по наркотиците преоцени тази политика, която приемаше, че едва 1-2 процента от пушещите марихуана може да развият шизофрения.

Новите доклади на световни форуми по психиатрия съобщават убедителни данни за 20-25% пристрастени и развиващи шизофренни отклонения след пушенето на "друсана трева", известна и като “Летящият холандец”, “Веселият дух” и други жаргонни имена на комбинираната дрога.

Лазар Узунов посочи, че вече има такива случаи и у нас.

"Дори вече трудно различавам истинската шизофрения от предизвиканата от дрогата, която и много по-трудно се лекува. Установи се, че въпреки че след време наркотичното вещество се неутрализира и изхвърля, параноята и всички други особености на шизофренията остават. Докато при съвременното лечение на ендогенната шизофрения и придържане към медикаментозната схема тя се лекува по-предвидимо и може да мине в ремисия. Има голям ефект от новите терапии", посочи лекарят.

Зарибяват децата с нова дрога, вкусът - на шоколад и ягода

Той допълни, че е възможно пълно излекуване с депо-препарати, които при редовно прилагане водят до контрол на заболяването. Вече използваме и много ефективни мускулни инжекции, които се поставят на 3 месеца и са превенция на следваща криза. Доказано е, че всеки следващ пристъп унищожава десетки хиляди неврони и води до деградация.

След 10-ата криза вече се говори за шизофренен дефект – обедняване на речника, загуба на памет, занемаряване на външния вид. С напредването на процеса тези хора се превръщат във вегетиращи. С навременна диагноза и лечение може да се избегне.

Новите терапии се прилагат през дълги периоди и освен че са удобни за пациента, те са и по-голяма гаранция срещу пропускане на доза – масов проблем при медикаментите, които трябва да се вземат често, особено ако това е поверено изцяло на човека в домашни условия.

"Не всеки, развил зависимост, понася мисълта, че трябва да споделя стаята с психично болни с тежките диагнози. Пристрастеността е по-особено състояние, при зависимостта конструктивното е, че има потенциал за отказване от веществото и възвръщане на здравето. В САЩ – прагматична държава, са изчислили, че всеки долар, вложен в лечение на зависимостите, се връща 10-кратно като обществен ресурс. Излекуваните хора са в обществото, полезни са за себе си и за държавата. У нас на зависимите от дрога и алкохол се гледа като на хора, които сами са си предизвикали заболяването едва ли не от каприз, и затова – да се оправят, както искат", посочи д-р Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
6
 
! Отговори
ниманд преди 4 години
След като ядем подобия на хранителни продукти то ЗАКОНОМЕРНО Е и да се пушат подобия на марихуана !!!!! СЪВСЕМ ВЯРНО Е НАПИСАНО ЕДНА ДВЕ ДРЪПКИ С РЪСЕНО МАСЕ И СИ ИЗПЪРЖВАШ МОЗЪКА !!! БРАВО ЗА СТАТИЯТА ДАНО БЪДЕ ПРОЧЕТЕНАИ РАЗБРАНА ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА !!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
До Руби преди 4 години
Повечето зависими твърдят,че не са зависими и че никога няма да им се случи.Там е най-големия им проблем - самозаблуждението.
51
0
 
7
 
! Отговори
Митака преди 4 години
До руби. Щом си програмист сигурно си интелигентно момче, а пишеш глупости. Това, че при тебе няма видими проблеми не означава, че при много други също няма. То и в статията така пише - 20 процента отключват заболявания, другите явно са горе долу ок. Благодари се, че имаш късмет и се весели както намериш за добре. Всеки си решава сам. ;)
50
5
 
6
 
! Отговори
Бивш колега преди 4 години
Кажете къде и как да ви изпратя адекватен материал по темата? Имам подробен анализ, интервюта с дилъри, зависими, лекари, полицаи. Материалът е мой, не е публикуван никъде и ви го давам безплатно, само спрете да дезинформирате хората и да вкарвате паника с абсолютно некомпетентни публикации.
49
0
 
10
 
! Отговори
Бивш колега преди 4 години
Факт е, че канабисът присъства в ежедневието на много българи, факт е, че наркополитиката в България е абсолютно импотентна в стремежа си да регулира този пазар. Неграмотността и престъпната неадекватност на политици, учители, журналисти и лекари е причината деца да умират от синтетични наркотици. Това е причината във всеки Софийски микрорайон да има поне дузина които се изхранват с търговия на наркотици..
48
1
 
7
 
! Отговори
Бивш колега преди 4 години
Никой дилър няма да рискува клиентите си с друсана трева, време е да разберете, че търсенето надвишава многократно предлагането! Летящият холандец, Веселият дух са сортове на разстението канабис, те се гледат при различни условия и заради това се различават по консистенция на канабиноиди и канабиноли. Най-масовият жаргон за синтетична марихуана е "билка", повтарям, тя убива! Причината тя да просъства в менюто на децата е заради малоумната наркополитика и такива *** статии.
47
2
 
2
 
! Отговори
Хаха. преди 4 години
Статията в стил "една жена каза че чула от нейна позната че сина на Иван Петров от съседния вход бил станал наркоман и редовно си инжектирал марихулана във вената".
46
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това днес е слаба работа! Ние едно време почвахме с наркотиците още от 7-8 клас. Помня че поне 50-60% от съучениците ми бяха наркомани.Първо почвахме с цигарки и бирички, помня карахме някой по дърт да ни купи и после ходехме да си консумираме в гората че да не ни види някой съсед. По късно открихме тревата и беше голям кеф. След това минахме на LSD и гъби. Още по голям кеф.... А тогава амфети още нямаше а и да е имало не са били популярни. Херцата пък е опасна и рядко някой посягаше към нея.
45
1
 
11
 
! Отговори
Бивш колега преди 4 години
Не мога да разбера смисъла на този тип статии. Днес.бг за преден път публикуват метриал по темата и за пореден път се подиграват с журналистиката. Вместо разчитате на източници като 24 часа, отделете 15лв от бюджета и създайте адекватна и обективна публикация. Това не става без проучвания, без интервюта. Пълна катастрофа, даже ми е неудобно да чета. Каква е таргет групата ви, каква целите с този материал? Четенето на такива публикации ще отключи много повече психози от колкото 5кг канабис.
44
1
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа просто е! Само, че забравям, че населението на земята затъпява все повече и повече и в един момент дори простите неща му се струват като квантова механика! Та когато употребяваш било то доброволно или не някакво такова опиатно вещество ти си създаваш и физическа и психическа зависимост към въпросното вещество! В един момент си готов да направиш какво ли не за да получиш въпросното вещество! Това е зависимост а всяка таква зависимост ти вреди! по-просто няма как да го кажа! Sorry!
43
0
 
1
 
! Отговори
Латино - партизани преди 4 години
До Анонимен2 народа е !
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Iskren PecovТи народ ли си?
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шансът за психоза при хората, които употребяват марихуана ежедневно е три пъти по-голям отколкото при тези, които не я употребяват.Който се интересува, да потърси изследването в Гугъл, публикувано в THE LANCET.
40
0
 
0
 
! Отговори
Банов преди 4 години
До мишо бирочетоАлоо.. Банов съм !
39
0
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ало танов. обаждам се от отвъдното. читателите знаят кой, знаят и как. айде по живо по здраво.
38
3
 
3
 
! Отговори
лелче преди 4 години
До ДоводиАйде тогава ми кажи от какво за изврякали всичките от 40 години нагоре дето ги виждаш всеки ден по улиците , защото съм сигурен ,че нито един не е пафкал трева .В България психично болните са десетки хиляди , и малък процент от тях са по млади , които са изврякали от някакви наркотици , камо ли от трева .Българинът съди лсно , но вечер топи пръстите на бебето в чашата си с ракия , и то като си ближе пристите , всички много му се радват . Всеки е господар на тялото си ,и си избира сам
37
0
 
6
 
! Отговори
дрът трезвеник преди 4 години
до "абе тревомани не искате ли да легализираме и хероина" То в България вече няма голям проблем с хероина така или иначе. Хората се научиха по лошият начин. Няма човек, който да си спомня 90те и да няма поне един приятел/съученик/комшия дето да не е дал фира преди 20г. възраст от хероин и се наплашиха и вече има много малко хероинови наркомани за радост
36
6
 
1
 
! Отговори
Bob преди 4 години
"Зарибяват децата с нова дрога, вкусът - на шоколад и ягода"Това ме вкара в голям размисъл. Значи детето ми не би взело дрога, но изведнъж наркотик и шоколад, край обречено е? Лично мисля, че по-скоро продават захар на децата на по-високи цени, а тук плашат гаргите. Какви са тези дилари дето ще се занимават с вкусове, как за 2-5лв тоя дилър ще си позволи да сложи наркотик, овкусител и да е на далавера..... А Виждали ли сте зависими хора? Последното което ги интересува е вкуса.
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пак е по-добре друсан с тревица, от колкото алкохоик !
34
5
 
5
 
! Отговори
gost преди 4 години
Айде сега ДАНС по IP-адресите на защитниците на марихуаната да им отиде на гости.