Сближаването на Юпитер и Сатурн може да е било Витлеемската звезда

Това явление е наблюдавано за последно преди 800 г., каза доц. Козарев
22 дек 2020 15:28, Ния Христова
15
Сближаването на Юпитер и Сатурн може да е било Витлеемската звезда
Снимка: БГНЕС
От понеделник може да се наблюдава астрономическо явлевие или така наречената Витлеемска звезда. Според твърденията това е същата звезда е изгряла при раждането на Исус Христос. 
 
Самото явление представлява сближаване на две планети - Юпитер и Сатурн. Докато планетите обикалят в орбита едната настига другата и това създава илюзията, че двете се сливат в една ярка звезда.
 
На югозапад тя може да се наблюдава дори само с просто око. Ако времето позволи и няма облаци ще може да се види това, което е хипотетично са видели при раждането на Христос - ярко светеща звезда.
 
"Това явление е добър завършек на една трудна година в астрономическия смисъл. Макар да не ен много интересно от научна гледна точка, защото става дума за подреждането на планети, то е изключително рядко наблюдавано. За последен път е видяно преди 800 години", каза в ефира на bTV доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН.
Още по темата
 
"Оказа се, че 6-7 г. преди Христа е имало подобно "Велико съединение", както се нарича, и то е продължило 6 месеца. Понеже, доколкото знам, рождения ден на Христос не е определен точно, възможно е това да бъде Витлеемската звезда. Но това не е много ясно. Учените смятат, че е възможно да бъде или свръхнова, или комета, или подобно съединение. Първите две теории се изключват, защото имаме достатъчно данни, а и китайците още тогава са наблюдавали доста стабилно небето, така че по-вероятно е да е било такова съединение", обясни Козарев.
 
Астрофизикът отбеляза, че кометите се схващат като лошо знамение.
 
"Ще може да наблюдаваме това явление през следващия месец, защото планетите се движат много бавно. Те ще започнат да се разделечават, а в понеселник беше най-близката точка, в която са се доближили. За съжаление, макар че от България това явление е можело да бъде наблюдавано най-добре, облаците са попречили", обясни още Козарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
балтов чарк преди 3 години
историята със звездата е впечатляваща - някой се пръква на място посочено от звезда... следва легендата за ,,звездно,, дете с баща дърводелец, демек - отвес, пергел, престилка... , задължително с бягството от лошите - кой не обича такива историй... тук не става дума за случайност, иначе още да си нямахме месия, ала видите ли, някой милостив се погрижил. в човешката история всичко е фалшифицирано и преди и след звездата.
10
1
 
1
 
! Отговори
кви сближения,бе преди 3 години
Витлеемската звезда е била "звезда с опашка"!Светела е много ярко и се е движила по небето!Нещо неясно?
9
3
 
2
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Като се е движела пред влъхвите, те тичали ли са или как? Всички, които си мислят, че само комета може да е си нямат понятие от астронавигация. И защо не са я наричали витлеемска комета, а звезда. Така че астрофизикът знае защо го казва. И по някакво съвпадение, годината 7 преди н.е. е също като тази година 2021 (6789) Шегор. Какво символизира бика, няма да го коментирам
8
2
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Не е това. Витлеемската звезда се е движила пред влъхвите и определяла посока. Няма как да е това. По- скоро е комета!!!! Хората от онова време добре са наблюдавали небето и няма как да нарекат това явление " звезда" , а " Витлеемска" са я нарекри поради зависването й над Витлеем. Може дори и комета да не е, а нещо съвсем различно.
7
0
 
3
 
! Отговори
digital chad преди 3 години
голяма снимка на нещо, което се случва веднъж на 800 години, язък ти за телескопите, обсерваториите и другите простотии, други си е да си сложиш снимката от gsm-a в статията.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те мъдреците във Вавилон видели сближаването на Юпитер и Сатурн и решили, че тъкмо в Йерусалим трябва да отидат, за да се поклонят на новородения юдейски цар! Хайде, както казва Христос - кесаревото да даваме на кесаря, а Божието - на Бога.
5
1
 
5
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 3 години
Ти пък с отбраното си село си най-умния! Мишок!
4
0
 
1
 
! Отговори
снимки преди 3 години
Снимките са много по-впечатляващи, тъй като са направени с голямо приближение. С невъоръжено око първо не се виждат на такова голямо разстояние една от друга, второ не се виждат спътниците на Юпитер, трето, нито Юпитер, нито Сатурн са толкова ярки.
3
1
 
3
 
! Отговори
ахам преди 3 години
Не ми се струва това да е било "Витлеемската звезда" поради простата причина, че това сближаване на двете планети с просто око е хипер незабележимо. Съмнявам се за древните да е било нещо впечатляващо, но може и да греша. Във все случай е странно, че са нарекли две планети една звезда при условие и по онова време са знаели за Юпитер и Сатурн.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другия вариант е да са виждали космически кораб и опашката да е била от падащата през стратосферата капсула примерно от Марс.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е. нали витлеемската звезда била с опашка?! Сега пък 2 звезди.Пишете тъпoтии, колкото да цъка народа.