Нулевият пациент: Откриха една от първите жертви на чумата

Той е бил 20-годишен мъж, погребан в Латвия
30 юни 2021 20:30, Нели Христова
57
Нулевият пациент: Откриха една от първите жертви на чумата
Снимка: Flickr

Учените идентифицираха нов претендент за "нулeвия на пациент", който първи се е заразил с вируса, причинил Черната смърт.

Според нови доказателства мъж, починал преди повече от 5000 години в Латвия, е бил заразен с най-ранния известен щам на чумата.

Черната смърт обхвана Европа през 13 век, като унищожи половината от населението на континента. По-късно вълните продължават да удрят редовно в продължение на няколко века, причинявайки милиони смъртни случаи.

"Досега това е най-старата идентифицирана жертва на чума, която имаме", казва д-р Бен Краузе-Киора от университета в Кил в Германия за останките на 5300 години.

Мъжът е погребан с трима други на неолитно погребение в Латвия до река Салац, която се влива в Балтийско море.

Изследователите секвенират ДНК от костите и зъбите на четирите индивида и ги тестват за бактерии и вируси.

Те остават изненадани, когато откриват, че единият ловец-събирач, мъж на двадесет години, е заразен с древен щам чума, причинен от бактерията Yersinia pestis.

"Най-вероятно той е бил ухапан от гризач, получил е първичната инфекция на Yersinia pestis и е починал няколко дни по-късно или може би седмица по-късно - от септичен шок", каза д-р Крусе Куора.

Изследователите предполагат, че древният щам се е появил преди около 7000 години, когато земеделието започва да се появява в Централна Европа. Те смятат, че бактерията може да е прескачала епизодично от животни към хора, без да причинява големи огнища.

С течение на времето обаче вирусът се адаптира към заразяване на хора, като в крайна сметка се превръща във формата, известна като бубонна чума, която се разпространява от бълхи и бушува из средновековна Европа, причинявайки милиони смъртни случаи.

Идеята, че ранните щамове на чумата се разпространяват бавно, предизвиква много теории за развитието на човешката цивилизация в Европа и Азия. 

И това поставя под съмнение хипотезата, че болестта е причинила голям спад на населението в Западна Европа в края на неолита.

Други изследователи приветстват проучването, но казват, че то не изключва възможността чумата вече да се разпространява широко в Европа по това време.

Хората обикновено се заразяват с чума, след като са ухапани от гризач, който носи бактерията на чумата, или при боравене със заразено с чума животно.

Заболяването съществува и до днес, но се лекува с антибиотици, ако се хване рано.

Изследването е публикувано в списание Cell Reports.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хехе не откриха нулевия на ковид сега, ама открили нулевия отпреди векове, при все че никога няма как да знаят дали е той, защото това, че са намерили най-старият досега, не означава, че е най-старият изобщо, не знам такива ли глупости вече пишат учените или глупавите медии ги съчиняват
41
0
 
3
 
! Отговори
АнтиЧумов преди 2 години
България отдавна е трясната от Червена Чума и все още не са открили правилната ваксина или медикаменти. Чумата продължава да тресе България по-зле от Ковид-19 бактериите. След време ще намерят червените кокали на падналите геройски в съпротивата.
40
3
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Е такава находка може да бъде открита само в ненормални държави,като бившите симпатизанти на Третия райх.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е айде нема нужда да им бъркат по костите , туко виж тръгнала някаква вова болест и ни върне в 1 клас пак с чумата. Аман вече от експерти и изследователи ...
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете!Става течение от този прозорец.На Овертон,имам предвид.Черноризци-монаси тровят питейни източници,за снижаване броя на населението,но антидота също е тяхно притежание.Те са черната чума-сложи му кръст-израза ,произтича от там,нещо което е белязано,разграфено и приключено.Сега пробват реакциите ни.Древни лаборатории на смъртта.Наскоро изкараха някакъв бацил от пулпита на зъб от древен смъртник,за да го развяват ,я по мрежата,я по лаборатории.После изведнъж го изпуснали,белите престилки.
37
0
 
4
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
То не че е новина, ама за пореден път пишете със "широко затворени очи".Причинителят на бубонската чума не е вирус, а бактерия!Това е бактерията Yersinia pestis. Също както не правите разлика между Силициевата долина и силиконовите импланти. Чумата през средновековието е била пандемична и е взела много жертви, защото не са познавали антибиотиците.Сега също има огнища на чума, включително и в САЩ, но сега тази болест се лекува с антибиотици.
36
1
 
3
 
! Отговори
възрастен на 87г преди 2 години
Е бах ти лъжите и простотиите дето пишете!
35
3
 
6
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 2 години
Но никой не казва кой е нулевият пациент на синята СДС-Чума,която изкорми държавицата ни,умори от глад и в мизерия над два милиона българи, и прокуди още толкова да слугуват на краварЕ-господарЕ
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Открили сте на дедо ...
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и професията му разкодирали, вероятно по баджа - плочка на вратните прешлени с рунически знаци. Пишело ясно - "ловец - събирач". Евала!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днеса, има огромна разлика между най-стария известен случай на заразен с чума и "нулев пациент".
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе открили, трънци. Самосмучат пари за "открития"
30
2
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Понеже планираната и доходна хистерия с ковид се поизтърка вече, ето че вече подготвят хората за нови планове и идеи. Важното е ваксини да се харчат. И разбира се да се да преполовят населението на земята както си признават. Затуй и са се фокусирали към млади хора и деца- където е ключа към размножаването.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех че е бактерия, ама...
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса на чумата, бактерията на чумата.., последно?
27
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
ПроСоТо, това е маска беидиот
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците държат мумии в мавзолеи, оттам е нулевия пациент.
25
12
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
снимката е гнъсна!....Чие извратено съзнание е видяло "нещо интересно" в нея?!..Чумата е БОЛЕСТ,а това на снимката е.."АНТРОПОМОРФИЗИРАНО" грозно и ужасяващо същество!.../така ли се плашат хората?...Добре че никой до сега не се е опитал да нарисува "коковида" като свиреп старец,ядящ човешка плът!...Но очаквам и това да стане../
24
1
 
6
 
! Отговори
За снимката преди 2 години
Абе той и фасонът на шапката е много специфичен. И като прибавиш клюна, картинката се избистря. Минали са 7000 години, но това нещо не е мирясало...
23
8
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
хорошо!...Сега да са напънат и да открият "Нулевия пациент" на ЧуматаГЕРП!..НЕ "Първия,"1" в герп"!..А първата жертва!...Е?..