Учени алармират за тревожни климатични промени

Глобалното затопляне води до пожари и наводнения
36
Учени алармират за тревожни климатични промени
Снимка: БГНЕС

Предстоящ да излезе доклад на ООН за изменението на климата дава на международната общност най -ясното предупреждение за опасностите от ускоряването на изменението на климата, заяви британският президент на COP26 Алок Шарма в неделя, цитиран от БГНЕС.

Шефът на срещата на върха през ноември, която ще се проведе в шотландския град Глазгоу, каза пред вестник „Обзъррвър“, че доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), който се очаква в понеделник, ще покаже, че светът е на ръба на потенциално бедствие.

"Това ще бъде най -силното предупреждение досега, че човешкото поведение тревожно ускорява глобалното затопляне и затова COP26 трябва да е моментът, в който се оправим", каза Шарма.

"Не можем да си позволим да чакаме две години, пет години, 10 години - това е моментът", добави той, обяснявайки, че ако нациите "не действат сега, за съжаление няма да имаме време".

Шарма беше принуден да защитава британски проекти за изкопаеми горива, които включват планове за лицензиране на нови находища на нефт и газ в Северно море, които влияят негативно на имиджа на Великобритания, тъй като Лондон се стреми да стимулира международните действия по изменението на климата.

Базираният в Париж наблюдател, Международната енергийна агенция (IAE), предупреди, че всички разработки и проучвания на изкопаеми горива трябва да спрат тази година, ако има стремеж за достигане на целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

„Бъдещите лицензи (за изкопаеми горива) ще трябва да се придържат към факта, че сме поели ангажимент да стигнем до нетна нула до 2050 г. в законодателството“, каза президентът на COP26.

„Ще има климатична проверка на всички лицензи“, добави той.

Поредица от катастрофални извънредни ситуации през последните седмици, включително наводнения в Европа и Китай, рекордни температури в Северна Америка и горски пожари по света, фокусираха умовете върху глобалното затопляне, каза Шарма.

„Виждаме въздействията по целия свят“, каза Шарма.

„Всеки ден ще виждате по един или друг начин в света да се записва нов връх“, добави той.

Шарма каза, че прави всичко възможно в усилията да постигне споразумение по спорната цел за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса, като провежда голям брой виртуални и лични срещи, докато се стреми да събере 197 държави в консенсус около тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: климатпромени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
16
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Хора срещу хора, за доброто на хораТА : )
10
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Алок Шарма този е братчед учен от Индустан :)))
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОРЕДНИТЕ ЛЪЖИ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ !
8
1
 
12
 
! Отговори
Пак Кукумбергови преди 2 години
приказки за Лека нощ!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще запаля печката за опушване на шунка, за да дам моя принос против тия безумици, дето са написани в статията.
6
2
 
21
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Вземи прочети"По жътва"на Елин Пелин,та да разбереш какви жеги е имало в софийско преди 100 години,преди да пишеш глупости.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като разрушат Ню Йорк и засадят на негово място гора, ще повярвам, че имат сериозни намерения да се борят с климатичните промени. Дотогава, ще си паля барбекюто и камината.
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия глупости ни ги набиват в главите, за да може от многото повтаряне да започнем да ги приемаме като факт. Истината е, че затопляния е имало и преди да има хора и при това много по-сериозни затопляния от сегашното - в полярните зони температурите са били като в тропиците.
3
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ли ги видяха тези климатични промени. Аз ги виждам от 30 години. Климата започна да се променя още в началото на 90-те години. Температурите от 26 градуса каквито бяха в София през 60-те 70-те и 80-те годни започнаха да се качват до 30 градуса. Тогава едни учени усетиха накъде задуха вятъра. Но едни други ги успокоиха че ще минат 100 години за да достигнем 40 градуса на сянка. Вече не са 40 а 46 градуса. Трябваше в началото на 90-те да се вземат мерки против парниковият ефект. Вечее късно.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корпорациите и сателитите правят тези неща, не климата!!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами спрете DEW-тата и дроновете, които ги предизвикват!