Бъдещето: Бебета в изкуствени утроби и детегледачки с изкуствен интелект

Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките
1 фев 2022 15:23, Нели Христова
180
Бъдещето: Бебета в изкуствени утроби и детегледачки с изкуствен интелект
Снимка: БГНЕС

Китайски учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии в Суджоу работят по създаването на изкуствена утроба, която може да износва децата от първия до последния ден. Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките и повишаване на безопасността на ембрионалното развитие, пише South China Morning Post.

"Изкуствената утроба с AI e бъдещето", заявяват китайските учени.

Разработките на екипа са съчетани с бавачка с изкуствен интелект и са публикувани в научния журнал Journal of Biomedical Engineering.

Изкуственият интелект оптимизира инвитро процедурата и може да проследява и записва морфологичните характеристики на процеса на развитие, без да засяга развитието на ембриона.

Устройството включва сложна система от контейнери за течности, където ембрионът се развива, подпомаган от специални течности и машина за доставяне на кислород. Процесът се следи с камери.

Изкуствената утроба е преминала успешни тестове с гризачи, но международните закони понастоящем забраняват опитите с хора.

"Масовото производство на бебета в завод с изкуствени утроби може да помогне за поддържането на населението в страна, където гражданите не желаят да раждат деца. Но какви могат да бъдат социалните или психологическите последици?", пита South China Morning Post

"Ако всички са родени по този начин ще е справедливо. Но ако някои деца се раждат от родители, а други от държавата, то ще има голям проблем", допълва вестникът.

Сурогатното майчинство е забранено в Китай със закон. Технологията за изкуствена утроба би превърнала болницата в сурогатен родител.

"Не мисля, че някоя болница би искала да понесе тази отговорност", споделя изследовател от Столичния институт по педиатрия в Пекин.

Специалистът допълва, че технологията за производство на хора вече е тук, етичните проблеми обаче остават основен фактор.

Китай не е единствената страна разработваща изкуствени утроби. Западни институти и израелски фирми също имат много напреднали разработки в областта. Някои милиардери, като Илон Мъск, виждат в изкуствените утроби добър механизъм за "производството на работници", необходими за покоряването на нови светове от човечеството. Други, като създателят на криптовалутата етериум Виталик Бутерин, считат че "изкуствените утроби ще направят жените по-свободни".

Критиците на изкуствените утроби смятат, че произведените хора ще са в дълг на своите корпоративни или правителствени създатели, а това на практика би възродило робството. Разпадането на семейството и по-големият лост за влияние на външни организации над индивида също са вероятен риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
32
 
! Отговори
Слончо преди 2 години
За хора с репродуктивни проблеми е страхотна опция. Но за създаване на човеци без родители или идеята да "освободим" майките от бремето да раждат.... Това хич не е добре. Съгласен съм, че има и жени, които са ужасени от идеята, че ще трябва да родят в даден момент. Много държави взеха майчинството на жените си. Изоставят сукалчета заради тъпата работа. А сега искат да им вземат и бременноста... Твърде голямо посегателство!!!Категорично НЕРЕДНО!
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно много страни започват да осъзнават че хората с благосъстояние не желаят данимат по много деца, което неминуемо води до намаляване на населението и колапс на социалната среда и цивилизацията. Човека е ресурс, но дали искаме роботи да произвеждат благата или хора отгледани в подобни утроби, а може би и двете. Следващата стъпка е удължаване на живота до няколко столетия за да не се губи наученото / информацията
125
7
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
Страходно бъдеще ! Освен това няма нужда от майки по принцип. Децата просто ще станат собственост на държавата и тя ще произведе от тях личности според нуждите си !
124
5
 
14
 
! Отговори
Линда преди 2 години
Това може да е в помощ на семейни двойки с репродуктивни проблеми. Идеята е добра, ако по този начин помогнат на хората. Но ако целта им е друга- производство на човешки същества на конвейр, тогава никак не ми допада.
123
6
 
36
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Колко болен мозък трябва да си, че да родиш подобна идея, да наливаш милиони пари за да я осъществиш и дори да я коментираш така открито без всякакви скрупули Абсолютно отвратително, нехуманно и вулгарно.Това с Ковида и ваксините беше само за загрявка. Само началото. Генералната репетиция. Новият световен ред начело с Антихрист и изкуствения интелект идва.
122
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер! Ще може д аси гледаме деца, без да се налага да ги делиме с жените. Жените правят слаби мъже, когаот ги гледат. Мен ме е гледал тате, на село. Всеки ден ядох по 3 пъти пердах - то ритници, то юмруци, влачеше ме по пода ... ама станах мъж! Не като сегашните пyтьовци ...
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А++ Хубави идеи, ама тукашните тъпигьози още не вярват на лекаря, като им каже, че пръжки с лук е вредно, а ракията де я варят по 250 литра на година, па си е направо отрова ;)
120
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да си клонна няколко яки мадами за мегданя, да ги пускам ...
119
0
 
17
 
! Отговори
IVo_1 преди 2 години
Накрая хората ще са само консуматори с по една тръба в устата за хранене и една за отвеждане, на главата едни очила и ... Матрицата (филмът) в действие.
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ще създаде гледачката с изкуствен интелект? Все пак се очаква създателя да има естествен такъв, но ако го има - няма да позволи изкусвен да гледа човешки бебета... Нещо като парадокс, а? Впрочем, интелекта на планетата е крайно число и е разпределен м/у хората, а населението расте....
117
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127 А++. Убягва ви нещо съществено, а именно, че едно човешко същество не е само тяло, съществуващо живо 120 години. Хората ни прави хора взаимодействието с другите човешки същества. И това започва още от утробата - чуваме гласа на майката, пулса й, усещаме емоциите, постоянно се променя биохимията заради емоциите и това формира хората. Ние постоянно обменяме и споделяме емоции, преживявания, идеи... Ако хората се отглеждат от AI, това ще са съвсем нов вид хора, без емоции. Тотално нов свят!
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, тогава защо да се оженя? Вместо да я пипам по корема и да се радвам, да ходя да гледам изкуственяк. Да не мога да си цоцна малко, като почне да кърми. Ама тя няма да кърми, вярно. Защо ми е?
115
2
 
26
 
! Отговори
…. преди 2 години
Светът стана страшно място.. Няма какво друго да се каже. Сега се питат за моралните аспекти как щяли да бъдат - скоро няма да има морални аспекти изобщо, човешките норми вече са в процес на пренаписване. Това са фактите.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Някои милиардери, като Илон Мъск, виждат в изкуствените утроби добър механизъм за "производството на работници", необходими за покоряването на нови светове от човечеството." - Както винаги, много ме кефите, когато си ги извъртате. Вчера пак сщите номера.
113
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да си лаете колкото искате, но всички експерименти ще бъдат за сметка на експериментатора. Жалко ми е, че българи, в български форум, мислят за робство, бачкатори, доминация на мъжете, пушечно месо и всякаквите там производни. Да вземете да започнете да мислите с тези глави, че сте стигнали до положение да продавате баща и брат за едните сребърници
112
1
 
24
 
! Отговори
българина преди 2 години
нещата вече са извън контрол, произвеждат те с табелка чия собственост си, премахват гена на бунта, и ще бачкаш на линията докато умреш, като безправна машина. сигурен съм че дори производството на човек ще е по евтино от машината... да идва потопа и да се приключва с извращенията. всяко така наречено развитие накрая завършва със саморазрушение
111
4
 
16
 
! Отговори
Готин преди 2 години
Който си играе с "огън", той ще се опари! Намесата на човека в природните и божиите работи винаги е довеждала до апокалипсис. Експеримента, наречен Човек, трябва да бъде закрит. А, може би това е начина!?
110
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Матрицата?
109
4
 
32
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Из+роди,тая няма да стане
108
5
 
19
 
! Отговори
до109 преди 2 години
В статията пише "изкуствени утроби". Не изкуствена сем.течност. Така че не знам кой става излишен. :-) Четене с разбиране се нарича това.